Üks ühisrahastusportaal portfellis vähem ehk kuidas ma Lätis exitit tegin

Uue aasta jaanuaril sai tehtud järjekordne suur ümberkorraldus meie ühisrahastusportfellis, kui lõppes pikaaegne flirt lätlaste portaaliga Twino. Tundus, et aktiivsematest väikeinvestoritest on enamus Twino juba ammu hüljanud ja paljud küsisid ka minult kommentaarides korduvalt, miks ma sealt välja ei tule. Nüüd on siis see tehtud ja võimalus ajalooürikute tarbeks juhtunu kirjasõnas talletada.

Ajas tagasi vaadates selgub, et esimesed 1000 eurot läksid meie ettevõtte pangaarvelt Twino poole teele 2016. aasta veebruaris. Kusjuures tundub, et firma alt investeerides oli see meie esimene ühisrahastusportaal. Esimese aasta lõpuks oli sealse konto väärtus kasvanud 3836 euro peale ning intresse oli tiksunud 11 kuuga kokku 253,6 eurot.

2017. aastal suurendasime kuni maini Twinos oma kontot, kuid seejärel tõmbasime kõik sisse pandud raha välja ja mõned kuud keerles portaalis vaid seni teenitud intressisumma ehk veidi alla 600 euro. Aasta viimasel kolmel kuul läksid aga mõned tuhanded taas kontole ja kogu aasta intressituluks kujunes 438,4 eurot.

2018. aasta esimesel poolel lasime Twino kontol üksnes intressidest kosuda 4232 euro pealt 4435 euroni, kui augustist panin pärast Mintoses toimunud Mogo laenude tagasiostukampaaniaid teatud osa rahast Twinosse. Põhjuseks hea likviidsus. Aasta lõpuks kogunes intresse kokku 707 eurot.

Detsembris sai lõpuks tehtud otsus, et kui aastavahetus läbi, siis võtame Twinost kõik raha välja, kuna endiselt ei suuda ettevõte oma vanu majandusaruandeid esitada. Kuskil Facebookis keegi teadis rääkida, et kuskil Läti registris olevat võimalik väikese tasu eest seda alla laadida, kuid numbrid pidid olema nii kehvad, et pole ime, et seda ei taheta avalikult näidata. See kõik on puhas kuulujutt, aga no minu karikas sellega lõpuks sai täis.

Kuna Mintoses on hakanud ka Mogo laenude intress taas kerima nendele tasemetele, kus ma hea meelega seal sees olen, siis oli Twinost lahkumine sellevõrra lihtsam.

Nagu juuresolevalt pildilt näha, siis võtsime platvormilt lõpuks välja 1424 eurot rohkem kui sinna sisse panime. Ehk siis tegemist oli meie jaoks väga õnnestunud investeeringuga. Portaali enda arvutus näitab XIRR-iks 11,92%.

Minule tegelikult Twino meeldib oma lihtsuse tõttu. Äärmiselt tänuväärne oli ka likviidne järelturg, kuna lihtsalt laene ei tule piisavalt peale. Mina realiseerisin peaaegu 7000 euro väärtuses laene konkreetselt paarikümne minutiga. Ka see süsteem, et saad kohe järelturul müües oma intressid kätte, on äärmiselt kasulik sellist exitit tehes. Mintoses võivad jääda mingite laenude intressid kuskile veel pikaks ajaks tiksuma. Mul siiani lolli peaga tehtud GEL-i konto jäänukid, mis mingil põhjusel ammu pärast exitit laekusid, istuvad platvormil ja risustavad üldpilti.

Jaanuari edasine plaan on järk-järgult see Twino raha vähemalt mingis mahus Mintosesse suunata. Tempo ja summa sõltub peamiselt sellest, kuidas Mintoses uusi Mogo laene peale tuleb ning mis intressiga neid pakutakse.

Nüüd on meie portfelli jäänud veel kolm ühisrahastusportaali, lisaks Mintosele ka kinnisvarasuunal tegutsevad EstateGuru ja Crowdestate. EstateGurus on hetkel üsna tõehetk saabumas, kuna päris mitmed projektid on võlas ning tundub, et ka üsna keerulises seisus. Saame näha, kas reaalselt ka lõpuks mõni laen hapuks läheb. Igatahes EstateGurus olen hetkel võtnud suunaks aeglase exiti ning Crowdestate’is hoian all “hold” nuppu ja kaalun variante.

Hea lugeja, kui Sulle läheb minu blogi korda ning Sa soovid alustada investeerimist ühisrahastuses ning saada isegi väikest liitumisboonust, siis registreeri ennast nende linkide kaudu: Mintos, Crowdestate ja Estateguru. (Lisainfo)

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

3 kommentaari teemal “Üks ühisrahastusportaal portfellis vähem ehk kuidas ma Lätis exitit tegin

  1. Estategurus jälgin ise ka huviga toimuvaid arenguid. Mul praegu võlamenetluses 5/60, huvitav palju neil kokku menetlusi käimas on, kas mul ikka on õnnestunud kõigis osaleda 🙂 Avalikku statistikat neil üleval ei ole hapude laenude kohta.

    1. Mul on kokku 51 laenu ja neist võlamenetluses 2 ning üks on 60+ päeva hilinenud. Ehk siis nii “head” protsenti, kui sul, pole õnnestunud saada.
      Aga mind häirib Estategurus see, et sa ei näe hiljem rahastatud projektide infot, kui sa ise sinna panustanud ei ole. Minumeelest läbipaistvuse huvides peaks siiski nägema. Ja no see nimemuutus oli jube tüütu. Enam ei teki mingit seost ühegi projektiga.

Kommenteeri