Tähelepanu! Tasase Investori tarkusetuba alustab

Tähelepanelikumad blogi külastajad, kes siia ka varem sattunud, võib-olla juba märkasid, et pealehele on tekkinud uus menüünupp TARKUSETUBA. Mis see on ja kuidas see leht saab Teile kasulik olla?

Tarkusetuppa koondan ma oma investeerimisalaste teadmiste ammutamise allikaid ning selle teemaga seonduvaid meelelahutuslikke materjale.

Leht on jagatud hetkel kuueks kategooriaks ning alustuseks panin üles esimesed asjad, mis mul iga konkreetse kategooriaga seoses meelde tulid. Edaspidi hakkan jõudumööda allikaid lisama ning igast uuendamisest annan märku ka blogipostitusega.

Tarkusetoa esmaseks eesmärgiks on näidata blogi lugevatele investeerimishuvilistele, kust mina oma infot ammutan. Tore, kui keegi leiab enda jaoks midagi uut ning põnevat. Teine ja üsnagi egoistlik eesmärk on koguda enda jaoks kogu info ja vajalikud lingid mugavalt kokku.

PODCASTID

Podcastide kohta ma kirjutasin varem juba ühe blogiposti, kuid see oli üsna pealiskaudne. Tarkusetoa esimese sissekandega ma tõenäoliselt kedagi ei üllata, kuid patt oleks Investeerimisraadiot siin mitte pjedestaali kõrgeimale astmele panna.

Investeerimisraadio näol on tegemist vaieldamatult ühe nurgakiviga, mis aitas mul tekitada suuremat huvi selle valdkonna vastu. Korduvat ülekuulamist on leidnud saated, kus on detailsemalt räägitud Balti aktsiabörsist või ühisrahastusest.

Eriti tänuväärsed on osad, kus saates on külaline. Minu viimase aja lemmiksaated on olnud intervjuud Tarmo Karotame, Kaarel Otsa, Investor Mari, Mikk Talpsepa, Jaak Roosaare ja Märten Kressiga.

BLOGID

Siin polnud samuti muud valikut, kui panna esimesena kirja “kõikide Eesti investeerimisblogide isa” ehk Jaak Roosaare blogi.

Alles hiljuti võtsin ette postitused veel Roosaare blogi vanal aadressil ning lugesin kõik läbi alates aastast 2007-11. Tahtsin läbi tema postituste saada aimu, mida tunneb üks aktsiainvestor keset suurt börsikrahhi.

Kahjuks on viimastel aegadel Roosaare blogi üsnagi kokku kuivanud ning mees jaksab kirjutada veel vaid kuukokkuvõtteid. Aga häid noppeid leiab sealtki. Ega ei saa pahaks panna, et pole aega blogida, kui nii palju raudu on tules.

FOORUMID

Siin kategoorias panin esimesena kirja oma kodupanga LHV foorumi, mis on minu teada ainuke eestikeelne investeerimisteemaline foorum, kus igapäevaselt ka elu sees on.

Kui ma investeerimishuvilisena alustasin, siis oli minu üllatus suur, kui ma ei leidnud ühtegi korralikku selleteemalist Eesti foorumit. Mina vanakoolimehena olen internetifoorumite kuldajastul üles kasvanud, kuid tänapäeval on enamus elu juba kolinud Facebooki ja võib-olla juba ka kuhugi mujale, millest mul aimugi pole.

LHV foorum on aga tänuväärne mitmes mõttes – esiteks saab sealt Balti börsifirmade ja kohaliku turu võngete kohta head infot ning teiseks saab kursis olla ka LHV panga tegemistega, kuna panga esindajad vastavad foorumis küsimustele üsnagi kiiresti.

RAAMATUD

Roosaare saab siin juba teise punkti… selge liider! Ühesõnaga, minu esimeseks investeerimisraamatuks oli tema seeria kolmas üllitis “Aktsiatega rikkaks saamise õpik”. Ei mingit Kiyosakit!

Väga lihtsas keeles kirjutatud raamat, mis mul on loetud juba kaks korda. Esimesel lugemiskorral olin ma teinud vaid ühe aktsiatehingu (LHV IPO) ja kuigi kõik oli lihtsalt lahti seletatud, siis börsimaailm tundus ikka liiga ulme.

Teist korda lugesin nüüd peaaegu pool aastat hiljem ning tänu vahepealsetele börsikogemustele sain raamatust hoopis uue kihi teadmisi juurde.

FILMID/VIDEOD

“How The Economic Machine Works” by Ray Dalio on üks äge pooletunnine video, mille ma avastasin Finantsvabaduse Facebooki kommuunist, kuhu keegi selle kunagi postitas.

Minusugusele diletandile mõnus ja lihtne vaatamine, kus kõik asjad vähemalt kolm korda visuaalselt üle korratakse ja puust ja punaseks tehakse.

Mulle meeldib YouTube’is üks selle video all olev kommentaar: “This video sums up, what took me about 4 years of gradual self learning to know, in only 30 minutes!” Ma olin video vaatamise hetkeks alles vaevalt pool aastat ise õppinud – ehk siis puhast võitu 3,5 aastat!

VARIA

Selle kategooria lisasin kõige viimasena, kuna internetibrauseri ikoonidereal hakkas silma Äripäeva punane “Ä” tähe logo.

Äripäeva netiportaal on minu arvutis sisuliselt kogu aeg lahti ning aeg-ajalt lähen teen seal refreshi, et vaadata, mida uut on vahepeal toimunud. Tänu töökohale saan lugeda ka ennast huvitavaid paywalli taga olevaid artikleid.

Omaette kiitmist nõuab Investor Toomas, mis on hästi teostatud geniaalne projekt, mis on ka rahva seas hästi omaks võetud. Ühtegi investeeringut ma Toomase eeskujul veel teinud ei ole, kuid eks tuleb kord ka see aeg.

 

NB! Tegemist on täielikult minu subjektiivse arvamusega. Ma ei kutsu kedagi üles siin lehel esile toodud infot tarbima, selle järgi tegutsema või sealt midagi ostma.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri