Miks või kelle huvides Äripäev ühisrahastust nii varjamatult kotib?

Läksin mina pühapäeval oma jooksuringile ja panin kõrva Äripäeva raadio podcastid. Kohe esimeses saates, mis klappidest kostus, hakati Estateguru kurikuulsa Toome pst näitel arutama ühisrahastuse riskidest. Minu hinnangul on Äripäev täiesti varjamatult üritanud igal võimalusel ühisrahastust mustata ning erandiks ei olnud seegi saade.

Ma mõistan, et Äripäev on pikkade traditsioonidega majandusleht ning seal hinnatakse kõrgelt teada-tuntud varaklasse, milles neil on kindlasti suur kompetents. Ühisrahastusest rääkides on minu meelest aga selgelt mindud üle võlli. Vägisi jääb tunne, et väljendatakse leheveergudel ja nüüd ka raadioeetris oma kibestumist, et pole julgetud sellele rongile ise astuda.

Siinkohal mainin, et ka mina olen ühisrahastuse suhtes keskmisest Eesti investorist kindlasti palju pessimistlikumalt meelestatud ning kardan, et halbadel aegadel võib tulla mitmeid negatiivseid üllatusi. Äripäeva kajastuse järgi võiks aga arvata, justkui oleks tegemist petuskeemiga, kus Eesti investorid on juba oma säästudest ilma jäänud.

Kiita tuleb raadiosaates ekspertidena külas olnud Swedbanki investeeringute juhti Tarmo Tanilast ja kinnisvaraeksperti Tõnu Toomparki, kellest viimasel ka endal korralik Estateguru portfell. Mehed rääkisid kaalutletult ning tõid välja nii riskid kui ka võimalused. Äripäeva puhul on siiani mulle vastumeelne olnud see, et toonitatakse vaid investorit iga nurga peal varitsevaid ohte ning üritatakse tagasilööke suurema kella külge panna kui need tegelikult vääriksid.

See, et Estategurus alles nüüd esimene projekt nii kaugele hapuks läks, on tegelikult isegi ime. Mina isiklikult oleks isegi tahtnud, et see projekt oleks läinud tagatise realiseerimiseni välja, et näha kogu Estateguru tegevusteahelat hapude laenude korral. Aga kuna asi tegelikult lõppes ju investoritele tulude mõttes isegi positiivsemalt kui esialgu planeeritud.

Fakt on see, et projekte läheb hapuks veel ning see on ühisrahastusse sisse kirjutatud. Estateguru on aga ühisrahastusportaalidest selles plaanis kindlasti paremas positsioonis, et seal on reaalne tagatis olemas. Ja kui juhtubki, et osad projektid lähevad hapuks, tagatis realiseeritakse ja saad kätte vaid investeeringu põhiosa. Mis siis?

Mulle käibki pinda kõige rohkem see, et ühisrahastuses on Äripäeva arvates võimalikes probleemides süüdi kogu varaklass ning ühisrahastusportaalid, aktsiaturul on probleemides süüdi aga iga investor ise, sest ta jättis eeltöö tegemata ja valis “vale firma” aktsiad. Minu hinnangul on tegemist räige topeltmoraaliga.

Kui Äripäeva ajakirjanike arvates peaks algaja investor oma esimesed säästud viima aktsiaturule, siis kas seal on tema jaoks riskid väiksemad? Kui see investor ostab näiteks esimese aktsiana Baltikat, kuna tema jaoks on lihtsalt tegemist tuttava Eesti brändiga ja aktsia tükihind on ju “räigelt odav” (mingid tühised sendid vaid) kas see on parem variant kui ühisrahastus?

Olen nõus, et ühisrahastuses on korralikud riskid, kuid seal on ka reaalsed positiivsed küljed, millest peamine on lihtne alustamisbarjäär. Äripäeva ajakirjanikel on aga see minu arvates täiesti tähelepanuta jäänud, sest nemad on igapäevaselt finantsmaailmas ninapidi sees, tavainimesed aga mitte.

Kui me räägime investeerimisega alustamisest, siis mis on parim varaklass, kus oma varbad märjaks teha? Minu arvates on selleks just ühisrahastus. Äripäeva meelest on see muidugi aktsiaturg, aga no see päris elus pole ju reaalne.

Eks ühel hetkel hakatakse ka ühisrahastust tugevamalt reguleerima ning võimalik, et tänu regulatsioonidele muutub asi hoopis kindlamaks ja turvalisemaks. Ise kardan, et erinevate riigiasutuste sekkudes tõmmatakse aga sellel varaklassil ühel hetkel kõri kinni ja reguleeritakse hoopis üle. Saame näha.

Kogu minu rant’i kokkuvõtteks võib öelda, et mina Äripäeva lugejana ootaks lehelt veidi tasakaalukamat vaadet asjadele. Selles saates olid õnneks külalised selleks tasakaalustavaks faktoriks, kuid varasemates saadetes ühisrahastusest rääkides on olnud ka juhtumeid, kus ajakirjanikud omavahel teevad maha asja, millest nad võib-olla isegi eriti palju ei tea.

* Tegemist on minu isikliku arvamusega ning siin artiklis kirjutatu ei ole investeerimisinfo.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

2 kommentaari teemal “Miks või kelle huvides Äripäev ühisrahastust nii varjamatult kotib?

    1. Nojah, eks nad peavadki panema selliseid piiri peal pealkirju, et klikke tõmmata. Aga kogu selle jandi ühele poole kaldu olek on ilmselgelt küsitav. Miskipärast on negatiivse info allikad “ananüümsed eksperdid”, reaalsest maailmast julgevad aga inimesed rääkida oma näo alt – Kristi Saare ja Roosaare jt., kellelt seal läbi aegade on kommentaare küsitud. Seejuures mainin ka seda, et Äripäeva artiklid sel teemal on tulnud ühe mehe sulest.

Kommenteeri