Miks ma ei investeeri USA aktsiaturgudele?

Olen oma senise investeerimiskarjääri keskendunud peamiselt ühisrahastusele ning Baltimaade börsiaktsiatele. Pikem eesmärk on meie pere investeerimisportfelli põhiline osa üles ehitada dividendiaktsiatest. Kuna Balti börsi ettevõtete arv on üsnagi väike, siis olen kaalunud ka USA börsile sukeldumist, kuid niipea ma seda veel ei tee. Miks selline otsus? Kirjutan siinkohal oma mõttekäigu lahti.

Mäletan eredalt veel seda hetke, kui Balti börsi veebilehe avamine lõi silme eest kirjuks ja kogu see maailm tundus nii hoomamatu ja suur. Sellest ajast on varsti möödas üks aasta ning võin öelda, et ilmselt pole möödunud päevagi, kui ma vähemalt korraks pole börsile silma peale visanud. Tallinna börsifirmad on nüüdseks kõik päris hästi tuttavad ning enamik põhinimekirjas kauplevaid Läti ja Leedu ettevõtteid samuti.

Tänu podcastidele ja blogidele olen paratamatult üha enam kursis ka USA börsil toimuvaga, vähemalt mis puudutab populaarsemaid ja räägitumaid väärtpabereid. Oma raha ma ookeani taha üksikaktsiatesse aga veel viia ei kavatse, kuigi kaalunud olen seda rohkem kui üks kord. Tõsi, meil on peres üks LHV Kasvukonto, kus stabiilselt igakuiselt kasvavad meie positsioonid paaris Ameerika ETF-is.

Otsust tehes panin esmalt enda jaoks kirja USA aktsiaturule liikumise plussid ja miinused nagu mina neid oma mätta otsast näen.

Plussid

+ Rohkem võimalusi – usun, et hästi otsides leiab nii suurelt turult, kui seda on USA, ka tugeval pulliturul soodsaid ostukohti;
+ Rohkem infot – USA aktsiate kohta leiab internetist meeletult igasugu infot ning neid katavad arvukalt analüütikuid;
+ Likviidsus – kui päris obskuurseid asju ostma ei tõtta, siis on turul olemas nii ostjad kui müüjad;
+ Hajutatus – meie regioonis on idanaabri näol paratamatult olemas suur geopoliitiline oht, USA börs aitaks seda riski vähendada;
+ Ajalugu – USA börside ja ettevõtete ajalugu ulatub pikkade aastate taha ning see annab alust oletada, et sarnaselt läheb kõik ka edasi;
+ Stabiilsus – tänu pikemale ajaloole ja kinnistunud börsikultuurile üritavad ettevõtted investoritele meele järele olla ning dividendide pidev kasvatamine on üheks sihiks.

Miinused

– Suurem konkurents – paratamatult on kogu maailma investorite pilgud suunatud USA börsidele, mistõttu on seal kindlasti palju suurem konkurents;
– Valuutarisk – eurodes tehinguid teha on ikka palju mugavam ning kokkuvõttes odavam;
– Suuremad teenustasud – läbi kodupanga välisaktsiaid soetades oleks teenustasud minu portfelli mõistes üüratud ning lisanduks ka igakuine hoidmiskulu. Odavmaaklerit kasutades muidugi saaks kulud alla;
– Rohkem segadust – mõtlen siin näiteks seda, et mõne odavmaakleri juurde kolimine tähendaks minu jaoks rahaasjade killustumist erinevate kohtade vahel. Olen selline konservatiivne ja minu jaoks oleks selline näiliselt tühine asi häiriv;
– Vähem otsest kokkupuudet – Tallinna börsifirmadega on meil pidev otsene kontakt, me elame justkui nende igapäevase tegevuse sees. USA firmadest, kui jätta välja tõelised globaalsed hiiglased nagu Coca Cola või Facebook, siis sellist isiklikku puutepunkti on kindlasti raskem leida;
– Dividenditootlus – ääremaana on Balti börsil riskid suuremad, suurt raha vähem ning aktsiad pigem odavamalt hinnastatud, mis pakub ka suuremat dividenditootlust. Tõsi, stabiilsusest ei ole juttugi ning dividendide suurusel puudub tihti järjepidevus.

Kokkuvõte

Kõiki neid aspekte kaaludes otsustasin abikaasa abiga, et esialgu töötame üles oma aktsiaportfelli kohalikul turul ning tulevikus, kui kapitali loodetavasti rohkem, laiendame vajadusel oma haaret. Vaatamata meie börsi väiksusele, siis olen kindlalt seda meelt, et siin on suurepärane koht, kus tootlust teenida ja finantsvabadusele alus panna.

Tunnistan, et minu jaoks oleks alalhoidlikkuse ja konservatiivsuse tõttu välisturgudele minemine väga suureks sammuks ning seetõttu ei taha seda uisa-päisa ette võtta. Usun, et kui näiteks Balti börsil on üks korrektsioon või börsilangus üle elatud ja teada saadud, kas suudan kriisiolukorras külma pead säilitada ja aktsiaid juurde osta, siis olen paremas olukorras, et see asi ette võtta.

Seega, see “ei” pole päris õige “ei”, vaid rohkem selline kaalutletud ajutine “ei”, millest suure tõenäosusega saab ühel hetkel “jah”. Vot selline lugu!

* Lisan taaskord, et ma ei anna investeerimisnõu ning kõik siin kirja pandu on minu subjektiivne arvamus. Enda investeerimisotsused peab igaüks ise läbi kaaluma.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Üks kommentaar teemal “Miks ma ei investeeri USA aktsiaturgudele?

  1. USA dividendiaktsiates aitab orienteeruda David Fish, kes uuendab iga kuu oma Dividend Challengers, Dividend Contenders ning Dividend Champions listi.

Kommenteeri