Vägev rekord ehk juuni pakkus rohkelt päikest nahale, hingele ja investeerimisportfelli!

Ma tahan olla tubli blogijast investor ning meie pere juuni finantsid kiirelt valgele ekraanile laiale laotada. Kogu juuni olid suunurgad veidi üleval, kuna teadsin, et sellest kuukokkuvõttest võib lõpuks lugeda ühed mõnusalt rammusad numbrid. Ja nii läkski.

Suvi ja head ilmad süstivad minusse ka aina uut positiivsust ning tuleb erinevaid häid mõtteid ja ideid. Investeerimine ja ettevõtlus on aidanud mind sellega, et unistused on oluliselt suuremad kui varem ning seetõttu on ka reaalsena tunduvad mõtted oluliselt laiema lennuga kui varem. Nii ma siis kihutan rattaga mööda ilusat Eestit või komberdan jooksusammul piki Tallinna tänavaid ning peas teevad ringe erinevad huvitavad ja ambitsioonikad mõtted.

Igatahes tundub mulle aina enam, et finantsvabadus – sellise kontseptsioonina nagu mina seda vaimusilmas ette kujutan – on teostatav ning pigem varem kui hiljem. Tegelikult on eesmärk algsest juba ka oluliselt edasi liikunud ning võrrandisse on sisse tulnud ka elukvaliteedi tõstmine. Kuid ka see tundub saavutatav, kui nüüd ise lolle otsuseid ei hakka tegema ja elu mingeid totaalseid vimkasid sisse ei hakka viskama.

Aga nüüd, juuni numbrid ja selgitused on teie ees…

Tulud/kulud. Tegime teise väga korraliku kuu järjest, kui pere aktiivsed sissetulekud küündisid üle 4300 euro, mis meie jaoks tähendab müstilise mai numbri (8325 eurot) järel käimasoleva aasta paremuselt teist tulemust. Suuri arve kokku liites on huvitav jälgida, et meie mai tulude number oli nii võimas, et sisuliselt euro pealt sama tulemuse tegime aprillis ja juunis, kui kaks kuud kokku liita. Veel praegu oli mai number erandjuhtum, kuid töö käib, et see kunagi saaks uueks normaalsuseks. Nii see läheb – esialgu üks kord, siis teine kord ja lõpuks on selline tulu juba kuu keskmine. Kulurida oli ka väga ilus vaadata ning veidi alla 1800 euro tähendas meie pere keskmisest oluliselt väiksemat numbrit. Kõrvale saime seega aktiivsetest tuludest panna üle 2500 euro ja säästuprotsendiks tuli 59,2%. Bjuutiful.

Netoväärtuse graafikus kerkis oluliselt ühisrahastuse protsent, kui Mintosesse sai sisse lükatud 10 000 eurot. Teistest portaalidest tuli küll veidi raha välja, aga oluline portfelli kasv selles varaklassis siiski. Ühisrahastuse osakaal tõusis 38,2% juurest 44,5% peale ja vaba raha protsent vähenes 23,3% pealt 15,3% juurde. Paar protsenti liikus kõige selle juures ka aktsiate osatähtus – 29,4% pealt 31% peale.

Aktsiaturul ühtegi tehingut ei teinud… automaatselt kirjutasin sellise lausealguse juba ära, kui meenus, et EfTEN-i aktsiad sai ju juuni alguses kätte. Kokku saime erinevate kontode peale endale juurde 212 aktsiat ning kokku on EfTEN-i kolmandat fondi meie portfellis nüüd 362 ühikut. Tegemist on aktsiaportfellis suuruselt kolmanda positsiooniga, osakaaluks 14,8%. Suuremalt oleme panustanud Baltic Horizon Fondi (20%) (jah, loen seda endiselt aktsiate kategoorias) ning Tallinna Sadamasse (15,1%). Ühtlasi nautisime juunis ka dividendisadu. Suuresti tänu Tallinna Sadamale korjasime sel kuul dividendidena peaaegu 700 eurot. Lisaks Sadamale laekusid dividendid Nordeconilt ning intressimaksed Baltic Horizon Fundilt ja Admiral Marketsi võlakirjadelt.

Ühisrahastuses lükkasime Mintosesse kümme tuhat eurot juurde, et Mogo kõrge intressiga laene portfelli kahmata. See peaks andma järgmise kuu intressilaekumistes kohe olulise efekti. Crowdestate’ist ja Estategurust tegin väikesed väljamaksed, kuna mõned projektid lõppesid. Olen mõelnud Crowdestate’is ühel hetkel taas aktiivsemaks muutuda, kuid Estategurus enne toimiva järelturu tekkimist ühtegi investeeringut plaanis teha pole. Kokku laekus ühisrahastusest intressidena 428 eurot, millest 332 tuli Mintosest.

Kui jagad minu entusiasmi Mintose portaali kohta, aga pole veel seal investeerimisega alustanud, siis tee seda palun läbi minu promokoodi SIIN. Sellega saab tänu Sinu abile minu pisikene kirjutamisfetiš Mintose poolt sümboolse rahalise toetuse ning Sina saad kiirelt reageerides Mintoselt alustamisboonust!

Passiivne tulu. See kategooria tõusis juuni vaieldamatuks staariks, kui koju tuli rekordilised 1118,9 eurot. Esmakordselt üle tuhande ja eelmine rekord sai löödud peaaegu 400 euroga. Veel 6-7 aastat tagasi ma ainult unistasin sellisest palganumbrist, kui tööandjalt igakuiselt vaevalt 900 eurot pangakontole kolises. Nüüd mitte väga palju hiljem toob meie pere investeerimisportfell suurema “kuupalga” passiivse tuluna ise koju ära. Teistkordselt, bjuutiful!

2019. aasta eesmärk. Sellega on nüüd tõesti nii pull värk, et päriselt ka, ma ei ole mingit sobi teinud. Igatahes meie eesmärgispidomeeter on poole aasta järel täpselt poole peal. Nagu reaalselt, 3741 eurot ehk 9 eurot vähem kui pool eesmärgist on täis. Tõsi, ülejäänud pool peab tulema ilma dividendikevade abita, suuresti ühisrahastuse toel. Praegusel hetkel pakun, et jääme aasta lõpus eesmärgile veidi alla. Aga eelmise aasta numbri tahaks üle teha küll ning hetkel oleme seda graafikut edestamas ca 600 euroga.

Kokkuvõttes järjekordne samm teekonnal tehtud. Loen just Finantsvabaduse grupis arutelu teemal, kas väikeste summadega on üldse mõtet investeerida, et ei ole võimalik 100 euro kaupa finantsvabaduseni jõuda. Muidugi ei ole. Aga alustada on vaja. Jõudu teile kõigile selles!

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri