Finantsvabadus ja kaalulangetamine – miks inimesed ebaõnnestuvad?

Kui spordi ja investeerimise ühistest joontest veidi aega tagasi kirjutasin, siis tuli pähe ka selline paralleel, et finantsvabaduse poole pürgimine on nagu kaalulangetamine – osadel inimestel tuleb kergemalt, osadel raskemalt ning osad tahavad täiega, aga ei suuda või ei oska. Miks see nii on?

Olen aastakümneid olnud seotud spordiga ning seetõttu on minu teadmised toitumisest kindlasti suuremad kui keskmisel Eesti inimesel. Sellele vaatamata pidin ma tervislikuks kaalulangetuseks teatud põhitõed endale selgeks tegema ja ennast teadlikult kätte võtma. Täpselt samamoodi alustasin ma ka finantsvabaduse poole pürgimist.

Oletame, et meil on kaks suurt eesmärki: võtta kaalus alla 10 kilo ja jõuda finantsvabaduseni. Eduka kaalulangetuse eelduseks on baasteadmised toitumisest, toitainetest ja nende mõjudest. Oma rahaasjade korraldamine algab teadmistest, et esiteks tuleb alla oma võimete elades raha säästa ja teiseks see teenimiseks siis õigetesse instrumentidesse paigutada.

Teadmiste hankimisel põrkume juba esimese kari otsa – infot on liiga palju ja see on tihti lausa vastukäiv. Seda nii rahateemade kui ka kaalulangetamise puhul. Oluline on kriitilise meele olemasolu ning alati tuleb meeles hoida lihtne fakt, et kiiret otseteed pole olemas ei kaalulangetuse ega finantsvabaduse puhul. Hea on ka see, et mõlemal rindel alustamiseks ei pea kunagi kõike teadma – piisab lihtsamatest asjadest ning teekonna jooksul saab alati uusi teadmisi juurde omandada.

Teadliku kaalulangetuse üheks lahutamatuks osaks vähemalt alguses on enda sissesöödud kalorite arvestamine ning kirjapanek. Finantsvabaduse poole pürgija peaks tõenäoliselt alustama oma igakuise eelarve pidamisest. Mõlemad need tegevused nõuavad enesekontrolli ja püsivust, sest poole vinnaga tehes vaevalt head tulemust saab.

Väga tähtis on meie loo põhifookuses olevate tegevuste juures minu arvates see, et inimene peab olema enda vastu aus ning suutma alustatud asjad lõpuni viia. Mõtlen siin väga tavapärast olukorda, kus selle asemel, et ennast kätte võtta, leitakse kümme vabandust, miks praegu pole hea aeg alustamiseks või miks minul see nagunii ei õnnestu. Kui pole tegemist ekstreemjuhtudega, siis on kõik inimesed suutelised nii kaalu langetama kui ka säästma ja investeerima – vaja on pealehakkamist, püsivust ja baasteadmisi.

Kui kõik need kolm asja ühel hetkel kokku klikivad, siis takistab eesmärgini jõudmist tõesti vaid mingi force majore, milleks on võimatu valmis olla. Kaalulangetamise puhul oli mul näiteks aastaid olemas püsivus ja teadmised, kuid polnud pealehakkamist. Investeerimise puhul oli püsivuse kõrval olemas alustamise soov, kuid puudusid vajalikud teadmised ja see lämmatas mitmel korral alustamistuhina.

Paljud inimesed lähevad kahjuks omadega rappa seetõttu, et neil on palju pealehakkamist, aga pole püsivust ja teadmisi. Sel juhul üritatakse leida “kiirteed” soovitud kehakaalu või kiire rikastumise suunas. Kuidas need imedieetide järgijad ja petuskeemidest kinnihaarajad lõpetavad, seda me teame kõik. On olemas lihtsad lahendused, kuid pole olemas kiiret lahendust. Miskipärast mõned ei saa ka korduval ebaõnnestumisel aru, et kui igasugu “2-nädalaga sixpack” dieedid töötaksid, siis meil poleks tüsedaid inimesi või kui tõesti oleks võimalik teenida riskivaba ja stabiilset 100% aastatootlusega passiivset sissetulekut, siis ju veedaks enamus inimesi oma elu kuskil Kariibi mere saarel.

Ükskõik milline nendest kolmest vajalikust aspektist võib igal eluhetkel tulla näiteks väliste mõjutuste tulemusel nagu minu puhul oli investeerimisega. Mu kallis abikaasa innustus sellest ning vedas tahtmatult mind sinna maailma kaasa. Kaalulangetuse puhul kasutasin ma aga teist ja palju kindlamat meetodit – tegelesin sisekaemusega ja lubasin endale ühel hetkel, et teen asja ära. Sisemine motivatsioon on reeglina tugevam kui väline. Väljastpoolt tulnud mõju saab anda tõuke, kuid tegevus peab kiirelt seejärel leidma ka sisemise motivatsiooni.

Kuigi ma pole kunagi ülekaaluline olnud, siis olen enda peal 10-kilose kaalulangetuse järele proovinud ja suutnud võimalikult palju liha selga jättes viia oma rasvaprotsendi ühekohalise numbri peale. Seega mul sai see eesmärk täidetud. Investeerimine on palju pikema horisondiga tegevus, kuid siin loos välja toodud võrdlusele tuginedes pole lihtsalt võimalik, et finantsvabadus ükskord minu õuele ei jõuaks.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri