Rulli, rulli, rulli… kuidas läks meie finantsteerullil septembris?

Taas on üks kuu täis saanud ning taas on Eestis maad võtnud sügisilmad. Sama kindlalt nagu ajaratas liigub ning sügis vihmad, pimeduse ja sopa toob, tiksus edasi ka meie pere rahavedur. September mingeid ulmenumbreid ei toonud, kuid väga korralikud tulemused kõikides kategooriates.

Kogu investeerimisportfelli haldamise peale läheb tavapäraselt vähem aega ning kahjuks tuleb see suuresti sellest, et aktsiaturgudel ei hoia enam nii hoolikalt silma peal. Aga nii palju, kui jälgin, tundub, et hinnad liiguvad sinna suunda, et on tulemas mõnusaid ostukohti.

Tulud/kulud. Rõõm teatada, et tulude-kulude suhtelt oli tegemist väga hea kuuga. Perekonna tulud olid keskmised ning kulud samuti keskmised. Säästuprotsendiks tuli väga hea 49,3%. Tänavuse jooksva aasta säästuprotsent on 51% ehk liigume täpselt samas graafikus, mis eelmisel aastal.

See on minu jaoks väga üllatav tulemus, kuna arvasin ise, et palgatööst loobumise ja ettevõtlusesse minekuga kukume vähemalt mingiks ajaks tulude poole pealt auku. Numbritele peale vaadates tuleb tõdeda, et sisuliselt mitte mingit muutust ei toimunud.

Küll on aga praeguseks juba laotud korralik alus, et tulevikus võiks sissetulekud tänu ettevõtlusele suureneda. Aasta lõpus on realiseerimas mõned projektid, mida on saanud suve jooksul ja sügise alguses ette valmistatud ning see peaks näha olema ka tulupoolelt. Samas, olen tegemas ettevõttesse ühte investeeringut, mis mõneks ajaks võib tulupoolt veidi alla tõmmata.

Teise poole pealt olen aga veidi iseenda koonerdamisest väsinud ja kalli abikaasa õhutusel üritan mõnda aega rahaga veidi vabamalt ringi käia. Minu puhul tähendab see muidugi heal juhul sellise tavalise inimese tasemele tõusmist – korra nädalas väljas söömas, kord kuus ehk kinos, mõned uued riided aeg-ajalt ning äkki nipet-näpet veel. Aga algus seegi.

Netoväärtuse graafik suurt ei muutunud, siia-sinna liikusid umbes ühe protsendi piires. Ei hakka eraldi numbreid isegi välja tooma.

Aktsiaportfell sai veidi veel lisandust, kui taaskord lisandus 1000 Baltic Horizon Fundi osakut. 22,2% on tegemist meie aktsiaportfelli suurima investeeringuga, täpselt Tallinna Sadama ees, mis moodustab täpselt viiendiku kogu portfellist.

Ühisrahastuses oli üle mitme kuu väga rahulik kuu. Bondorast väljumine käimas veidi aktiivsematel tuuridel laene müües, Mintoses hakkasin uuesti tasapisi lühilaene sisse võtma, Twinos raha ringleb, Etsategurus ja Crowdestate’is ka olen raha uutesse projektidesse sisse pannud.

Passiivne tulu langes küll kuuendat kuud järjest, kuid küündis sellele vaatamata peaaegu 400 euroni. Tulu ühisrahastusest on Mintose heade aegadega võrreldes kokku kuivanud, kuid areng aastatagusega võrreldes on olnud siiski väga suur.

2018. aasta eesmärk ehk 5000 eurot passiivset sissetulekut on lähedal. Võib juhtuda, et oktoobris see number täis saab. Kui mitte, siis novembris kindlasti.

Kokkuvõttes netoväärtus suurenes taas 1,8% – nagu vana hea Euroopa majandus – kasvab aeglaselt, aga stabiilselt. Saja tonni poole pürgimist hoiab tagasi Balti aktsiaturgude punetamine, kuid ega seegi number tulemata jää.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

2 kommentaari teemal “Rulli, rulli, rulli… kuidas läks meie finantsteerullil septembris?

Kommenteeri