Palgatöö vs oma ettevõtlus? Või hoopis mõlemad korraga?

Septembri algus on olnud minu jaoks üks lähiaastate tempokamaid aegu, kui viimasest 11-st päevast üheksal rassisin tööd teha sisuliselt hommikust õhtuni ning kohati ka unetundide arvelt. Tundub väga jube? Tegelikult olin ise olukorraga rahul ning mul tekkis reaalne tunne, et ühel hetkel on täiesti võimalik palgatöö lõpetada ning nö vabakutselisena vaid endale meeldivate asjadega tegeleda.

Investeerimisega alustades panime abikaasaga endale suhteliselt lõdvalt piiritletud eesmärgi, et 50-aastaselt võiksime olla olukorras, kus soovi korral enam tavalist palgatööd tegema ei pea. Järjest enam olen ma aga hakanud peas mängima mõttega, kus lõpetada lepinguline töösuhe juba tunduvalt varem ning jätkata vaid endale meelepäraste töödega, mida ma hetkel põhitöö kõrvalt teen.

Praegune igapäevane amet on vaatamata suhteliselt kesisele palganumbrile mulle vägagi meeltmööda, sest tingimused on paindlikud ja koormus üsnagi madal. Tänu sellele saan tegeleda oma ettevõtlusega, millest saadud tulu juba mõnda aega moodustab minu isiklikest sissetulekutest umbes poole või mõnel kuul ka rohkem.

Lisatööde suurimaks plussiks minu jaoks on teadmine, et soovi korral ma ei pea konkreetset tööotsa vastu võtma ning mul on vabadus alati “ei” öelda, kuigi reaalsuses ma seda liiga hästi teha ei oska. Palgatöötajana aga seda võimalust pole. Samas, palgatöötajana on kindlustunne, et kui just lahti ei lasta, siis jookseb stabiilne palk.

Töötan sektoris, kus annab toimetada nii palgalisena kui ka vabakutselisena, kuid teist teed pidi minnes tuleb arvestada hooaegadest sõltuvate kõikumistega. On kuid, kus lisatööd on üle pea ning ei jõua kõike ära teha ning on hetki, kus kalender on täiesti tühi. Seda hooajalisust saab veidi leevendada oma pakutavate teenuste laiendamisega ning seda teed olen ma vaikselt ka minemas ja esimesed pingutuste viljad on juba ka näha.

Olen alates 2017. aasta algusest aktiivselt pidanud exceli tabelis eelarvet ja selle najal olen järjest rohkem täheldanud, et põhimõtteliselt oleks võimalik juba tänasel päeval palgatöö lõpetada. See aga tähendaks olukorda, kus mõneks ajaks läheksin sissetulekutes ajas tagasi ning investeerimisportfelli kasv jääks seisma. Seda aga kindlasti praegu ei tahaks.

Kõigi nende mõtiskluste järeldusena olen teinud endale sellise plaani, et jätkan oma vabakutselise tegevuse arendamist selles suunas, et kasvatan kliendibaasi ja liigun hinnatasemega vaikselt kõrgemale. Sellise sujuva liikumisega jätkates tekib loodetavasti hetk, kus kahel rindel jätkamine pole enam lihtsalt ajaliselt ja füüsiliselt võimalik ja siis ilmselt ongi sobiv hetk palgatöölt ära tulla.

Nagu mu varjunimigi ütleb, siis olen sellistes olulistes asjades tasane ja konservatiivne ning minus pole seda geeni, et hüppaks ühel hetkel lihtsalt töölt minema mõttega, et vaatame nüüd, kas vean välja. Muidugi ma olen kindel, et ma saaks hakkama, kuid minu eesmärk ei ole lihtsalt hakkama saamine vaid midagi enamat. Ja praegu tundub selle suurema eesmärgi poole liikumisel õigeks valikuks olema palgatöö ja oma ettevõtluse ühildamine.

Praegu on igatahes motivatsioon kõrgel ning teen tööd rõõmuga, et investeerimiseks kapitali koguda. Loodan, et jõudu jätkub ja mida aeg edasi, seda rohkem saab tööd ja kliente valida, et teha seda, mis tõeliselt meeldib!

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri