Aastad ei ole vennad ja detsembrid ei ole õed – tarkus, mis on omandatud investeerides

Järjekordne kuu ning seekord lausa ka aasta on taas läbi ning siinkohal jõuab lugejateni minu blogi viimane kuukokkuvõte aastast 2018. Detsember kujunes üsna kahetiseks kuuks, kui oli küllalt palju stressi ning kohati isegi muremõtteid, kuid samas sai peetud ka ägedaid üritusi, kus kõik muu ununes ning sai väga lahedalt aega veedetud.

Aga võtame kogu kuu siis tavapäraselt erinevate kategooriate kaupa kokku ja kus midagi juhtus, siis seal räägin ka veidi lähemalt.

Tulud/kulud. Erinevatel põhjustel jäid tulud detsembris veidi väiksemaks, kui oli planeeritud. Aasta keskmisele jäime alla sisuliselt 500 euroga. Ma pole ilmselt veel suutnud päris ära harjuda, et tegutsen nüüd täielikult ettevõtlussektoris, kus rahad ei laeku alati kindlal päeval nagu palgatöölisel. Kulud olid samuti detsembrile kohaselt aasta keskmisest kõrgemad ning seega tuli detsembri säästuprotsendiks 33,2% ja perekonna varasalve saime lisada veidi vähem kui 1200 eurot.

Netoväärtuse graafikule ei tasu suurt tähelepanu pöörata, kuna senisest kõrgem ühisrahastuse osakaal on tingitud esmalt sellest, et olen ühisrahastuses kaarte ümber mängimas ning teiseks muidugi aktsiabörsidel laiavast hinnalangusest.

Aktsiaportfellis taas ühtegi ostu ega müüki ei toimunud ning kui mingid osakaalud muutusid, siis üksnes hinnakõikumiste arvel. Hetkel töötab lähenemine, mida vähem aktsiaturge ja -hindu jälgida, seda rahulikum endal olemine on.

Juhtus muidugi niipalju, et Nordecon maksis aktsiakapitali vähendamise eest meile 30 eurot ja Admiral Markets tasus võlakirjade eest intressi 80 eurot.

Ühisrahastus jäi selliseks üksnes seetõttu, et aasta lõpus oli tavapärasest rohkem vabu päevi ning ei hakanud riskima portaalidest raha väljakandmisega. Oleksin raamatupidajalt tuupi saanud, kui mingi raha oleks aastavahetuseks jäänud kuskile nö hõljuma, et portaalist justkui välja kantud, aga pangaarvel veel ei kajastu.

Bondora on meie portfellist jäädavalt kadunud ning jaanuaris on sama teed minemas ka Twino. Järk-järgult on plaanis taas kasvatama hakata Mintose osakaalu ning kõigest sellest saab kirjutada juba järgmistes kuuülevaadetes. Aga Mintos tõusis aasta viimasel kuul taas minu kõige suurema osakaaluga portaaliks, mida ta viimati oli juunis, vahetult enne Mogo suuri tagasioste.

Passiivne tulu teeb endiselt vähikäiku, kui taas pidi tõdema, et eelmise aasta detsembri kuu numbrile jäime alla. Mullu oli jõulukuu passiivse tulu number 382 eurot, nüüd 348,5 eurot. Aga siis olid käimas ka minu jaoks nö Mintose kuldaeg, kus enamuses 13-protsendise intressiga Mogo laenud tõid hirmsat moodi tootlust. Üldse oligi ainult ühisrahastusest laekunud passiivne tulu veidi üle 200 euro, mis on 2018. aasta kõige nigelam tulemus.

2018. aasta eesmärk ehk 5000 eurot passiivset sissetulekut challenge lõpetas 5625,98 euro peal. Võib lõpuks öelda, et sai valitud korralik eesmärk. Poole aasta pealt tundus, et eesmärk on taas liiga nadi endale ette seatud, kuid aasta teises pooles tulnud probleemid ühisrahastuses keerasid passiivse tulu kraanid koomale ja liiga kindlalt eesmärgist üle ei jooksnud. Nüüd peab natuke mõtlema, mis summa valida 2019. aasta sihiks.

Kokkuvõttes. Detsembris kasvas meie portfell kokku vaid 0,5% ning “tänu” aktsiaturgude nõrkusele jäi veel kuuekohaline number nägemata. Seejuures aasta alguses arvutasin, et sada tuhat peaks kokku tulema juba oktoobris või äärmisel juhul novembris.Aga siis olid ju kõik aktsiad kenasti rohelises ja elu lill. Seega jäi aasta numbriliselt kõige suurem eesmärk minust mitteolenevatel põhjustel saavutamata, aga see on nüüd tõepoolest nii lähedal, et oleks mõne jõulukingi vähem ostnud, siis oleks ka see käes. Eks mõnes mõttes parem ongi, saab uuel aastal uue hooga peale lennata.

Aga sellega sai täis minu kolmas täisaasta investeerimist ja ka tabelite pidamist. Päris hea andmekogu on tekkinud ja mõnus on meie kulgemist tagantjärele meenutada. Naljakas on see, et nende kolme aasta jooksul on olnud igasuguseid aegu, aga alati on investorina tundunud, et kõik on äärmiselt ebakindel. Paistab, et olgu ajad head või halvad, siis kõik erinevad riskistsenaariumid mängivad ikka peas oma lugu.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

2 kommentaari teemal “Aastad ei ole vennad ja detsembrid ei ole õed – tarkus, mis on omandatud investeerides

    1. See on mulle raske küsimus, kuna sellele normaalselt vastamine tähendaks liiga lihtsalt anonüümsusest loobumist 🙂 Aga kunagi, kui julgem poiss olen, siis lahkan kindlasti ka seda teemat.

Kommenteeri