Mida panna Balti börsiaktsiatest kingituseks kuuse alla?

Jõulupühad lähenevad hirmuäratava kiirusega ning viimane aeg on mõelda kingituste peale neil, kes seda veel teinud pole. Ideaalne aeg sellel kaubanduspühal on mõelda ka iseendale ning teha üks vägev kingitus oma tuleviku heaks. Panen kirja neli aktsiaostuideed Tallinna börsilt, mis võiks väikeinvestoritele jõuluvana kingikotti sobida.

* Mainin kohe alguses ära, et Tasane Investor pole investeerimisnõustaja ning järgnevat lugu ei tohi võtta soovitusena oma raha paigutamiseks. Tegemist on täielikult minu subjektiivse arvamusega ning loo kirjutamise hetkel kajastatud hinnad või numbrid võivad lugemise hetkeks olla juba tunduvalt muutunud.

1. Olympic Entertainment Grupp (OEG1T)

Olympic tundub olevat aktsia, mis ajab väikeinvestoreid konkreetselt pooli valima. Ühed väidavad numbritele tuginedes, et tegemist on tugeva ettevõttega ning teised viitavad arvukatele riskidel, miks ei peaks sellesse väärtpaberisse investeerima. Kuna ma ise kuulun pigem sinna esimesse gruppi, siis minu hinnangul on tegemist endiselt Tallinna börsi ühe alahinnatuma aktsiaga. Aastaid on Olympicu aktsia hind kõikunud üsna samas vahemikus, maksimaalse hinnavahega 40 senti.

Võib-olla, kui ma oleksin kümme aastat tagasi alanud majanduskrahhi ajal olnud Olympicu aktsionär, siis ma nii optimistlik ei oleks, aga kuna mul need isiklikud kogemused puuduvad, siis julgen firmasse uskuda. Numbrite poolest on ettevõte vahepealsetest probleemidest paaril välisturul justkui üle saanud ja raha teenitakse korralikult.

Küsimuseks on paljude jaoks aga Olympicu juhi Armin Karu dividendipoliitika, kus seni on ühe erandina makstud viimastel aastatel välja 10 senti aktsia kohta, kuigi võimalust oleks ka rohkemaks. Kui Olympic peaks uue aasta kevadel oma dividendi tõstma, siis reageerib kindlasti sellele ka aktsia hind.

Meie portfellis on Olympicu osakaal juba liigagi kõrge, kuna suvel sai seda väga healt hinnatasemelt. Sellega võrreldes on hind kümmekond protsenti tõusnud, kuid P/E suhtelt 10,3 on endiselt juskui normaalse tasemega. Ise hetkel just niigi suure osakaalu tõttu juurde osta ei plaani, kuid uuel aastal enne dividendide väljakuulutamist vaatan olukorra tõsiselt üle.

2. Baltic Horizon Fund

Tänu EfTENI-i kinnisvara börsile tulemisega saab tõenäoliselt väikeinvestorite hulgas rohkem tähelepanu ka meie oma kodumaine REIT Baltic Horizon Fund. Kuigi fond on juba teinud pikalt regulaarseid väljamakseid, siis kogu sügis on kaubeldud alla NAV-i ehk varade hetkeväärtuse.

Investoreid on kindlasti veidi rahutuks teinud mitmed aktsiapakkumised, mida on uue raha kaasamiseks korraldatud ning samaaegne listimine ka Stockholmi börsil. Need tegevused neelasid kõik raha ning vajutasid pitseri ka kasumireale ning seetõttu pole päris lubatud 8-9% intressitootluse juurde küünditud.

Rahavoogu soovivatele investoritele on tegemist väga hea investeeringuga, kuna intresse makstakse välja kvartali kaupa, mis Balti börsil on ainulaadne. Väikeinvestorile on see fond hea kodumaine võimalus ärikinnisvarasse investeerimisest osa saada.

Meie pere portfellis on Baltic Horizon Fund samuti üsna suure osakaaluga esindatud ning kolmel korral oleme juba pangakontole saanud ka intressimakseid. Hetkel ise niigi suure osakaalu tõttu juurde osta ei kavatse.

3. Silvano Fashion Group (SFG1T)

Pärast Q3 aruannete avaldamist jäi mulle silma pesutootja ja turustaja Silvano, kes nüüd juba aastaid on hädas olnud probleemidega Venemaa turul. Kuigi Venemaal jätkuv madal ostujõud ning poliitilised probleemid pole kuhugi kadunud, on Silvano suutnus tänavusel aastal kolme kvartaliga mulluse puhastulu numbri juba ületanud.

Kuigi müüginumbrid pole Silvanol võrreldavad 4-5 aasta taguse ajaga, on firma suutnud muuta oma tegevusi tunduvalt kasumlikumaks ning järjest on vähendatud kulude rida. Kuna seni on Silvano olnud ka korralik dividendimaksja, siis võib järgmisel kevad oodata head omanikutulu ka tänavuse aasta eest.

Venemaale müüb Silvano koguni 55% oma toodangust ja Valgevenesse 30%. Seega, kui investor vähegi usub, et globaalne soodus majanduskeskkond tõmbab kaasa ka sealse turu, siis on Silvano üks võimalus, mille abil sellesse panustada.

Meie pere portfellis ongi Silvano uueks positsiooniks ning usun, et praeguses mahus pole meie ostud veel lõppenud.

4. PRFoods (PRF1T)

Viimasena käin välja ka ühe kasvule orienteeritud mõtte. Mäletatavasti ostis seni Tallinna börsil keskpärast vaikelu elanud PRFoods suvel üllatuslikult ära ühe Soome ettevõtte ning kaks väikefirmat Suurbritannias. Sellega tekkis üsnagi suure potentsiaaliga ettevõtte, mille toodang jõuab juba tänu omandatud kaubamärkidele ka Inglise kuninganna söögilauale.

Loomulikult reageeris turg ülevõtmistele kiirelt ning kui juunis oleks saanud PRFoodis aktsiat osta veidi enam kui 35 sendi eest, siis praeguseks on hind kerkinud 59 sendi peale.

Ettevõtte juhi Indrek Kasela esinemistest on jäänud mulje, et juba ühe kvartaliga on ostetud ettevõtetega sünergia käima saadud ning järgnevatel kvartalitel on oodata käibe ja kasumi kasvu. On igaühe enda otsustada, kas see kasumiootus on juba aktsiahinnas sees või hakkab iga järgnev õnnestunud kvartal hinda järjest kõrgemale trügima.

Me pole seni veel PRFoodsi rongile hüpanud, kuid kaalun seda väga tõsiselt. Kopsakaid dividende nii pea neilt veel loota tõenäoliselt pole, kuid kapitalikasvu küll.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

2 kommentaari teemal “Mida panna Balti börsiaktsiatest kingituseks kuuse alla?

  1. Kas Baltic Horizon Fund-i puhul on LHV-s ka haldustasu või ilma haldustasuta nagu Balti aktsiatega?

Kommenteeri