Paljukirutud MiFID sundis Kasvukontot tuulutama

Nagu ilmselt terve hulk teisi Eesti väikeinvestoreid, olin sunnitud minagi hiljutiste uudiste valguses maha müüma LHV Kasvukontol olnud USA indeksfondid. Sorry, aga kogu see MiFID asi tundub minusugusele diletandile täielik debiilsus. Kui eesmärgiks on väikeinvestori kaitse, siis miks on väikeinvestori elu palju hullemaks läinud?

LEI-kood, USA ETF-ide kadumine Kasvukontost, Balti aktsiaturu analüüsi lõpetamine Swedbankis – need on kolm asja, mis otseselt mind mõjutasid ja eranditult kõik negatiivselt. Ainuke “kasu” MiFID-ist, mis ma täheldanud, on see, et nüüd ostuorderi sisestamisel on lisatud mingi link, kus umbes küsitakse, et kas ma ikka olen päris kindel, et tean, mida ma teen. No mida helli?!

Aga nüüd siis Kasvukontost. Maha said müüdud umbes aasta jooksul soetatud positsioonid IVV, NOBL ja QQQ nimelistes ETF-ides. Kokku oli kolme fondi peale mul sisse pandud selleks hetkeks 1621 eurot. LHV tuli vastu ja tõmbas müügil vahendustasu 1% peale ning lõpuks kui kõik numbrid olid kokku löödud, dollarid eurodeks vahetatud ja tolm settinud, siis vaatas pangakontolt vastu 43 eurot rohkem, kui sai sisse pandud.

Kuna Kasvukonto põhimõte mulle endiselt meeldib ning see pakub meie muidu täielikult Baltikumi suunatud portfellile natukenegi hajutatust, siis jätkan endiselt kasvukontoga. Lisasin enda nimekirja iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8) ja SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats (SPYD), mis on sisuliselt IVV ja NOBL-i Euroopas noteeritud “kaksikõed”.

SXR8 ja SPYD osakaalud sai pandud kummalegi 35% ning kasvukontol jätkavad EXSA ja LHVWORLDA said mõlemad 15% osakaalu.

Tänu Kasvukonto ümberkorraldamisele vähenes esimest korda kahe aasta jooksul meie investeerimisportfelli kogumaht. Tänk juu MiFID!

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

8 kommentaari teemal “Paljukirutud MiFID sundis Kasvukontot tuulutama

    1. Ma olen mõelnud välismaakleri juurde kolimist küll, kuid seni kuni vaid balti turul tegutsen, ei näe sellel veel mõtet. Tulevikus ootab see samm kindlasti ees.

  1. Hi there. Sharing same view on Mifid. Since I wad not into ETFs no problem for me there, but now I cannot buy US REITs like O and OHI that I was targeting due to thei juicy dividends. Well that is one of the biggest EU problrms OVERREGULATION. Maybe it is what Germans like but it sucks 🙁

    1. Excactly! And at the same time you can gamble, buy lottery tickets, spend your money to different scams and buy cryptocurrencys 🙂 Not logical.

      1. Totally 🙂 I think you can buy European REITs and ETFs. This is sort of protectionism. Europe don’t want their money to go into US.

Kommenteeri