Passiivsete sissetulekute kümnekordne kasv – peab vist rahul olema?

Kuna kohe-kohe on käes kuu lõpp ja ees on ootamas järjekordne inventuur ning tabelite täitmine, siis mõtlesin parema ülevaate pakkumiseks Teiega uuesti ja veidi sisukamalt jagada meie pere senise investeerimisajaloo jooksul toimunud passiivsete tulude arengut.

Tabelis kajastuvad andmed alates 2016. aasta jaanuarist, kui proua Tasase Investori õhutusel ja juhtimisel sai lClipoodud ühine investeerimisportfell ühisrahastusse ning hakatud teadlikult sinna kapitali sisse panema.

Asutasime 2016. aasta alguses ka OÜ, et saaksin oma üksikud lisaotsad teha edaspidi ettevõtte alt ning pääseda eraisikuna ühisrahastuses tekkivast kohesest maksukohustusest. Esimeste investeerimistulemuste nägemine tekitas minus suurt indu hakata üha rohkem kapitali koguma ning seega tegelesin kogu aasta jõuliselt lisasissetulekute suurendamisega.

Investeerimisportfelli haldas sellel ajal abikaasa ning praktiliselt 100% läks kõik ühisrahastusse, erandiks vaid LHV ja Olympicu aktsiaostud.

2016. aasta jaanuaris teenisime passiivset tulu 34,87 euri, mis tuli täielikult abikaasa isiklikust ühisrahastusportfellist, mis sellest hetkest alates on juba poolteist aastat liikumas vaikselt väljumise suunas. Kogu aasta liikus meie igakuine passiivne laekumine kenasti tõusvas joones ning detsembris oli see juba 233,45 euri ehk tubli 570% kasvu.

Kogu aasta vältel tilkus meile 1721.44 eurot, mis praktiliselt 100-protsendiliselt tuli ühisrahastusest. Selle hegemoonia suutis purustada Olympic, kes vahetult pärast meie aktsiaostu maksis meile oktoobris 27,15 euri erakorralist dividendi.

2017. aasta esimesed neli kuud jaanuarist aprillini jäi passiivsete tulude areng veidi seisma, kuna võtsin investeerimise üle ning hakkasin meie portfelli veidi ümber mõtestama. Ühisrahastuse osakaalu sai veidi vähendatud ning aktsiaturul toimetasime päris innukalt.

Need lükked andsid endast tunda juba aprillis, kuid põhiline dividendisadu tuli mais. Jube kahju, et enamus Balti börsifirmasid dividende vaid kord aastas jagavad. Mai kuu passiivne sissetulek oli siis meie senine rekord 361,25 eurot.

Võttes mai rekordilise passiivse tulu ja võrreldes seda 2016. aasta jaanuari numbriga, siis on kasv olnud vägevad 10,4 korda. Suht kasutu arvutus, aga hea materjal pealkirjaks. Eelmise aasta maiga võrreldes on edasiminek olnud 3,1-kordne.

Juuni number jääb kindlasti maile alla, kuid loodan tabelisse kirjutada suurema summa kui märtsis või aprillis. Kogu tänavuseks aastaks oleme pannud eesmärgiks “ilma lillegi liigutamata” tuua koju 2500 euri. Pool sellest sai juba viie esimese kuuga tehtud.

chart

Veebruaris laekunud “muu” oli LHV pangas aastasel hoiusel olnud meelerahukonto raha pealt saadud intressitulu.

Toon eraldi välja ka 2017. aasta senised (jaanuar-mai) tuluallikad:

Ühisrahastus

Bondora 422,4 euri ehk keskmiselt 84,5 euri/kuus.
Mintos 233,5 euri, keskmiselt 46,7 euri/kuus.
Twino 239,8 euri, keskmiselt 48 euri/kuus.
Estateguru 80,7 euri, keskmiselt 16,1 euri kuus.
Naise eraisiku ühisraha 137,7 euri, keskmiselt 27,5 euri kuus.

Dividendid

Olympic 54,3 euri.
Baltic Horizon Fund 46 euri.
LHV 45 euri.
Klaipedos Nafta 32,35 euri.
HansaMatrix 6 euri.
ETF-id umbes 1 eur.

 

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri