Kas autoga või autota? Selles on küsimus!

Augustis sain korraliku šoki osaliseks, kui viisin oma auto ees ootava ülevaatuse hirmus parandusse ning selgus, et terve hulk juppe tuli taas uute vastu vahetada ning kogu see lõbu läks maksma üle 500 euri. Sõidan autoga vähe ning lükkasin teenindusse minekut võimalikult kaua edasi, kuid selline arve tõi mulle pähe tõsised müügimõtted.

Meil on peres kaks autot, mõlemad on oma esimese nooruse juba üle elanud, kuid saavad oma ülesandega suurepäraselt hakkama. Olen viimastel päevadel tõsiselt mõelnud ning ka abikaasaga läbi arutanud, kas me saaksime ühe autoga kõik oma senised tegemised tehtud või tekiks kusagil mingi tõrge?

Meil kummalgi pole probleemi jalgsi, jalgrattaga või ühistranspordiga liigelda, kuid on teatud olukorrad, kus auto on hädavajalik ning kaks masinat on hoidnud ära probleemid, mis võiksid tekkida ajagraafikute klapitamisest.

Kui naine käib mul igapäevaselt autoga tööl, siis minul masin julgelt pooltel päevadel nädalas ei liigu üldse kohalt, suvel on sõitmist olnud isegi veel harvem. Samas, on nädalavahetustel tihti olnud pikemaid sõite, mille jaoks on auto hädavajalik.

Otsustasin must-valgel kirja panna kõik põhjused, miks peaksin auto maha müüma ja vastukaaluks kõik põhjused, miks autot müüa ei tohiks. Ehk see aitab otsustada.

Müü auto maha, sest…

* …see tähendab iga-aastast rahalist võitu umbes 1500 eurot.
* …auto müügist saadava raha saab investeerida.
* …auto vaid vananeb ja pidevad kulutused pigem kasvavad.
* …teine auto jääb ju peresse ikka alles.
* …peab liikuma rohkem tervislikke viise kasutades.
* …vajadusel saab laenata autot isalt või mõnelt sõbralt.
* …vajadusel saab laenutada autot Autolevi kaudu.

Ära müü autot, sest…

* …lisatööde tegemine muutub keerukamaks.
* …suure kotiga trennis käimine muutub keerukamaks.
* …tuleb aeg-ajalt kulutada raha taksosõiduks.
* …vabadust on vähem ja peab olulisi käimisi hakkama pikemalt planeerima.
* …ajakulu transpordile suureneb märgatavalt.
* …mõned käimised jäävad laiskusest käimata.

Hetkel kaldun rohkem auto müümise poole, kuid natuke hirmutab ka see protsess ise. Kuna olen oma masinale olnud üsnagi kehv omanik, siis olen sunnitud ta müüma selle mudeli turuhinda arvestades odavalt – kui odavalt, seda ei oska hetkel isegi ennustada.

Kuidas Teie peredes olukord on? Käite jala, peres on üks auto või rohkem autosid? Kas auto on liisingus või välja ostetud jne. Jagage oma mõtteid palun, aitate mul otsustada.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

11 kommentaari teemal “Kas autoga või autota? Selles on küsimus!

 1. Mina müüks! Kui just pärapõrgus ei ela, tundub 2 autot pigem mugavuse kui vajaduse poole kalduma? Tõsi on, et ajakulu transpordile suureneb ja planeerimisega peab mugavustsoonist välja tulema aga see ehk väga ei hirmuta

   1. Ma ise tegin sellise kirvemeetodil arvutuse ja auto läks momentaalselt müüki (kalkuleerisin ka 52 nädalavahetuse võimalikud maale sõitmised Autolevi rentimise hinnaga).

 2. Ma müüsin endal auto ca pool aastat tagasi maha.
  Elu isegi muretum, kuna ei pea enam mõtlema tehnoülevaatuse, hoolduse, remontimise jms peale.

  Sportlikumad eluviisid on kindlasti väga suur pluss. Vahest selle asemel et 30 minutit autoga koju sõita, sõidan hoopis tunnikene jalgrattaga.
  Suvel on muidugi lihtsam olnud jalgrattaga ringi vurada, sügisel-talvel vihma ja löga sees nii meeldiv ei saa olema.

 3. Huvitav, kuidas igasugused autoga seotud teemad oluliselt rohkem kommenaare finantsblogide hulgas toovad.

  MIllisee auto ja kui suure läbisõidu juures see 1 500 eurot aastas tuli? Kui lõpuks maha müüd ja sul väga täpne raamatupidamine, siis oleks huvitav arvutada täpne päeva/kilomeetrihind.

  Üks fun fact: kui auto ostu edasi lükata ja kõik selle arvelt säästetud raha investeerida näiteks ühisrahastusse (11-12% tootlus), siis kuskil viienda ja kuuenda aasta vahel jõuab kätte punkt, kus igakuine intressitulu katab ära igakuised autoga seotud kulud. ehk ‘tasuta’ auto elu lõpuni 🙂

  1. See 1500 eurot on natuke hinnanguline number, kuna ma täpset eelarvet pean alates tänavuse aasta algusest. Liitsin sinna seni kulunud remondiraha + kütuse + kindlustuse + ülevaatuse + väikese nipet-näpet (aknapesuvedelik, uued kojamehed, läbi läinud pirnid + mõned pesukorrad). Kütuse puhul lisasin umbkaudu selle summa, mis võiks aasta viimasel neljal kuul tulla. Ühesõnaga ei pretendeeri selle numbriga ühelegi täpsuseauhinnale, kuid umbkaudse orientiirina ma arvan suhteliselt tõene.

Kommenteeri