Märkisin LHV võlakirju! Puust ja punaseks mis ja kuidas…

Kätte saabus taaskord see tore aeg, kui sai minna internetipanka ning anda sisse järgmise märkimiskorralduse, et enda investeerimisportfelli paisutada. Sel korral võtan sisse veidi vähemriskantsemat instrumenti ehk LHV allutatud võlakirju. Kuigi intressi makstakse sealt “vaid” 6%, siis minu rahuliku meelega sobib veidi võlakirjade osakaalu suurendada küll.

Üheks suureks põhjuseks, miks otsustasin LHV värske võlakirjaemissiooniga kaasa minna, oli nende otsus hakata maksma intressi välja kvartaalselt. Ehk siis ühe 1000 eurose võlakirja pealt peaks 15 eurot igas kvartalis potsatama minu investeerimiskontole. Kuna just rahavood on peamine asi, mida ma oma investeerimistegevuses jälgin ja mõõdan, siis see tihedam väljamaksmine mulle sobib ja meeldib.

Kuidas aga käib LHV võlakirjade märkimine? Otsustasin kogu tegevuse läbi teha ning lugejatele screenshottidena laiali laotada, ehk on kellelegi abiks. Antud näide on siis LHV internetipangast, usun, et teistes pankades peaks tegevus toimuma üsna sarnast rada pidi.

Igaks juhuks kordan siin üle, et tegemist pole mingilgi moel investeerimissoovituse või -nõuandega. See, et mina konkreetse tehingu tegin, ei tähenda kaugeltki seda, et sama tehing ka sinu jaoks õige on. Oma investeerimisotsused tuleb igaühel endal hoolikalt läbi kaaluda!

1. Raha investeerimiskontole. Esiteks tuleks vaadata, kas sinu investeerimiskontol on piisavalt vahendeid, et võlakirju märkida. Ühe võlakirja saab kätte 1000 euroga ning seetõttu on lihtne arvutada. Mina tahtsin saada kaks võlakirja ning seetõttu kandsin investeerimiskontole veidi teiselt kontolt raha peale, et vajalik 2000 eurot olemas oleks. LHV internetipangas teenustasu märkimisel polnud, kuid teiste pankade puhul võib lisanduda ka teenustasu (mõni lugeja võiks seda kinnitada või ümber lükata). Igatahes tasub selleks ka valmis olla.

2. Leia õige koht. LHV internetipanga menüüst tuleb leida valik “Väärtpaberite kasvatamine”. Sellele vajutades tulebki õige asi kohe ette.

3. Ole valmis ootamatusteks. Kui ma panin soovitud summa lahtrisse ära ning vajutasin nupule “Eelvaade”, siis minu üllatuseks viskas ette punase hüüumärgiga kastikese, et mul on mingisugune küsimustik täitmata. See oli minu jaoks esmakordne asi. Kuid mis seal ikka, täitsin ära. Ma ei tea, kes selle välja mõtles või miks see sellisel kujul peab olema, aga need järeldused, mida näete selle sektsiooni kõige viimasel pildil olid mulle teada ka enne küsimustikule vastamist, kuna muidu ma ju poleks saanud nendele küsimustele üldse vastata. Igatahes väga veider asi.

4. Kontrolli ja kinnita. Viimase sammuna jääb üle kontrollida, kas kõik sai nii nagu soovisid. Võlakirjade märkimise puhul suurt midagi kontrollida pole – vaid seda, kas tegid tehingu ikka investeerimiskonto alt ning kas panid plaanitud rahasumma kirja.

5. Valmis! Kui tehing kinnitatud, siis broneeritakse vajalik summa sinu investeerimiskontolt ning jääb vaid oodata väärtuspäeva, mis antud juhul on 30. november. Siis peaks võlakirjad sinu investeerimiskontole potsatama. 3. detsembril või sellele lähedasel kuupäeval noteeritakse võlakirjad ka Balti börsil.

Tore oli näha, et kui sain enda märkimiskorralduse sisse antud, siis ujus läbi sotsiaalmeedia minuni ka Investor Toomase rõõmus hõige “Märkisin!” Vanamehed hoiavad ikka ühte ja valivad väheriskantseid ja madala tootlusega instrumente endale portfelli 🙂

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

4 kommentaari teemal “Märkisin LHV võlakirju! Puust ja punaseks mis ja kuidas…

  1. Tere!

    Lihtsalt infoks, et kui investeerimiskonto ei ole deklareeritud, siis LHV peab tulumaksu intressidelt kinni. Selleks et seda ei juhtuks tuleks teha järgmist: “Info ja seaded -> Kontod ja limiidid -> Aktiivsed kontot -> “Pliiatsi” ikoon ja linnuke lahtrisse “Investeerimiskonto”. Kui juba linnuke on olemas, siis järgmiste LHV võlakirjade puhul arvestame seda automaatselt.” Allikas: LHV Foorum.

Kommenteeri