Mogo võlad suurenesid. Kas peaks muret tundma?

Avastasin 1. augustil Äripäeva veebilehelt väga clickbait pealkirja, kus anti mõista, et autolaene pakkuv Läti ettevõte Mogo suurendas drastiliselt endale võetud laenukohustusi. Kõnealuse artikli pealkirja hiljem muudeti ja praegu on selleks “Mogo laenuportfell paisus 30 miljonini”.

Kuigi pärast esmaste klikkide saamist pealkirja tooni tõmmati veidi tagasi, siis minu meelest jäi nii pealkirja kui artiklisse üks oluline faktiviga ikka sisse.

Kuna meie pere ühisrahastusportfellist on veidi üle 10 000 euro just Mogo laenudes, siis võtsin firma viimased aruanded ette ja üritasin vastavalt oma kompetentsile asjast sotti saada.

Äripäev väidab oma uudise viimases lauses, et Mogo laenukohustuste hulk on kasvanud 29,6 miljoni euro peale. Vaatasin aruannet nii ja naapidi, aga mina sain numbriks 22,9 miljonit ehk oluliselt väiksema summa.

Kui vaadata kohustuste arengut ajas, siis 2015. aasta lõpus oli Mogol võlgu 20,4 miljonit ja 2016. aasta lõpus 19,3 miljonit. Tänavu juuni lõpus oli see number kasvanud siis 22,9 miljoni peale.

Aruande kohaselt oli sel poolaastal lisandunud 5,5 miljoni suurune pangalaen, mille lõpukuupäevaks oli aga kirjas 31.07.2017. Kas võetigi nii lühike laen või on seal trükiviga või saan ma asjadest siinkohal valesti aru?

Aru ei saa ma ka sellest, et poole aastaga on raamatupidamises nende välja antud võlakirjade nominaalväärtus langenud 17,7 miljoni pealt 15,8 miljoni peale. Kas Mogo on osa võlakirju tagasi ostnud või on tegemist mingi raamatupidamisnüansiga? Keegi targem võiks seda mulle selgitada.

Muidugi ei tähenda üksnes laenukohustuste number üksinda kontekstist välja rebituna midagi, kuid Äripäeva pealkiri tekitas minus huvi ja tahtsin vaadata, kas asi tundubki nii hull. Minu hinnangul ei tundu.

Vähemalt on Mogo aruannete järgi tugevalt kasumis ja tänavu on tehtud poole aastaga 2/3 puhaskasumist, mis mullu toodi koju kogu aastaga.

Huvi pärast vaatasin, et meie portfellis on tänase hetkega 510 erinevat Mogo laenutükki, millest suurimal on põhiosa järel 58 eurot ja 20 senti ja kõige väiksemal 3.04.

Vähemalt 13% intressiga on 283 laenutükki, mille põhiosa väärtuseks on 8086 eurot ning näiteks kunagi ikalduse ajal välja antud 51 laenutükki (479 eurot) on 10-protsendise või väiksema intressiga.

Kõige pikema laenu tähtajaks on 66 kuud ja 16 päeva ning kõige lühemal 4 kuud ja 16 päeva.

Mogo Eesti laene on portfellis 274 (põhiosaga 5750 eurot), Läti laene 96 (3317 eurot) ja Leedu laene 140 (1211 eurot).

Explore P2P blogis analüüsiti hiljutises blogis Mintose portaali erinevaid laenupakkujaid ning Mogo jagas viie erineva näitaja järgi koostatud edetabelis esimest kohta.

Kui suureks hindate teie Mogo riski ning kui suur osa teie portfellist nende autolaenude alla pandud on?

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri