Kolm hiljutist kogemust Balti börsilt, millest võiksin oma järeldused teha

Veebruari alguses tabas maailma aktsiaturge vähemal või suuremal määral väike võbin ning puutumata ei jäänud sellest loomulikult ka kohalik Balti turg. Algaja aktsiainvestorina sain mõned väikesed õppetunnid teemal “Ära rabele ilma põhjuseta!”.

Kokku võib paari päeva sees kulgenud sündmused jagada kolmeks erinevaks õppetunniks ning proovin need siin võimalikult ülevaatlikult kirja panna.

Õppetund nr.1 – “Ära taidle mõne üksiku sendi pärast!”

Aina enam ja enam kuuleme juttu, et aktsiaturud on liiga kõrgelt hinnastatud ning Investor Toomas istub juba pikki kuid rahas ja laseb aktsiate odavmüügi ootuses suurt tootlust endast mööda. Olen ise samuti juba nö krahhiootuses, kuid samas pikaajalise investorina ei taha päris käed rüpes istuda ning noolin meie oma Balti turult mõningaid ettevõtteid päris agaralt.

Kui üks minu vaatlusnimekirjas olev ettevõte tuli välja eelmise aasta neljanda kvartali tulemustega, siis pärast oma exceli tabelite uuendamist jõudis firma P/E tase tänu kasumitõusule minule sobivatesse piiridesse. Veidi sisukam uuring tehtud, otsustasin orderi sisse panna.

Kui Balti börsil oli too esimene väikene võbelus, siis oli just minu valitud aktsia nende hulgas, mis kõige vähem odavnes ning order täitmisele ei läinud. Kuna USA aktsiaturgude tuules ennustati uut võbelust, siis tahtsin olla kaval ja muutsin orderi hinda odavamaks, lootuses, et saab aktsiad veel odavamalt kätte. Ei saanud. Napilt jäi puudu.

Järgmisel päeval oleksin aktsiad saanud, kuid olin oma tarkuses ja suures hirmus orderi maha võtnud, kuna maailma majanduslehed olid täis suuri punaseid nooli ning hoiatusi, et turud kukuvad. Kui siis võbelused läbi ja turud taastuma hakkasid, siis hakkasin mina oma orderit vaikselt nihutama kõrgemaks, aga aktsiaid siiani mul kontol pole.

Poleks ma senti hakanud pooleks saagima, siis oleks mul aktsiad olemas ning saaks rahumeeli oodata ettevõtte dividendiettepanekut selleks kevadeks.

Õppetund nr.2 – “Alati tuleb ‘veel parem’ hetk aktsiat osta!”

Ühed aktsiad ma aga sain kätte. Nimelt olin pikalt silma peal hoidnud leedukate veidra nimega piimatootjal Vilkyskiu Pienine. (Ühes kaubandusketis olid selle tootja kohukesed äsja just allahindlusega! Väga head kohukesed, soovitan!)

Vahetult enne turgude köhatusi otsustasin, et mis seal ikka, teen investeeringu ära, kuna firma P/E suhe on äärmiselt atraktiivne ning kavas on suurinvesteeringuga uude tehasesse tootmist järsult kasvatada. Ettevõtte kahjuks rääkis piimandussektori üldine ebastabiilsus ning viimaste aastate kõrge kasv, mis hinnangute järgi samas tempos tõenäoliselt jätkuda ei saa.

Aga võtsin 200 aktsiaga esimese positsiooni sisse hinnatasemelt 3,67 eurot. Juhtus muidugi see, et mõne päeva pärast võbistas selle hinna madalamale ning hoogu juurde sai see siis, kui Vilkyskiu Pienine teatas 2018. aasta jaanuari müügitulemused, mis olid eelmise aastaga võrreldes mõnevõrra nõrgemad.

Praegu saaks aktsia kätte 3,55 euroga ning vahepeal oli hind veel odavam. Ehk siis, alati saab aktsiaid ka odavamalt, kuid selle pärast ei tasu pabistada. See hirm, et kui ma ostan ja aktsia hind seejärel mingid protsendid kukub, ei tohiks tekitada kartust järgmisi investeeringuid teha, sest sellega töötab investor endale vastu.

Õppetund nr.3 – “Pane välja põhjaõnged/Ära jäta ordereid ripakile!”

Lisaks sain turuvõbeluse käigus juurde ka Baltic Horizon Fundi osakuid, kuigi mul otsest plaani neid tol hetkel soetada ei olnud. Kuna mul oli vanast ajast jäänud üles üks ostuorder 1,27 euro peal, siis järsku sain LHV pangast e-kirja, et teie order on täidetud.

Kuna ma olin selle orderi olemasolu juba unustanud, siis algus oli üllatus suur. Kuna tegemist polnud just suure kogusega ning hind mulle tegelikult sobis, siis lahenes see olukord isegi positiivselt ning võiks justkui panna õppetunniks, et viska põhjaõnged välja.

Samas, teisalt mõeldes on sellisel juhul suur oht saada endale soovimatud väärtpaberid, kui näiteks mingi ettevõte peaks teatama mingitest fundamentaalsetest probleemidest, mille tulemusena nad investeerimisobjektina kaotavad oma atraktiivsuse ja hind kukub kivina. Sellisel juhul võib päris valus olla kui sellised aktsiad üllatuslikult kontole kukuvad. Ehk siis, ära jäta ordereir ripakile.

Kokkuvõte. Ma ei tea, kui mõistlik mu jutt tundub, aga sain selle vähemalt endast välja 🙂

NB! Eriti lahe oli ka see, et Baltic Horizon Fundi makse kolksatas kontole. Sealt tuleb igas kvartalis päris mõnus passiivne sissetulek. Kinnisvara ruulib 🙂

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

4 kommentaari teemal “Kolm hiljutist kogemust Balti börsilt, millest võiksin oma järeldused teha

  1. Täiesti nõus, eriti õppetunniga nr. 1. Sain ka ise seda tunda, kui portsu aktsiaid maha müüsin ning peale võbelust uuesti sama hinnaga tagasi ostsin. Kooliraha tehingutasu näol sai makstud.

Kommenteeri