Miks aeg-ajalt on rohkem hoopis vähem ehk hobipsühholoogi monoloogid

Kuulasin hiljuti ühte podcasti, kus mainiti ühte uurimust, mille kohaselt olümpiamängudel pronksmedali võitnud sportlased on pärast võistlust tunduvalt õnnelikumad kui hõbemedali kaela saanud atleedid. Sealseid põhjendusi kuulates tundsin koheselt ära selle, kuidas täpselt samasugused mõttemustrid paljusid meid ka tavaelus juhivad.

Guugeldades leidsin selle uurimuse ka üles: “When Less Is More: Counterfactual Thinking and Satisfaction Among Olympic Medalists”. Lühidalt kokku võttes on pronksmedalistid hõbeda võitnud sportlastest hiljem õnnelikumad seetõttu, et kontekst on nende jaoks teine. Pronksivõitja alternatiiviks oli jääda sootuks ilma medalita, hõbeda võitja jaoks on domineeriv mõte aga kullast ilmajäämine ehk negatiivne mõte.

Just see kontekst on siinkohal minumeelest võti. Lähen korraks rahamaailmast väga kaugele ning toon näiteks tänapäeva naiste iluideaalid. Ühiskonnas on naise välimus ja ideaal kunstlikult nii kõrgele aetud tänu foto-, filmi- ja kõikvõimalikele teistele trikkidele, et päriselus on naisterahvastel väga keeruline või pigem lausa võimatu sellega kaasas käia. Kuna kontekst ja taustsüsteem on loodud nii ebareaalne, siis naiste jaoks domineerivad negatiivsed mõtted. Ma ei tea, kas see oli üldse hea näide, aga mulle tundus kuidagi siia sobivat 🙂

Mina ise olen tunnetanud sellist “less is more” fiilingut korduvalt oma ettevõtluses. Näiteks sellised olukorrad, kus mingil põhjusel pole kliendiga hinnaläbirääkimised läinud minule soodsas suunas ning ma olen töö ikkagi vastu võtnud ja ära teinud. Isegi kui sellisest tööst saadav tulu on olnud kordades suurem kui mõne sellise töö tulu, kus kõik on kulgenud positiivses võtmes, siis tunne pole nii rõõmus. Kuigi kahte asja objektiivselt kõrvutades on olnud töömaht sama ja see nö negatiivsem kogemus on toonud suurema tulu.

Naljakas on see, et sellel teemal mõtiskledes on mul peas jooksvad pildid ja tekstid kuidagi hästi selged ja arusaadavad, aga siin praegu kirja panna on neid ääretult keeruline. Ei leia õigeid sõnu ja ei oska ennast väljendada. Tegelikult mul peas jooksevad samal teemal ka mitu otseselt investeerimisega seotud näidet, aga need kuidagi ei taha siia klaviatuurile kukkuda. Las praegu jääb siis nii.

Kui keegi teist aru sai ja midagi siit jutust ära tundis, siis andke teada, kas teil ka kunagi sellist “less is more” tunnet peal on?

Hobipsühholoog sainib auti!

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

2 kommentaari teemal “Miks aeg-ajalt on rohkem hoopis vähem ehk hobipsühholoogi monoloogid

  1. Klassikaline näide on vist ju aktsiamüügil-ostul. Ühel päeval ostad ja järgmine päev on hind langenud – siis vannud, et oh oleks ju saanud rohkem osta! (Või päev pärast müüki hind tõuseb ja vannud, et oleks saanud kallimalt müüa). Tulu kui selline teenitud ja see paar senti siia-sinna pikas perspektiivis palju ei mõjuta aga ikka haaravad tähelepanu.

  2. Jep, nii on jaa..head võrdlused. See iluteema haakub väga hästi, ja see tegelikult üsna suur probleem tänapäeva ühiskonnas, see sunnib ka rohkem tarbima ning rohkem tarbides kulub rohkem raha ja saab vähem säästa, et seda tulevikku investeerida. Tänapäeval üldse moto, mida täiega peale surutakse on ela hetkes ja naudi-tarbi seda meeletult.

Kommenteeri