Juuli ehk kuidas me kõrbekuumuses oma investeerimiseesmärkide suunas sammusime

Nii sõbrad, vaatame, kas suudan teha oma kuukokkuvõtete rekordi ehk avaldada oma juuli kuu mögina varem kui kunagi varem*. Tegelikult on asi naljast kaugel ning minu jaoks on ühisrahastusmaastik sisuliselt ühe kuuga tundmatuseni muutunud ning ahne Elunaudi silmadega vaadates teeb see mind kurvaks, ratsionaalse pilgu läbi aga veidi isegi rahustab südant.

Milles siis asi? Selgitan täpsemalt allpool ühisrahastuse sektsioonis, kuid enne räägin ära teised kohustuslikud jutud. Oli arenguid ka mujal valdkondades ning nii palju pole mu investeerimisportfell ühe kuu jooksul juba võib isegi öelda, et aastaid muutunud.

Hea lugeja, kui Sulle läheb minu blogi korda ning Sa soovid alustada investeerimist ühisrahastuses ning saada isegi väikest liitumisboonust, siis registreeri ennast nende linkide kaudu: Mintos ja Estateguru. (Lisainfo)

Tulud/kulud: Kulude poolelt oli juuli täpselt meie pere tavapärasesse auku. Kuigi alustasin hiljuti nö täieslikult ettevõtjakarjääri, siis üllataval kombel on pere tulud jäänud täpselt samasse piirkonda. Ehk siis saab sellest järeldada, et see samm on astutud, et teatav stabiilsus on saavutatud. Kui viskab sekka selliseid kuid nagu oli mai, kus sissetulekud olid umbes 1,8-kordsed, siis kokkuvõttes on kasud sees.

Tulude pool läks keskmisest veidi üle, kuid suve puhul oli seda oodata ning ei muretse üldse. Arvestades, et juuli kuus suutsime kõrvale panna peaaegu 1400 eurot ning säästuprotsent oli pere peale 39,3%, siis on patt nuriseda. Kuigi sel aastal kahel kuul on olnud ka +66% säästuprotsendiks ja seitsme kuu keskmine on veel 52,7%.

Netoväärtuse jagunemise pirukas saab nüüd olema huvitav vaadata, kuna muutus eelmise kuuga on drastiline. Kuna Mintoses otsustas Mogo intressidega nii järsku nii alla tulla ning kõigele lisaks suure osa laena ka tagasi osta, siis mul polnud muud teha, kui raha välja kanda. Kui olukord ei parane, siis see trend pigem jätkub.

Ühisrahastus langes senise 44,1% pealt 36,7-protsendile. Ma ei mäleta, millal see viimati nii väike oli. Aktsiate osakaal kerkis 31,3% -> 32,6%. Vaba raha hulk suurenes jõudsalt – 20,3% pealt 26,2%. Võlakirjad ja indeksfondid annavad kahepeale ülejäänud 4,6%. Igaks juhuks mainin ka siin üle, et ma kajastan Baltic Horizon Fundi osakuid aktsiate all.

Aktsiaportfell sai juulis täiendust kahe uue positsiooni näol, mida ühes blogipostituses ka kajastasin. Nüüd pärast Tallinki ja PRFoodsi lisandumist on meie aktsiaportfellis 15 erinevat ettevõtet Balti börsilt (Tallinnast 9, Riiast 2, Vilniusest 4), neli erinevat indeksfondi ja ühe erafirma väike osalus.

Protsentuaalselt, nagu graafikult näha, on suurimad paigutused Tallinna Sadam, Baltic Horizon Fund ja LHV. Sadam siis viiendik kogu aktsiaportfellist, Baltic Horizon Fund 16% ja LHV veidi üle kümnendiku. Nagu ilmselt olen varemgi kirjutanud, siis pikaajaline eesmärk ongi luua endale võimalikult laiapõhjaline aktsiaportfell. Kas ja millal koduturult lahkun, seda pole lõplikult veel otsustanud, kuid usutavasti tahan ühe majanduskriisi siinsel aktsiaturul üle elada, et vaadata, kas minust on üldse investorit või mitte.

Ühisrahastus. Siin siis läheb nüüd hirmsaks sõimlemiseks. Aga no tegelikult mis siin ikka närve kulutada. Põhiline sõnum on see, et kui enne oli Mintoses meil sees üle 17 000 euro, siis nüüd 8400. Oma raha lisasind Crowdestate’i ja Twinosse. Bondoras olen taas veidi aktiivsemalt üritanud laene järelturul müüa ning raha välja kanda ning Estategurust võtsin ka vahepeal 1000 eurot välja kuna korraga tuli palju raha tagasi ja häid projekte kas polnud või ei pääsenud ligi.

Laenunälg Mintoses tõi meile ka ühe kasuliku tagajärje, kui eraisiku portfell õnnestus seal sisuliselt paari päevaga järelturul kaotusi kandmata likvideerida. Sellega on eraisiku ühisrahastus, millest kunagi kogu meie investeerimine algas, jõudnud üle nullpunktist ehk raha on rohkem välja võetu, kui kunagi sisse sai pandud. Hea seegi! Jäänud on veel vaid see nukker Bondora, kus midagi ei liigu.

Passiivne tulu. Ilmselt viimast korda pikaks ajaks saime nautida ühisrahastusest veel vägevaid tulusid, kuna Mogo tagasiostudelt saadud intress kergitas Mintose intressid peaaegu 215 euro peale, mis meie selle portaali rekord. 120 euroga paugutas ka Silvano mu passiivse tulu sammast kõrgemale.

2018. aasta eesmärk on teenida 5000 eurot passiivset tulu ning õnneks jõudsime oma spidokal juba rohelisse tsooni, kuna ühisrahastusest laekuvad intressid kuivavad nüüd mõneks ajaks kokku ja see viis tonni eesmärk ei olegi enam nii lihtne, kui ta siin vahepeal tundus.

Kokkuvõttes oli tegus kuu ning oma pere finantsväärtust suutsime taaskord kasvatada, kuigi kasv jäi tavapärasest madalamaks – 1,9%. Investeerimisportfelli väärtus aga tegi läbi jõulise languse ning kukkus nelja tuhande euro võrra. Saame näha, mis edasi hakkab saama, ajad on igatahes huvitavad.

*Lõpuks ikka ei jõudnud nii vara valmis ja avaldatud, kui alguses soovisin 🙂

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

2 kommentaari teemal “Juuli ehk kuidas me kõrbekuumuses oma investeerimiseesmärkide suunas sammusime

Kommenteeri