August, August, pistis pea välja august*

Kogu augusti kuu oli mul meel natuke mõru, kuna arvasin, et kuu viimasel päeval kokku pandav finantstabel saab näitama musta masendust. Ka suur autoremondi arve, mille mu kallis abikaasa tuima näoga kinni tagus, andis mu muremõtetele hoogu veelgi juurde. Lõpuks numbreid kokku pannes pidime aga ühiselt taas tõdema, et tegelikult toimetame me oma asju ikka jube tublilt – kui kehval kuul suudame kõrvale panna tuhat eurot ja säästumäär on 35%, siis pole pettumuseks mingit põhjust.

TULUD/KULUD

Kulud suuremad ja tulud väiksemad – sellise tõdemuse pealt vaatasin aknast, kuidas lapsed taas kooli vantsisid. Oodatult kujunes augusti kuu meie selle aasta seni kõige kehvema säästuprotsendiga kuuks. Viimase põntsu pani auto, mille parandamine võttis lõpuks umbes 600 eurot. Kirjutasin veidi oma mõtetest selle kohta SIIN.

Negatiivsuse sees on aga üks väga suur positiivne fakt, et tegelikult pole ju numbritel häda midagi, lihtsalt vahepealsed üliedukad kuud on lati nii kõrgele tõstnud. Kui võtta eelmiste kuude kontekst kõrvalt ära ja vaadata üksnes augusti numbreid, siis tuleb rahule jääda.

Sissetulekutena registreerisime augustis 3046 eurot ja väljaminekutena 1974 eurot. Säästa saime 1072 eurot, mis teeb säästumääraks 35,2%.

Rõõmu teeb ka see, et kõrvaltöid sai augustis tehtud rohkem kui ma oskasin ette näha. Osa sellest kajastus juba selle kuu tuludes, kuid suurem osa hakkab paisutama järgmiste kuude tulubaasi.

September saab olema samuti suurte kuludega kuu, kuna otsustasime abikaasa õhutusel ette võtta suvepikendusreisi soojale maale. Loodame sealt saada tugevat motivatsiooni, et pimedal ja külmal ajal saaks taas investeerimismasinal kiirema käigu sisse lükata.

Clip

PASSIIVNE TULU

Passiivsete tulude mootor tuksus aga kenasti, kui erinevatest kohtadest laekus meile 277,3 eurot. Enamus sellest tuli ühisrahastusest ning sinna lisandus 36 euri Baltic Horizon Fundi poolt välja makstud intressi.

Sellega ületasime tänavuse kalendriaasta arvestuses kahe tuhande piiri ja kaheksa kuuga on meie portfell passiivselt sisse toonud 2141,54 eurot. Pole paha, ma ütlen… pole üldse paha.

chart

NETOVÄÄRTUS ja PORTFELL

Nüüd juba 16 kuud järjest on meie pere netoväärtus kasvanud. Augusti kuu viimase päeva seisuga on meie investeeringute ja kontol oleva raha koguväärtus 64291 eurot. Kasv juuliga võrreldes oli 3%. Investeerimisportfell kasvas 4% ning on nüüd 47 382 eurot. Kohe-kohe oleme jõudmas viiekümne tuhande euroni. Vägev värk!

chart(1)

Netoväärtuse jagunemisel muutus nii palju, et ühisrahastuse osakaal kogu portfellist suurenes 0,7% võrra ning on hetkel 49,8%. Kuigi indeksfondidesse läks raha vaikselt juurde ja aktsiad tegid kuu ajaga taas kenakese tõusu, kasvas ühisrahastuse osakaal tänu sellele, et panin meie Estateguru konto “raha täis”. Oleme nüüd sinna sisse kandnud täpselt 10 000 eurot (nagu Mintosessegi) ning praeguse plaani kohaselt rohkem nendesse portaalidesse ei lisa.

chart(3)

AKTSIAD

Üle pika aja panin augusti lõpus ühe ostuorderi sisse, mis hetkel veel on jäänud täitmata. Üldiselt hoian igapäevaselt Balti turul silma peal ning tänaseks on kõik minu vaatlusnimekirjas olevad firmad oma teise kvartali ja esimese poolaasta tulemused ka teatanud.

Kui enamus meie aktsiaportfellis olevad ettevõtted tulid lagedale positiivsete kvartalinumbritega või vähemalt “tegid oma ära”, siis üllatas mind Nordeconi teise kvartali kahjumisse kukkumine. Uurisin veidi tausta ka ühelt ehitussektoris pikka töökogemust omavalt sõbralt ning tema jutt mulle väga positiivsust ei süstinud.

chart(4)

ÜHISRAHASTUS

Mintos: väärtus 10732 eurot, intressitulu augustis 109,76 eurot. Napilt pärast seda, kui olin SIIN kirjutanud sellest, kuidas Mintoses enam minule sobivaid laene saada pole, olukord muutus ja taaskord olen saanud portaalis vaikselt ringlevat raha 13% intressiga endale sobivatesse autolaenudesse surada. Praegu olen rahul.

Estateguru: väärtus 10235 eurot, intressitulu augustis 47,44 euri. Estateguru laenude kohta info andmise süsteem on ühtlasi needus ja kingitus. Kui vanasti pidi minema spetsiaalselt laenu tagasimaksetabelit vaatama, kui oli soov teada, kes oma maksega on hiljaks jäänud, siis nüüd saadetakse selle kohta teateid ja kõik on pidevalt silme ees. Seetõttu tekib tahtmine päevas mitu korda sisse logida ja vaadata, kas midagi on laekunud. Kaldun arvama, et mitte kaugel pole see hetk, kui Estateguru on esmakordselt sunnitud minema tagatisvara kallale. Usun, et natukene ootavad seda hetke kõik investorid, sest see paneks pretsedendi paika ja nii mõnedki küsimused saaksid vastuse. Augustis läksime sisse seitsmesse uude projekti, enamus sai võetud 200 eurosed tükid, ühel laenul tuli summaks 286 euri.

Crowdestate: väärtus 3101 eurot, intressitulu augustis 2,5 eurot. Vaikne kuu. Decoreter OÜ projekti panime 200 eurot sisse, rohkem vist midagi ei toimunudki.

Bondora: väärtus 4926 eurot, intressitulu augustis 60,5 eurot. See õnnetu Bondora… Tuleks see raha sealt ainult kiiremini välja. Proovisin augustis vaikselt mõningaid laenutükke müüki panna, kuid ilmselt tahan liiga palju raha, kuna ühtegi ostjat veel leidnud pole.

Twino: väärtus 579 eurot, intressitulu 6,19 eurot. Tiksub endamisi. Üle mõne nädala tuleb jälle kontole kogunenud raha eest uus laenutükk osta.

chart(5)

Portfelli lühiülevaade on jooksvalt nähtav ka SIIN.

*Pealkirjal pole mittemingisugust seost kirjutatuga.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

2 kommentaari teemal “August, August, pistis pea välja august*

  1. Netoväärtus ja investeeringud on alates 2016.aasta algusest ikka vägeva tempoga üles rühkinud. Jätkake samas ja veel paremas vaimus! 🙂

Kommenteeri