Aprilli heietused: kas buum on läbi või pole investeerimishuvilised talveunest ärganud?

“No lund ikka enam maha ei tule!” olid minu sõnad aprilli keskel oma kallile abikaasale meie ühisel jalutuskäigul. Ja mis juhtus? Istun neid ridu kirjutades diivanil ja vaatan akna taga puulatvadel rõõmsalt vastu sillerdavat lumemütsi. Või no hea küll, mütsiks on seda ehk palju nimetada, aga väike kirme on puudel peal ning juba see on üks hirmus asi.

Mida aasta edasi, seda rohkem see pikk Eesti pime aeg tundub mind rõhuvat ning kogu keha justkui karjub valguse ja soojuse järele. Sel aastal taas ei suuda suve ära oodata. Valgeks on praeguseks juba läinud ja see on üliäge, soojust on mõned päevad ka antud, aga natuke tuleb sellega veel kannatada.

Ees on ootamas minu teine suvi nö ettevõtjana ning ilma regulaarse palgatööta. Kui eelmine suvi läks natuke selle nahka, et oli vaja uue elukorraldusega harjuda ja oma tegemised käima lükata, et mitte olulisse auku kukkuda, siis tänavune suvi on samuti juba üsna täis planeeritud. Aga praegusel hetkel tundub, et jääb rohkem ka vaba aega ilma ja head seltskonda nautida.

Olen ka varem rääkinud selle tasakaalu otsimisest nii teenimise kui kulutamise, säästmise ja elamise kui töö ja puhkuse vahel. See teema on minu jaoks endiselt aktuaalne ning üritan järjest enam enda asju paika loksutada. Vahepeal õnnestub paremini, siis jälle mitte niiväga.

Olen jõudnud tõdemusele, et töölt ja tegemistelt olen jõudnud juba sellisesse faasi, kus tegelen suures plaanis vaid asjadega, mida ma naudin. Ehk siis see osa nö (finants)vabadusest on vähemalt minu puhul saavutatud. Küll läheb veel tublisti aega, et saaks tasakaalu nö töö- ja puhkeaja, mis hetkel küllaltki esimese poole kaldu. Minu probleem on ka see, et ma eriti ei oska puhata. Kui “to do” listis midagi pakilist kirjas pole, siis tekib kohe ärevus ja kasutu olemise tunne sisse. Aga üritan harjutada.

Aga nüüd siis lõpuks jõuame meie pere aprilli tulemuste juurde.

Tulud/kulud. Aprilli võib kokku võtta tõdemusega, et suutsime aktiivse tegevusega koju tuua tänavuse aasta rekordtulud (tõsi, märtsi ületasime vaid paarikümne euroga), kuid otsustasime osa sellest kohe ka laiaks lüüa ning seetõttu tekitasime ka rekordkulud. Aga kulupool oli asjalik, kuna sai soetatud, nagu kuulus Rahakratt ütleb, üks tuusik välismaale. Seega, investeerisime iseendasse. Kuigi, lisaks viskas sisse veel üks suurem ühekordne paratamatu kulu, siis õnnestus meil jääda kuu lõikes 1327 euroga plussi, mis tegi säästuprotsendiks 32%.

Netoväärtuse graafik on liikunud taas ühisrahastuse poole kaldu ning see on täiesti taotluslikult nii. Viimase kuu ajaga siis 39,5% pealt tõusis osakaal 40,8% peale.

Aktsiaturul on üldises joones endiselt meil vaikus, kuid mai teises pooles tuleb EfTEN-i kolmanda fondi uute aktsiate emiteerimine ning seal on plaan kindlasti osaleda ning selle jaoks teen lausa spetsiaalselt ettevalmistusi, et korralik rahakogus olemas oleks. Minu hüpotees on, et pakkumine märgitakse taas kordades üle ning väga palju aktsiaid kätte ei saa. Seetõttu tõenäoliselt märgin päris suure summa eest, et võimalikult rohkem aktsiaid kätte saada. Konkreetsema sõjaplaani panen paika siis, kui pakkumise kohta täpne info tuleb.

Dividende tuli aprillis vähe – “Kaups” maksis välja ja kümnekas tuli ka kiratsevalt PRFoodsilt. Põhilised dividendilaevad on veel tulemata ning äkki mais jõuavad ka need sadamasse (khm-khm, saite sõnamängust aru, mis divikaid me ootame, eks?).

Ühisrahastuses võimutseb Mintos, mis on taas õitsema löönud, kuna tagasi on minu jaoks atraktiivsete laenukontorite pakkumised 12-13-protsendise intressiga. Strateegia on hetkel selline, et tagasi laekuva rahaga võtan uute laenudega sisse pooleks neid, mis vastavad enda kriteeriumitele ning neid, mida võiks vajadusel olla järelturul üsna kerge müüa. Kui EfTEN-i jaoks otsustan rohkem raha vabastada, siis on paar plaani just meie ühisrahastusportfellist see kapital leida.

Kokku tuli ühisrahastusest intressitulu aprillis 383,3 eurot, millest 255 eurot oli Mintoses, 107,5 Estategurus ning 21 Crowdestate’is.

Kui jagad minu entusiasmi Mintose portaali kohta, aga pole veel seal investeerimisega alustanud, siis tee seda palun läbi minu promokoodi SIIN. Sellega saab tänu Sinu abile minu pisikene kirjutamisfetiš Mintose poolt sümboolse rahalise toetuse ning Sina saad esimese 90 päevaga platvormil teenida 1% suurust boonust!

Kui soovid ka Estategurus või Crowdestate’is investeerimist alustada, kus ma ka otsapidi sees, siis minu soovituskoodid leiab SIIT.

Passiivne tulu jäi sel kuul küll alla pooletuhande euro, kuid oli väga korralik 473 eurot. Kuna eelmise aasta aprillis toimus meie jaoks aktsiaturult põhiline dividendisadu ja tänavu on see miskipärast liikunud rohkem suve poole, siis mullusele rekordkuule (723,5 eurot) jäime tublisti alla.

Kuna meie perel käib neljas investeerimisaasta ning algusest peale oleme täitnud korralikult ka mahukat exceli tabelit, siis nüüdseks on hakanud kogunema päris põnevat infot ning numbrite abil saab arengut väga hästi jälgida. Näiteks passiivse tulu arvestuses ületasime tänavusel aastal juba aprillis ehk kolmandiku aastaga summa, mis õnnestus meie esimesel aastal (2016) kõigi 12 kuuga passiivselt korjata. 2017. aasta graafikust oleme samuti praegu üsna hästi ees, kuid mulluse aasta algusega võrreldes ei ole pilt veel nii roosiline.

2019. aasta eesmärk. Selleks aastaks sai passiivse tulu sihiks pandud 7500 eurot ning tundub, et see oli liiga optimistlik number, mida ette seada. Hetkel oleme rongist tõsiselt maas, kuid kuna Mintos on ennast käima tõmmanud ning suurem dividendisadu peaks meid alles ees ootama, siis lootus täielikult kadunud veel pole.

Kokkuvõttes hetkel kõik kulgeb plaanipäraselt ning peamiselt keskendun läbi ettevõtluse aktiivse tulu teenimisele. Sellevõrra on investeerimise pool jäänud natuke tahaplaanile ning igapäevaselt nii aktiivselt ennast asjadega kursis ei hoia. Aga Balti börsi veebilehte paar korda päevas ikka refreshin ning hommikune rutiin on kohvi kõrvale Mintoses uute laenude väljaandmine.

Kas see tundub ainult mulle või on kogu meie investeerimiskogukond vajunud veidi unne? Kõik toimetavad kuskil omi asju, kuid enam sellist buumi justkui pole? Kas uute huviliste pealetulek on pidurdunud või on see lihtsalt minu subjektiivne tunne? Mis arvate?

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Üks kommentaar teemal “Aprilli heietused: kas buum on läbi või pole investeerimishuvilised talveunest ärganud?

  1. Rõõm näha, et mind tsiteeritakse ja rõõm näha, et vähemalt keegigi siin meie seast tuusikutel käib! Nagu öeldakse inimestele, kes puhkusele lähevad: puhka rahus!

Kommenteeri