Mida huvitavat leiab meie aktsiaportfellist?

Esimesed aktsiad soetasime oma perre eelmise aasta mai kuus, kui börsile tuli LHV. Seni tundub, et esimene aktsiainvesteering ei läinudki aia taha. Kuidas on aga lood järgmistega?

Tegutseme hetkel üksnes kohalikul Balti turul, sest diletantidena ei julge suuremat tükki ampsata. Tänu LHV Kasvukontole on küll ka ajas järjest suurenev ports laiapõhjalisi indeksaktsiaid. Ideaalis investeerikski peamiselt indeksitesse, kuid hetkel on suur tuhin ennast aktsiaturgude toimimise koha pealt harida ning üksikaktsiatesse vaikselt investeerides saab teadmisi paremini omandada.

Välisturgudele liikumist takistavad hetkel ka minu maitsele liiga suured ostu- ja haldustasud. LHV pangas on minusugusel algajal Balti aktsiate valimisega palju suurem eksimispuhver, kuna nende puhul ei võeta vähemalt haldustasu.

9. juuni seisuga on meie aktsiaportfell selline:

chart(1)

Kõige suurem osakaal meie portfellis on Olympicul, mida oleme ostnud erinevatelt hinnatasemetelt neljal korral. Olympicult on tänavu kevadel saadud juba ka esimesed dividendid, kuid suurem osa aktsiatest sai soetatud hiljem ja peab ootama järgmist kevadet.

LHV on osakaalult järgmine, kuigi seda pole pärast IPO-t juurde ostnud. Ise selle panga kliendina on tegemist veidi ka emotsionaalse investeeringuga.

Suur osakaal portfellis on Baltic Horizon Fundi osakutel, mida oleme erinevatel hinnatasemetel neljal korral sisse ostnud. Ka sealt on esimesed väljamaksed meie kontole juba jõudnud ning meeli rõõmustanud.

Edasi jõuame portfelli huvitavamate osade juurde, kui 11,6-protsendise lõigu moodustab Läti elektroonikafirma HansaMatrix, mida sai sisse võetud aktsiate enampakkumise ajal. Siin pean ausalt tunnistama, et tegemist oli veidi sellise “naised saunas rääkisid” tüüpi ostuga ning naisteks olid mingid Läti “eksperdid” ja saunaks kõikvõimas internet. Siinkohal on tegemist kindlasti pikema ajahorisondiga aktsiaga ning esialgu tundub firma õiges suunas minevat.

Ka portfelli kõige väiksema osakaaluga üksikaktsiad on siia sattunud mitte kõige paremini kaalutud otsuste tagajärjel. Nordeconi ostuks läks puhtalt seetõttu, et Jaak Roosaare oma blogis kirjutas, et ta ostis ja Swedbanki analüütikud andsid samal ajal ostusoovituse – minusugusele väheste teadmistega mehele polnud rohkemat vaja.

Leedu energeetikafirma Klaipedos Nafta ostupõhjuseid ma päris ausalt enam ei mäletagi. Ilmselt on tegemist inimesele omase valikulise mäluga, kuna aktsia on pärast ostu pidevalt olnud punases. Õnneks maksti vähemalt korralik dividend, millest Leedu riik muidugi tüki endale ampsas.

Hetkel hoian igapäevaselt Balti turul pilku peal ning üks ostuorder on ka sees. Jõudumööda üritan ettevõtteid paremini tundma õppida ning aastaaruannetes ja kvartalitulemustes asuvates numbriterägastikus oma teed leida.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri