Mis suunas meie ühisrahastus on liikunud?

Pikka aega laiutas meie pere investeerimisportfellis ühisrahastus, sest see tundub olevat teemakaugetele inimestele kõige lihtsamaks esimeseks sammuks finantsvabaduse teekonnal.

Portfell ühisrahastuses näeb graafiliselt välja selline (9. juuni seis):

chart(2)

Päris algusajast tiksub mu abikaasal veel neljas erinevas portaalis kokku väike eraisiku portfell, kust juba üle aasta võtab ta iga mingi aja tagant vaid raha välja. Hetkel moodustab see 8,4% suuruse osakaalu ja jääb iga kuu väiksemaks.

Ettevõtte portfelli ehitasime üles terve 2016. aasta ning vähesel määral lisame ka praegugi veel sinna uut raha juurde, kuid mitte enam selles mahus, mis varem.

Pikalt oli meie portfellis suurima osakaaluga Bondora, kuid aastavahetuse paiku panin seal piduri peale ning tiksutan nüüd aegamööda raha välja. Põhjus on lihtne – usaldus kadus nende tegemiste vastu ära.

Lätlased Mintos ja Twino on mõlemad 18-protsendilise osakaaluga ning hetkel ringleb seal juba sees olev raha ja juurde panna plaanis ei ole. Nendes portaalides olen viimase poole aasta jooksul täielikult strateegiat muutnud. Kui varem olid mõlemad portaalid suht laia ampluaaga autopakkuja peal käimas, siis nüüd annan laene välja üksnes käsitsi. Eesmärgiks on panna raha vaid 1-2-kuulistesse laenudesse, et vajadusel saaks võimalikult suure osaga võimalikult kiire exiti teha.

Kõige suurem osakaal ühisrahastusest on Estateguru laenudel, sest minu hingele on kuidagi kosutavam, kui laenuraha on kodumaal ning tagatiseks on vähemalt mingigi küün või heinamaa.

Oma lolli peaga olen mõelnud, et kui Estateguru peaks pillid kokku panema, siis raha Eestis asuva kinnisvaratagatisega laenust kätte nõuda peaks olema lihtsam, kui minna kuskile Gruusiasse oma 10 eurost laenujuppi nõutama.

Crowdestate’is on ka päris korralik raha sees, kuid kuna seal tuleb projekte üsna harva ja mul on enda jaoks paika pandud limiit, mis ühte projekti sisse panen, siis see osakaal jääb ilmselt ka tulevikus sinna 10 % kanti.

Kokkuvõtteks pean lisama, et mul on seoses ühisrahastusega vahest rohkem vahest vähem üleval erinevaid hirme, mis osalt ilmselt tulenevad teadmatusest ja osalt enda iseloomust. Aga kes ütles, et investeerimine peab kerge olema?

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri