Harrastussport ja investeerimine – palju olulisi ühiseid jooni!

Põlise spordimehena kasutan neid hetki, kus metsajooksu teen või rattaga sõitmas olen, podcastide kuulamiseks ja heade ideede genereerimiseks. Ühel viimasel jooksuotsal hakkasin oma peas aga filosofeerima, kuidas investeerimisel ja harrastusspordil on mitmeid väga silmapaistvaid ühiseid jooni.

Nagu näiteks…

…püsivus

Minu arvates kõige tähtsam ühine omadus, mis mängib väga suurt rolli nii spordis kui ka investeerimises. Kui see, et spordis tippu jõudmine nõuab püsivust, on kõigile selge, siis tegelikult põhineb ka harrastussport suuresti sellele samale omadusele, sest ühest-kahest treeningust midagi ei muutu ja ka lihtsalt taseme hoidmiseks on vaja regulaarselt treenida.

Tavalise inimesena oma igapäevaseid sääste investeerides on läbiv sama joon – tuleb kuust-kuusse elada alla oma võimete ja säästud teenima panna. Mõne kuu säästudest endale olulist investeerimisportfelli kokku ei pane, kuid aastakümneid püsivalt tegutsedes on eesmärkide saavutamine ülimalt tõenäoline.

…planeerimine

Spordiringkondades on kuulsaks ütluseks “parem targalt seista kui lollilt joosta”, mida eriti hea meelega kasutavad kogenud vanameistrid näiteks palliplatsil oma füüsilise mahajäämuse õigustamiseks. Tegelikult seisneb iva ka selles, et nii treeningul kui investeerimises peaks olema läbimõeldud plaan, et saada parimat tulemust.

Juba üksnes plaani koostamise protsess on äärmiselt tänuväärne, kuna paneb sind asjadele mõtlema hoopis teiste nurkade alt. Harrastussporti ja ka investeerimist saab muidugi vabalt teha ka ilma planeerimata, kuid mõtestatud tegevus on kindlasti tulemuslikum.

…analüüs

Seostub vägagi eelmise punkti ehk planeerimisega, sest analüüsi üheks tulemuseks on tehtud vigade vältimine ning uue plaani tegemine. Investeerimisblogijate maastikul teeb selles vallas eriti tänuväärset tööd Dividend Investor ehk Märten, kes oma tegevust analüüsides kõigile eeskuju näitab.

Kindlasti on palju harrastussportlasi ja palju väikeinvestoreid, kes ei planeeri ega analüüsi mitte ühtegi oma liigutust. Seega julgen väita, et oma tegevusi korralikult läbi mõeldes ja nende tulemuslikkust hinnates tekitame endale automaatselt eeldused olla keskmisest harrastussportlasest või väikeinvestorist edukamad.

…distsipliinitaluvus

Investeerimises mõtlen selle all võimet hoida kinni oma eelarvest ning mitte kulutada raha impulssostude peale. Samuti võib siia alla liigitada ka suutlikkuse oma plaanist kinni pidada investeerimisotsuste tegemisel. Spordiga tegelemisel kehtivad samad põhimõtted – kui on planeeritud õhtune trenn, siis ei muuda viimasel hetkel meelt ega jää koju “Sõjaprintsess Xenat” passima.

Kindlasti saab harrastusspordiga tegeleda täiesti juhuslikult ja aeg-ajalt viitsimatuse tõttu pikki pause sisse lastes ning investeerides saab raha pikemalt kaalumata igale poole lihtsalt laiali jagada. Siis aga ei tohiks hiljem ka imestada, et õllekõht üle püksiääre välja turritab ning suur osa rahast on kuskil xxxCoini petuskeemi musta auku kaduma läinud.

* Need põhimõtted kehtivad kindlasti, kui spordi all mõelda üksnes harrastussporti, sest tippspordis puhuvad vähe teised tuuled. Tippspordis mõõdetakse edukust üksnes läbi tulemuse, harrastusspordis on hoopis pehmemad mõõdikud nagu hea tervis ja rõõmus meel. Investeerimises pole samuti tarvis olla võitja, vaid tähtis on osavõtt. Kui sa väikeinvestorina “teed oma ära” ehk kasvõi seisad targalt, siis oled sa juba kindel võitja!

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri