Mina provokatsioonidele ei allu ja väidan, et november, see pole oktoober

Mulle meeldib, kuidas Eesti finantsblogide maailm on nagu väike ökosüsteem suure maailma sees. Alles hiljuti oli see, kui vist Kristi ja Tauri oma Investeerimisraadio saates panid keelud peale, et enam ei tohi kuukokkuvõtteid kirjutada. Mõned nõrgema närvikavaga blogijad viskasid kohe valge rätiku ringi, tugevamad patsaanid muidugi hakkasid mässama. Mõtlesin isegi näidata, mis puust ma tehtud olen ja hakkan edaspidi lausa nädalaülevaateid kirjutama!

Hea küll, nali naljaks. Aga muidugi jätkan ma kuuülevaadetega, sest tahan ise neid kunagi lugeda, kui soojal maal jalgu basseinivette kastan ja meenutan kogu seda teekonda. Aga finantsvabaduseni on veel palju minna ning asja tuleb samm-sammult võtta. Esialgu toon nüüd teieni novembri kuu numbrid ja see kuu läheb raudselt positiivse poolele!

Tulud/kulud. Kui eelmisel kuul sain teada anda läbi aegade kõige suurematest kuludest, siis novembris loksus pendel jällegi teise äärmusesse, kui saavutasime tänavuse aasta arvestuses madalate kulude meistrivõistlustel teise koha. Jäime alla vaid märtsikuu sooritusele, mis tagantjärele vaadates tundus olevat mingi ulmekuu.

Tulude poolelt oli potentsiaali rohkemaks, kuid väga palju tööd on minu poolt tehtud, kuid arved on klientide poolt maksmata. Kuna kajastan tabelit laekumispõhiselt, siis ehk aitab see detsembri tulude numbri üles.

Sel kuul lisandus meie portfelli “rahana” üle 2400 euro ning säästuprotsent oli 60,3%, mis on pärast tänavust maid kõrgeim, mis me saavutanud. Aasta keskmine on hetkel 49,8%. Arvestades, et detsember on jõulukinkide kuu, siis mingit koonerdamiseesmärki ei pane ja aasta keskmist säästuprotsenti 50% ajama ei lähe.

Netoväärtuse graafik on püsinud viimastel kuudel üsna sarnane. Sel kuul olid peamised muutused need, et ühisrahastuse osakaal langes 35,7% pealt 32,6% peale ning võlakirjade osakaal suurenes märkimisväärselt tänu LHV võlakirjade märkimisele. Esmakordselt sai meie võlakirjade osa nii suureks, et graafikul kuvab ka numbrit.

Aktsiaportfellis ühtegi põhimõttelist muudatust ei toimunud. Hinnad ilmselt kõikusid siia-sinna, aga ma seda otseselt ei jälgi. Või jälgin, aga oma portfelli lõikes üles ei märgi kuidagi.

Ühisrahastuses on jätkumas minu jaoks üsna tormilised ajad ning hetkel ei oska isegi päris täpselt öelda, kuhu need muutused lõpuks välja viivad. Igatahes, Twinost võtsin 2000 eurot välja ning plaan on võtta järjest veel. Hoidsin raha Twinos hea likviidsuse tõttu ning panin vaid 11%-12% laenudesse. Viimasel ajal on pigem vaid 10% laenud ja see mind Twino riskidega ei rahulda.

Osa sellest rahast liikus detsembri alguses juba Mintosesse, kuid see on juba detsembri kokkuvõtte teema, mille kirjutan 2019. aasta esimestel päevadel. Mintoses toimus päris massiivne Mogo laenude tagasiost ning otsustasin pärast mõningast kaalumist jätkata Mogo laenudesse investeerimist, kuid madalamatel intressidel ja lühema laenupikkusega. Võtsin turul olevaid 9% – 9,5% laene pikkusega kuni 12 kuud. Enamik jäi umbes 8-9 kuu kanti.

Ahjaa, Bondora is no more! Ehk siis Bondora kontol ilutseb kena ümmargune null ja ma ei usu, et see laenukontor enam meie portfelli tulevikus satub.

Passiivne tulu on tänu ühisrahastuses toimunud muutustele veidi järgi andnud ning teist kuud järjest jäime alla eelmise aasta sama kuu tulemusele. Novembris kogusime passiivset tulu 417,6 euri ning mullusele jäime alla 33 euroga.

2018. aasta eesmärk ehk 5000 eurot passiivset sissetulekut sai täidetud! Peab hakkama mõtlema, mida 2019. aasta eesmärgiks püstitada.

Kokkuvõttes jäin meie novembriga väga rahule! Kui oktoobris meie netoväärtus üle pikkade-pikkade kuude kahanes, siis novembris panime püsti taas 3,1-protsendilise kasvu, millesarnast viimati suutsime näidata juunis.

Põhimõtteliselt on meie pere portfell kohe sisenemas täiesti uuele territooriumile ehk kuuekohaliste numbrite maale. Aasta alguses lootsin vaikselt, et oktoobris-novembris see juhtub, aga aktsiaturgude sula rikkus selle plaani. Aga nüüd on tõepoolest nii vähe veel puudu, et detsembris võiks selle sammu ära astuda.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri