Ühele peatükile investeerimisteekonnal sai joon alla tõmmatud!

Oktoober oli meie pere finantsportfelli jaoks märgiline kuu, kuna lõpu sai meie eraisikuna toimetatud ühisrahastusportfell, millest tegelikult kogu see suurepärane teekond aastaid tagasi alguse sai.

Vaadates nüüd tagantjärele tabeleid, siis esimese ülekande, koguni 100 eurot, tegi mu kallis abikaasa 2015. aasta märtsis Estateguru portaali. See on seega ametlikult meie investeerimisteekonna alguseks. Mäletan, et mina ei jaganud siis asjast mitte midagi ning ei tundnud ka huvi.

Mai kuus läksid esimesed 400 eurot Bondorasse, augustis tegi samuti 400 euroga debüüdi Mintos ning samal kuul 100 euroga ka Crowdestate. Eraisiku portfellis nende portaalidega me piirdusimegi.

Esimesed sendid laekusid investeerimisest meie peres 2015. aasta mais, kui Estategurust tuli 63 eurosenti. Sama aasta lõpuks oli portfelli suurus juba 4056 eurot ning intresse laekus 33 eurot.

Tipphetke saavutas eraisikuportfell 2016. aasta märtsis, kui paisus 4400 euro peale ning samal kuul tuli ka rekordiline intressitulu 40.32. Selleks ajaks oli meil juba ettevõte loodud ning käis vaikselt ettevõtte portfelli loomine.

Esimesed raha väljakandmised toimusid samuti 2016. märtsist kui veidi üle saja euro tulid tagasi Bondorast ja Mintosest. Sealt edasi hakkas vaikne portfelli likvideerimine, kuid esialgu toimus see lihtsalt loomuliku tagasitiksumise toel.

2018. aasta alguses sai hakatud portfelli jõulisemalt likvideerima, mis tähendas laenude müümist Mintoses ja Bondoras. Seejuures Bondoras oli meile sattunud äärmiselt nigel valik, kui peaaegu 50% olid meil käes Soome laenud, mis väga kiirelt läksid punasesse ning jäidki sellesse seisundisse.

Oktoobris kandsime viimased rahad välja Mintosest ja Bondorast ning sai 3,5 aastat kestnud teekonnale joone alla tõmmata. Toon numbrid erinevate portaalide lõikes ka teieni, kuid mingeid XIRR-e arvutama ei viitsi hakata.

Kõige rohkem tulu teenis meile Estateguru portaal, kus tipphetkel oli konto väärtuseks 1900 eurot. Sealt sai lõpuks välja kantud 340 eurot rohkem kui sisse panime.

Tubli oli ka Mintos, kui tipphetkel oli seal konto suuruseks 934 eurot ning raha võtsime välja 147 eurot rohkem kui sisse panime.

Plussi jäi ka Crowdestate, kus teenisime vaid 500 eurose kapitali pealt tulu koguni 68 eurot.

Suur pettumus oli aga Bondora, mis koostöös väga nigelate laenude ning meie kärsitusega teenis meile lõpuks koguni 44 eurose kahjumi. Kui arvestada ka seda, et pidime igal aastal Bondora jooksvatelt “tuludelt” maksu maksma, siis osutus see meile korralikuks õppetunniks.

Aga no tõepoolest müüsime suure allahindlusega laenud maha ja ei tahtnud selles augus pikemalt istuda. Parem õudne lõpp kui lõputu õudus.

Kokkuvõttes siis jäi eraisiku ühisrahastusportfell kenasti plussi ning teenis meile 3,5 aastaga 512 eurot intressitulu.

Jättes kõrvale selle veidi rohkem kui 500-eurose intressitulu, siis meie eraisikuportfellil oli üks palju suurem ja olulisem roll – nimelt oli see meie teekonna alguseks ning tõmbas ka minu abikaasa kõrval kõrvadeni selle investeerimissupi sisse.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri