Palju me investeerimiseks säästame?

Kõik algajad väikeinvestorid on kindlasti kiirelt aru saanud, et kuigi esimestest investeeringutest laekuvate sentide üle on ääretult hea meel, siis tegelikult tuleb portfelli reaalne kasv siiski sinna pidevalt juurde pandavast rahast.

Kui ma veel umbes kaks aastat tagasi elasin kuust-kuusse oma tulud-kulud umbes nulli, siis praeguseks olen jõudnud olukorda, kus 2017. aasta esimese viie kuu keskmine säästuprotsent oli 66%. Parim kuu oli mai, kus suutsin säästa 75,1% sissetulekutest.

Mul on ka varasema elu jooksul olnud kaks suuremat säästuperioodi, kus tulud olid kõrgemad ja kulusid proovisin teadlikult madalamal hoida. Esimese sellise perioodi eesmärgiks oli koguda korteri ostuks vajalik sissemakse ning teisel puhul vahetasin vana auto uuema vastu.

Seejärel lasin ennast aastateks veidi lõdvemaks ja teadlikult säästa ei üritanud, kuid päris arvestatav rahaline puhver oli ootamatusteks alati olemas. Olen loomult kooner ja seetõttu pidin lõdvemaks laskmiseks teadlikult ise ka veidi vaeva nägema.

Viimased poolteist aastat olen seoses investeerimisega taas hakanud aktiivselt säästma, kuid üritanud seda teha pigem tulude kasvatamise kui kulude kokkutõmbamise abil.

Viimased pool aastat olen aktiivselt pidanud ka oma eelarvet ning sellest ajast saan võrrelda ka igakuiseid säästuprotsente. Otsest eesmärki endale pannud ei ole, kuid loodan aasta lõpuks hoida säästuprotsendi vähemalt üle 50.

Abikaasa oma eelarvetabelis isiklikku säästuprotsenti täpselt ei arvuta, kuid numbritele peale vaadates jääb tema tulemus 40-50% vahele. Saan rõõmuga tõdeda, et naisega on mul vedanud!

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri