Kas väikesed rõõmud tihedalt on kokkuvõttes paremad kui suur rõõm harva?

Tihti räägitakse erinevates kanalites investeerimispsühholoogiast ja investorite käitumisest. Näiteks aktsiaturu üheks suureks komponendiks ongi turuosaliste kollektiivne hetkeseis – kui ikka läheb paanika lahti, siis enam ei uurita, milles on küsimus, vaid minnakse massiga kaasa. Oma postituses tahan lahata samuti üht psühholoogilist efekti, millele olen senise investeerimisteekonna juures palju mõelnud ja mille “õnge” korduvalt jäänud.

Aga alustame ühe looga elust enesest. Meie pere investeerimine sai alguse proua Tasase Investori kindlameelsusest ja riskijulgusest ning esimene raha läks ühisrahastusportaali Bondora. Mäletan seda rõõmu, kui tulid esimesed sendid intressitulu ning järk-järgult kasvasid need eurodeks ja siis juba kümneteks eurodeks. Iga kord portaali sisse logides oli tulureal jälle suurem summa ning see motiveeris ja innustas. Ühel hetkel tegime esimese investeeringu ka Estategurus, kus läks välja korraga 100 euri pikemasse laenu – vist oli aastane. See raha läks projekti sisse, aga tükk aega polnud midagi seal vaatamas käia, sest intressilaekumisi jooksvalt ei olnud. See polnud pooltki nii põnev, kui Bondora ja mingil hetkel juba ka Mintose pidevalt tasahilju kasvavad numbrid.

Ühte lausesse võib selle efekti võtta sisuliselt nii, et väikesed õnnestumised tihedamalt tekitavad kokkuvõttes positiivsema tunde, kui üks suur õnnestumine pikema aja tagant. Ja täpselt seda olen ma tunnetanud hiljem erinevates olukordades korduvalt ja korduvalt. Toon veel mõned näited.

Põhiline valdkond, kus ma selle efekti mõju tunnetan, on ettevõtlus. Eriti algusaegadel, kui oma ettevõttega alustasin, siis oli kõige ägedam alati see heli, mida nutitelefon tegi, kui LHV äpp teatas järjekordsest laekumisest – mõni klient oli oma arve ära maksnud. Ühel hetkel panin tähele, et täpselt sama suurt rõõmu tekitasid minus 25 eurone ja 500 eurone laekumine. No ehk mitte täpselt sama suurt, sest mõttega asjale lähenedes sain ikka aru, et ühel puhul peaks tulema 20 väikest laekumist, et olla võrdne selle suurema summaga. Aga põhimõtteliselt tekitasid mõlemad maksed minus positiivse tunde – ehk siis konkreetne rahasumma suurus polnud hea tunde tekkimisel peamine tegur, põhiline oli see, et “piiks-piiks ja raha tuli”, kui võtta appi kuulus hüüdlause laenumaailmast.

Ehk siis ma olen võtnud nõuks täita ka klientide väiksemad soovid, kui neid peaks olema, ning kirjutama välja ka väiksemaid arveid, sest puhtalt see raha laekumine tihemini, olgu siis väiksemas summas, tekitab pideva positiivse emotsiooni joa, mis motiveerib. Suure nö palgapäevaga tuleb muidugi ka positiivne hetk, aga kui neid ongi vaid kord kuus nagu tavalisel palgatöötajal, siis jõuab eelmisest laekumisest saadud positiivsusesüst ammu lahtuda.

Investeerimises on sarnane põhimõte pidevalt teemaks debatis erinevate varaklasside austajate vahel. Ühisrahastuse fännid toovad õigusega välja seda, et juba 10 euroga on näiteks Mintoses võimalik osta oma esimene laenutükk ja hakata sealt ootama esimesi intressilaekumisi. Minul on tellitud igaks hommikus meilboksi Mintose ülevaade, kui palju eelmisel päeval intresse teenisin. Mõnus viis hommikut alustada ja kasvõi 3-4 euro suurust intressitulu kokku liita.

Võtame vastukaaluks aktsiatesse investeerimise. Balti börsil maksavad ettevõtted dividende vaid kord aastas ning seetõttu tuleb seda ühte, tõsi küll olenevalt aktsiast võib-olla väga suurt, rahalaeva oodata terve aasta. Kui nüüd samal ajal aktsiahind kerib järjest punasesse, siis on igapäevane tuju seetõttu võib-olla nigelam ning eriti suure kukkumise peale viskab närvi püsti ja müüd kahjumiga oma väärtpaberid sootuks ära. Vot siis!

Kõike seda juttu arvesse võttes, olen mina enda jaoks tekitanud võimalikult tiheda väikeste positiivsete laengute voo. Minul see tundub töötavat ning kui nende väikeste rõõmuhetkede vahele viskab sisse ka suuremaid õnnestumisi, siis on rahulolu seda suurem.

Kui soovid samuti luua endale Mintoses “igapäevase väikese rõõmuallika”, aga Sul pole veel platvormil kasutajat, siis tee seda palun läbi minu promokoodi SIIN. Sellega saab tänu Sinu abile minu pisikene kirjutamisfetiš Mintose poolt sümboolse rahalise toetuse ning Sina saad esimese 90 päevaga platvormil teenida 1% suurust boonust!

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri