Märts viskas sisse kevadet ja passiivset sulli

“Kuradi märts, ma ütlen. Ootasin täiega, et ilm natukene hakkaks kevade poole tüürima aga no mitte muffigi. Enam-vähem kuivad päevad kasutasin ära, et käia jooksmas, aga ega mõnus väga ei olnud muidugi.” Just sellise sõnumiga alustasin ma täpselt aasta tagasi märtsist jutustavat blogiposti. Otsisin selle välja seetõttu, et minumeelest tänavusel aastal oli märts üsna kena ja viskas päris korralikult kevadet sisse.

Ka rahaliselt jäime aasta kolmanda kuuga väga rahule. Mõned ammu välja kirjutatud arved laekusid ning paisutasid veidi sissetulekuid, väljaminekud olid tavapärased ning esimesed dividendikevadekuulutajad sirtsutasid ennast juba kohale. Mida sa väikeinvestori hing veel ihaldad?

Tulud/kulud. Aktiivsete ehk tööga teenitud tulude poolest oli märts meie pere jaoks selle noore aasta rekordiline, kui saime purustatud 4000 euro piiri ja eelmise kuuga võrreldes tegime peaaegu tuhat eurot parema tulemuse. Ka kulude poolest oli kuu rekordiline, aga senised kolm kuud on läinud kõik täpselt ühte auku ja vahed minimaalsed ehk siis pole üldse märkimist väärt. Aktiivtuludest suutsime märtsis kõrvale panna veidi üle 2400 euro ehk 58,3%.

Netoväärtuse graafik on kuust-kuusse näitamas taas ühisrahastuse osakaalu järjepidevat kasvamist. Märtsi lõpu seisuga on meil koguportfellist laenuturul teenimas 39,5%. Aktsiate osakaal on 32% ning raha osakaal hetkel 18,9%. Nipet-näpet on ka muud.

Aktsiaturul hoidsime teist kuud järjest näpud ostunupudest eemal. Hetkel on börsil toimuva jälgimine jäänud veidi vaeslapse ossa ning ei taha mingeid äkkotsuseid enam teha. Süda väga ei valuta ka, kuna pärast EfTEN-i teadet uue aktsiatepakkumise kohta otsustasime veidi selle jaoks kapitali koguda.

Küll on mõnus ärevus juba pikemat aega sees, kui ettevõtted on järjest teatanud oma dividendiplaane ning LHV jõudis märtsis omanikutulu kenasti ka välja maksta. Päris kopsaka ülekande saime ka Baltic Horizon Fundilt, kes on meile tänaseks alates 2017. aastast kokku maksnud juba üle 700 euro.

Ühisrahastuses suurendasime Mintose osakaalu veelgi ja nüüd oleme ühe portaali hoolde usaldanud peaaegu 3/4 oma ühisrahastusportfellist ja varsti juba kolmandiku meie kogu varast. Mintosest tuli märtsis kokku 222 eurot intressitulu ja mõlemast Eesti kinnisvaraühisrahastusportaalist 60 eurot lisaks.

Kui jagad minu entusiasmi Mintose portaali kohta, aga pole veel seal investeerimisega alustanud, siis tee seda palun läbi minu promokoodi SIIN. Sellega saab tänu Sinu abile minu pisikene kirjutamisfetiš Mintose poolt sümboolse rahalise toetuse ning Sina saad esimese 90 päevaga platvormil teenida 1% suurust boonust!

Kui soovid ka Estategurus või Crowdestate’is kätt proovida, et ikkagi tõestada mulle, et ma olen valesti teinud, kui pole viimastest projektidest osa võtnud, siis minu soovituskoodid leiab SIIT.

 

Passiivne tulu. Tegime oma investeerimiskarjääri paremuselt kolmanda kuutuleuse, kui passiivselt laekus 573 eurot. Rohkem kui Eesti miinimumpalk. Sellist asja poleks osanud investeerimisteekonna alguses, 2016. aasta esimestel kuudel, üldse unistada. Kuigi areng pole olnud ühtlaselt lineaarne, siis üldiselt ikkagi õiges suunas. Seekord õnnestus murda ka viimase aja trend ning eelmise aastaga võrreldes näidata ühe kuu lõikes paremat tulemust.

2019. aasta eesmärk. Selleks aastaks sai passiivse tulu sihiks pandud 7500 eurot ning jäime veel rohkem graafikust maha omadega. Kuna keskmine passiivne tulu peaks eesmärgi püüdmiseks olema 625 eurot kuus, siis tundub, et sai spidokale lükatid liiga ambitsioonikas siht.

Kokkuvõttes on investeerimisvaldkonnas tekkinud mõnus rutiin ja kogu ratas keerleb rahulikult omasoodu. Hetkel mingeid suuri analüüse ja otsinguid ei tee, hoian vaikselt küll igapäevaselt harjumusest uudistel silma peal. Rõõmu teeb toimuv aga endiselt samapalju kui enne, väiksema mõttetööga on aga kaasnenud ka väiksem muretsemine, mis hetkel on positiivne nähtus.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri