Passiivne tulu jätkus ka märtsis tilkumist… muidugi passiivselt

Kuradi märts, ma ütlen. Ootasin täiega, et ilm natukene hakkaks kevade poole tüürima aga no mitte muffigi. Enam-vähem kuivad päevad kasutasin ära, et käia jooksmas, aga ega mõnus väga ei olnud muidugi. Töörindel on käsil õnneks huvitavad ja põnevad projektid ning igavust tundma ei pea.

Raharatas pöörles ka omasoodu edasi ning kiiretel aegadel on ka see positiivne asi, et ei passi pidevalt aktsiahindu ega käi ühisrahastuskontodel tšekkamas. Kui mingi asi silma jääb, siis jälgin ja keskendun sellele rohkem, aga igapäevaselt hetkel on investeerimine heas mõttes passiivne.

Kulud/tulud. Siinkohal räägin tõestisündinud loo: kui me abikaasaga märsti numbreid kokku lõime, siis ühel hetkel sain hüüatada, et “oi, su väljaminekud olid see kuu nii väikesed” 🙂 Et ei jääks vale arusaama, siis naine mul väga mõistlik kulutaja, lihtsalt minusugusele koonerdajale ta tavaliselt kunagi vastu ei saa. Sel kuul oli aga asi päris võrdne.

Tänu väga madalatele kuludele õnnestus pere säästuprotsendiks kirja saada 57,3% ning tänu sellele korralikult netoväärtust kasvatada. Huvitaval kombel eelmise aasta märtsi säästuprotsent oli mullu meie üks madalamaid, sel aastal aga märts osutus edukaks.

Netoväärtuse jagunemise graafik tegi läbi korralikud muutused, kui sai tehtud mõned aktsiainvesteeringud, millest kirjutan veidi hiljem. Ühisrahastuse osakaal langes 42,7% pealt 42,2% peale. Aktsiate osakaal tõusis 26,0% -> 29,3% ja raha osakaal langes 27,2% -> 24,5%.

chart

Aktsiaturgudel lisasind tublisti oma Leedu piimatootjate Vilkyskiu pienine positsioonile ning suurendatud sai ka Baltic Horizon Fundi positsiooni. Ühel hetkel kirjutan lähemalt miks neid sai juurde ostetud. Tahtsin enne leedukate dividendiettepaneku teada saada ning jälgida, mida aktsia hind selle peale teeb.

Eelmist kuukokkuvõtet üle lugedes tundub naljakas, kuidas eraldi tõin välja selle, et ootan Olympicult head dividendi. Nüüd siis Olympicuga siuke lugu, et dividendist tuleb suu puhtaks pühkida ja peab hoopis tõenäoliselt turuhinnaga aktsiatest sootuks loobuma. Kuigi teenime sealt ostuhinnaga võrreldes teatava plussi, siis aasta otsa sai hoitud neid aktsiaid just dividendi lootuses. Mõru maik igatahes…

chart(1)

Ühisrahastuses on pilt endiselt sama, lihtsalt iga kuu intresside võrra seal sees olev kapital suureneb. Crowdestate’is lõppes suur Lasnamäe hiigelmaja Vega projekt ja sealt tulid intressid kenasti tagasi. Estategurus oleks pidanud koguni neli meie projekti läbi saama, kuid sai vaid üks. Kaks projekti lükati edasi ja ühega vist mingid jamad.

Kogu ühisrahastuse maht on kasvanud 34 498 euro peale, seejuures enda sisse pandud raha on sellest 28 931 eurot. Jagunemine on selline:

chart(2)

Märtsi passiivne tulu oli 367,6 eurot ja tuli see üle pikkade kuude ainult ühisrahastusest. Loodetavasti aprill ja mai on tulemas ka dividendisadu ning saab kuunumbritele korraliku boosti. Positiivne on see, et eelmiste aastatega võrreldes on edasiminek olnud korralik.

chart(3)

2018. aasta eesmärk on meil teenida 5000 eurot passiivset tulu ning kolme esimese kuuga on korralik algus tehtud:

chart(4)

Kokkuvõtteks. Märtsis kasvas meie netoväärtus 2,4%, mis pole mingi eriline suur kiirendus, aga täiesti korralik kasv, mille üle saab rahul olla. Ühesõnaga, möll käib, hoog ei ole raugenud ja finantsvabaduse poole üks samm taas tehtud.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

3 kommentaari teemal “Passiivne tulu jätkus ka märtsis tilkumist… muidugi passiivselt

  1. Wow saving rate >50%. Impressive. As I see you have this OEG issue also. Well all are very welcomed to exit for 1,9 EUR 🙂 I did. I think it is fair that with dividend cut they offer a buyout. I’m getting more and more interested in Baltic horizon, quite good and quarterly paid dividends 🙂 Just the thing to fill in the REIT gap that im in due to that mifid2 resolutions for US REITs. Fund is obligated to pay out 80% of FFO keeping 20% for further growth. I like that strategy 🙂

    1. Thank you, but I have always been good in saving 🙂 Luckily I married a girl who also knows how to handle money 🙂 OEG is gone for me too, soon I’ll write about my stock market dealings, there are some moves I made late march and early april. And Baltic Horizon I like too – I like their Estonian real estate portfolio very much as I’m very familiar with those buildings and as far as I have read, in Riga and Vilnius there are also very solid ownings.

      1. Yes I could say for LT objects at least they are good also. Especialy Europe shoping center which is #3 in Vilnius. Its not a star like Akropolis, but a good modern shoping center.

Kommenteeri