Aadrilaskmine Balti börsil – Kas nutta või naerda, kas osta või müüa?

Kui Elunaut börsile jõudis, oli krahh juba alanud… Laenan seda kuulsat motiivi kultusfilmist “Kevade”, et selgitada olukorda, kus ma neljapäeva hommikul umbes 10.30-ne paiku arvuti taha jõudes avastasin, et kogu Balti börs on mõnusalt punases.

Kuna kõige täpsem info on alati ju meie massimeedias, siis läksid uurima, mis värk on ja Delfi esiuudisest sain kohe teada, et nüüd varsti on kõik läbi:

Teksti sees oli kusjuures veel geniaalne soovitus: “1. Ära satu paanikasse. 2. Paanitse esimesena!” Kuna punaseid numbreid vaadates mul esimesena enam paanitseda ei õnnestunud, siis otsustasin üldse mitte paanitseda.

Tegelikult lõin oma ostunimekirja tabeli lahti ja üritasin enda jaoks ära markeerida, mis aktsiate liikumist ma nüüd lähiajal pingsamalt jälgima hakkan, et portfelli täiendada. Kuna langus on laiapõhjaline, siis tahaks tugevdada neid positsioone, millesse mul on vankumatu usk ning mida reeglina allahinnatult ei saa.

Eriti huvitavaks, aga ka loteriiks, teeb asjaolu see, et kohe-kohe hakkab tulema kolmanda kvartali tulemusi. Praegu ma ei kujuta ette, kuidas need võiks olukorda mõjutada – kas inimesed rahunevad maha, kui näevad, et tegelikult ettevõtetel fundamentaalselt midagi viga ju pole? Või, kui tulemuste kasv seiskub, siis annab see langusele raketikütust otsa?

Igatahes hetkel vaatab mulle Nasdaq Balticu lehelt vastu selline pilt:

Vaatasin ka meie portfelli ühel kontol olevad aktsiapositsioonid üle ning seda pilti näete siin all. Olen rahul, et ei tekita need punased numbrid mulle emotsioone hüpata müügimõtetega paanikaga kaasa. Vähemalt veel mitte… 🙂 Pigem just vastupidi, otsin ja kaalun ostukohti. Aga enne lasen olukorral veidi rahuneda.

Kuidas teil on, kas paanika jookseb mööda keha ringi või olete cool as a cucumberid ehk jahedad kui kurgid? 🙂

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

15 kommentaari teemal “Aadrilaskmine Balti börsil – Kas nutta või naerda, kas osta või müüa?

 1. Heheh, see lehtede esikülgedel toimuv on hetkel ideaalne näide, kuidas tekib börsipaanika. Postimehes on hommikust saadik aina võikamad ja punasemad pealkirjad kuni karjatuseni “Tallinna börsil lastakse aadrit!” välja. Arvestades, et aadrilaskmine on tähenduse poolest “ravi otstarbel verd välja laskma”, kõlab see ju igati kontrollitud ning vajaliku tegevusena. 😀 Nali naljaks, aga ma küll veel ei paanitse.

  1. Mul sellest Delfi ühest pealkirjast piisas 😀 Aga huvitav kas homme ehk reedel keegi veel mäletab seda nö paanikat? Et kas asi süveneb või ostetakse kenasti kõik hinnad jälle tavalisele tasemele tagasi?

 2. Cool as cucumber! Panin ka endal ühe ostuorderi sisse ja hoian pöidlaid, et sama punane vaatepilt veel järgmise kolmapäevani püsib, kus Kasvukontole kopsaka summa plaaniks peale laadida.

 3. Ühe positsiooniga kasutasin mõtet “2. Paanitse esimesena” ja suutsin enne päeva suuremaid miinuseid väljuda (hetkel aktsia veel edasi alla rallinud), eks pärast selgub, kas õige otsus või mitte. Teise positsiooni, mis natukene suurem jätsin alles ja plaanin esimese rahade eest juurde soetada, eks näis, kuidas ja kas see gamble töötab.

  1. Ma olen seni oma nö skeemitamistega vastu pükse saanud. Üritan hoida oma plaani ja jäika joont, et “sõida, aga ära mölise” ehk siis antud teemasse tuues “osta, aga ära müü” 🙂

 4. Mul ka suur osa punane, plaan natuke suurendada positsioone. Kuid esialgu veel jälgin mis toimub. Minu kogemused näitavad, et reede ei ole parim päev otsuste tegemiseks, nii et enne esmaspäeva midagi portfellis ei muutu 🙂

  1. Ma olen suht veendunud, et kui tahta investeerimisega pikaajaliselt ja edukalt tegeleda, siis lihtsalt peab suutma need punased ajad üle elada. Ja mitte päev või nädal vaid vajadusel aasta või kaks. Blogid, minupuhul nii kirjutamine kui teiste lugemine, aitavad kaasa, et seda paanikat ei tekiks. Vähemalt nii tundub hetkel.

 5. Väga hea on mingisugust arutlust kellegi Balti aktsite kohta kuulda. Hakkasin juba kartma, et olen ainuke, kellel portfellis punased numbrid.
  Nüüd palju rahulikum olla kohe 🙂

  1. Tahaks rohkem balti börsist mõelda, kirjutada ja tegutseda. Aga kahjuks on nii kiired ajad, et ei jõua endale soovitud mahus börsil toimuvat jälgidagi. Vaja tuleviku investeeringuteks kapitali koguda 🙂 Aga väga tore, et rahustada suutsin, katsun sama joont edasi hoida.

 6. Hetkel on hea meel, et otsustasin börsiturul investeerimisega oodata kuni järgmise languseni. Kuna balti turg on vähem likviidne, siis languse puhul ka suuremad langused kui suurematel turgudel. Kuna ma tõusu magasin maha, siis otsustasin, et lasen ka langusel enne ära toimuda ning panustan järgmisesse tõusutsüklisse. Muidugi ei tea, mis tegelik olukord toob ning mõne päeva pärast võib kõik jälle rohelises olla…

  1. See tõusude ja languste ajastamine on jutt mida kõik investorid mingil hetkel räägivad 🙂 Aga ma järjest vähem selle ajastamise reaalsesse võimalusse usun. Muidugi, kui suur krahh tuleb, siis võib isegi aru saada, et vot nüüd ongi see hetk käes, aga kardan, et siis meil on kõigil jänes püksis ja mingist aktsiateostmisest ei mõtle väga. Loodan, et eksin ja blogikommuuni ühisel jõul suudame häid otsuseid teha.

 7. Ma arvan, et me oleme siin kõik paarikümpaste kiloste portadega mikrorotid. Kui suurte poiste liivakasti jõuame ja milku kukub 800k peale, siis on keerulisem seda “ostan edasi” juttu rääkida. Minul kaasaarvatud.

  1. Mul pole küll milkut kunagi veel olnud, EEK-ides tegelt juba oleks, aga see ei loe… vist, igatahes ma olen just vastupidi seda meelt, et kui peaks kunagi sinna miljoni peale jõudma, siis nii palju erinevaid krahhe, tõuse, pankrotte üle elatud, et mingi 20 prossane langus ei kõiguta üldse. Ja millise portfelliga istud kuskil soojal maal ja teed põnevaid asju mitte ei passi päev läbi Balti börsi lehte pisar silmas.

Kommenteeri