Kuidas aktsiaid osta ja milliseid aktsiaid osta?

Lugesin värskelt kokku meie pere investeerimisteekonna jooksul tehtud kõik börsitehingud ning tulemuseks tuli täpselt juubelihõnguline ja ümmargune 50. Nendest 5 ehk täpselt 10% on olnud müügitehingud ja ülejäänud 45 siis ostud. Ostutehingute hulgas on nii tavalisi turult väärtpaberite soetamist kui IPO-del või võlakirjade pakkumistel osalemist.

Minu kõige esimeseks börsitehinguks oli 2016. aasta mais toimunud LHV aktsiate esmapakkumisel osalemine. Mäletan selgesti, et mul polnud aimugi, mida ma teen. Õnneks abikaasa oli ise märkimise juba varem läbi teinud ning oskas mind juhendada. Minu järgmiste aktsiatehinguteni läks tollest hetkest 10 kuud, kui 2017. aasta märtsis tegin koguni viis ostu.

Esimesed ise sooritatud börsitehingud võtsid veidi käe värisema küll, kuna alustajana olin kõike muud kui endas kindel, et just õige hinnaga õiget aktsiat ostetud sai. Lisaks sellele oli alguses pabin sees ka seetõttu, et täpselt polnud kindel, et erinevad lahtrid õigesti said täidetud.

Äkki on minu blogi lugemas inimesed, kellel esimeseks aktsiaostuks veel vaid üks pisikene samm tegemata ning põhjuseks just see, et pole täpselt kindel, kuhu kirjutada ja millist nuppu vajutada. Seetõttu teen väikese “puust ja punaseks” õpetuse, kuidas soetada börsilt väärtpabereid LHV internetipanga näitel. Usutavasti on konkureerivates pankades toimetamine üsna sarnane.

LHV

LHV internetipangas tuleb esimese asjana pärast sisselogimist vasakult menüüst üles otsida menüü “Raha kasvatamine” ning vajutada seal “Aktsiate ost-müük” peale. (Kui teil pole veel väärtpaberikontot avatud, siis pakutakse teile esiteks nende toimingute teostamist. Kui need tehtud, siis saab selle õpetusega edasi minna.)

Kohe esimeses avanenud aknas läheb asjaks, kui tuleb hoolikalt jälgida, mida ja kus valida.

1. Vali õige konto. Minul on investeerimiskontona deklareeritud konto tavakontost eraldi ning kannabki nime Investeerimiskonto.
2. Märgi täpiga, kas soovid aktsiaid osta või müüa.
3. Vali soovitud aktsia. Valikut saab teha aktsiasümboli kirjutamisega vastavasse lahtrisse või kui sümbolit peast ei tea, siis luubi pildiga nupu alt avanevast otsingust saab lihtsa vaevaga firma nime järgi otsida.

4. Kirjuta vastavasse lahtisse soovitud kogus.
5. Kategoorias võta linnuke ära “Turg” eest, kui soovid ostu- või müügiorderi sisse anda enda poolt soovitud konkreetse hinnaga. Kui oled nõus tehingu tegema hetkel parima pakkumisega, mille turul vastaspool üles on pannud, siis jäta linnuke alles. (Mina isiklikult ei soovita Balti turul n-ö turuhinnaga tehinguid teha, kuna vähemlikviidsetel väärtpaberitel võib ask/bid ehk ostu ja müügihindade vahe olla väga suur.)
6. Lahtrisse “Limiit” kirjuta hind, millega soovid tehingusse minna.
7. Lahter “Stopp” jääb Balti turul tühjaks. Stopp-order muutub hinna stopp-tasemeni langedes turuhinnaga orderiks. Hetkel saab stopp-orderit LHV-s kasutada USA optsioonide ja aktsiatega kauplemisel.
8. Vali kehtivusajaks kas päeva lõpuni või tühistamiseni. (Soovitan panna tühistamiseni, kuna orderi poolikul täitmisel jääb order sellisel juhul ka järgmisteks päevadeks üles. Vajadusel saab sellel hiljem hinnapiiri nihutada. Kui order aga lõpetatakse, siis uue orderiga kaasnevad uued tehingutasud. Oluline on meeles pidada enda poolt sisestatud ordereid, kuna aktsiaturul võivad olukorrad kiiresti muutuda ning ühel hetkel kasulikuna tundunud tehing ei pruugi seda mõne aja pärast enam olla.)

Järgmise sammu astumiseks vajuta “Eelvaade” ning kontrolli kõik sisestatud info korralikult üle. Ise olen peamiselt eksinud konto valikuga, kui kiirelt tehingusse tormates olen kogemata jätnud tavalise arvelduskonto numbri. See viga võib hiljem maksudeklaratsiooni tehes väga valusalt kätte maksta. Enne allkirjaga kogu teekonna kinnitamist tuleb tavalise börsitehingu puhul jälgida, et linnuke oleks märgitud lause ees “Soovin edastada orderi automaatselt börsile”. Sellisel juhul nagu arvatagi võib riputatakse see order börsile üles ja täidetakse koheselt, kui tehingule vastaspool leidub. On ka eriolukordi, kus peab tolle linnukese ära võtma, näiteks, kui ettevõte ostab kindla hinnaga oma aktsiaid tagasi. Aga sellisel juhul antakse sellest börsi vahendusel kindlasti teada.

Allkirjastamise järel ongi order edastatud ning selle kohta peaks laekuma ka vastavasisuline e-mail. Orderi täitmise kohta tuleb samuti e-mail, kus kirjas, mis mahus order täideti ning muu vajalik info.

Orderi börsile ülespanemine ei tähenda veel aktsiate ostmist, kuna tegemist on esialgu oma ostusoovi indikeerimisega. Reaalselt saavad aktsiad soetatud hetkel, kui börsil leitakse teie hinnale vastav tehingupartner (Eriti reaalselt on aktsiad ostja omad siis, kui need lõpuks registris üle kantakse. See võtab mõned päevad aega ja on tavakasutajale lihtsalt formaalne info, mida teada. Internetipangas ilmuvad värsked aktsiad visuaalselt koheselt ostja kontole). Seejuures ei pruugi order korraga täidetud saada kogumahus. Näiteks, soovitud 1000-st aktsiast saadi kirja pandud hinnaga kätte 700. Kui order on pandud tühistamiseni, siis jääb see pärast osalist täitmist endiselt aktiivseks järelejäänud 300 aktsia ulatuses. Seejuures on oluline märkida, et LHV võtab tehingutasu fikseeritud osalisel täitmisel koos esimese osaga.

Soovi korral saab aktiivse orderi näitajaid muuta – näiteks tõsta/langetada hinda. Ka juba osaliselt täidetud orderi korral on võimalik ülejäänud aktsiad osta näiteks veidi kõrgema hinnaga. Kui kasutate orderi muutmist, siis lõplikul täitmisel uuesti fikseeritud tehingutasu ei küsita. Kui aga tühistate esimese orderi täitmata jäänud osa ning panete üles uue orderi, siis peate maksma ka topelt tehingutasu. Seda tasub kindlasti jälgida!

Börsile saadetud orderid leiate mugavalt enda internetipangast “Ootel tehingute” sektsioonist ning neid saab igal hetkel tühistada või muuta. Ka tühistamise puhul laekub vastavasisuline e-kiri.

Sellega peaks selge olema, kuidas aktsiaid börsilt soetada, aga nüüd kõige olulisem küsimus: mis aktsiaid tuleks osta? Vastus sellele on lihtne! Tuleks osta võimalikult tugevate ja elujõuliste ettevõtete aktsiaid ning teha seda võimalikult soodsa hinnaga. Millised need ettevõtted on või mis on täpselt see soodne hind, see on iga investori enda otsustada.

Kes nüüd selle eelmise lõigu peale reaalselt pahandasid, siis tuleks vaadata korra peeglisse. Ega ilmaasjata ei räägi kõik investeerimisega tegelevad inimesed, et nad ei saa anda investeerimissoovitusi. Tegelikult see nii ongi, mis ühele on hea ostukoht, on teisele halb ja vastupidi. Kõik on kinni eesmärkides, riskitaluvuses ja investeermishorisondi pikkuses.

Minagi mõtlesin oma investeerimisteekonna alguses, et miks need teadjad nii kitsid on ja ühtegi soovitust ei jaga. Aga sain ise ämbreid kolistades kiiresti aru, milles küsimus. Investorid on väga erinevad ja põhjused erinevaid aktsiaid osta on väga erinevad. Teiste tehinguid tasub võimalusel jälgida küll, kuid proovida teada ka selle taga peituv investeerimistees, et siis tajuda suuremat pilti ning leida vastus küsimusele “miks just nüüd”!

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

10 kommentaari teemal “Kuidas aktsiaid osta ja milliseid aktsiaid osta?

  1. See kirjatükk on nagu tellitud. Olen parasjagu kõik võimalikud aktsiateemalised raamatud ja blogid läbi töötanud ja käinud paar korda päevas aktsiaid piilumas. Sinu suurepärane postitus pani punkti ettevalmistustele, täna teengi esimese investeeringu aktsiate vallas!

  2. Teatud juhtudel on see oluline, et 2 pangapäeva läheb aega, kui tegelikult aktsiate omanikuks saad. Mina seda alguses ei teadnud ja jäid dividendid saamata. Nende pärast ma ostuga kiirustasin ja arvasin, et jõuan veel …

  3. Tere, tänud põhjaliku selgituse eest.
    Kui kaua “tühistamiseni” order kestab enne kui tühistatakse?

    1. Tühistama peab selle sellisel juhul ise. Aga on ka teatav ajaline piirnag. Guugeldades leidsin LHV KKK sektsioonist: Tühistamiseni order kehtib maksimaalselt kuni kaks kvartalit. Iga kvartali alguses tühistatakse orderid, mida ei ole õnnestunud täita ja mis on edastatud varem kui eelmise kvartali alguses.
      On juhtunud ka seda, et mingi olulise informatsiooni laekumisel flushitakse orderid turult ära.

  4. Ma võtan ka julgust kokku, et homme asuda oma esimest tehingut tegema. Ilmselt siis ikkagi Eesti aktsiad-kas Kaubamaja või Merko vms.
    Kas ma sain nüüd õigesti aru, et kui ma avaldan soovi Turu hinnaga osta, siis ehkki see, et hetkel näitab aktsia hinnaks näiteks 8,05 ei tähenda seda, et ma antud hinnaga selle saan. Vaid müüakse selle hinnaga, mis antud hinnale on lähim. Näiteks võib see olla nii 8,10, kui 9.50. Mis siis parasjagu pakkumisel on.
    See limiit on aga hea asi. Kui ütlen, et üle 8,00 ei osta, siis nii ongi ja saan antud hinnaga. Kui saan….

    Kui aga aktsia väärtus liigub üles ja soovin müüa. Näiteks näitab, et aktsia keskmine hind on hetkel 8,95. Kas siis tasub müüa turuhinnaga, või panen müügi liimidiks näiteks 9,00?

    1. Tere, Liis. Väga tubli! Loogika on selles, et aktsia hetkehind on viimase toimunud tehingu hind. See ei tähenda tõesti, et turuhinnaga ostes selle hinnaga aktsia peaks kätte saama. Turuhinnaga ostes saab hinnaga, kus on olemas müügipakkumine. Hetkel turul olevaid müügi- ja ostuordereid saab samuti jooksvalt jälgida turusügavuse all. Limiithinnaga ostes tõesti ei pruugi kunagi aktsiat kätte saada või võib juhtuda ka, et order saab täidetud poolikult. Näiteks soovid osta 1000 aktsiat hinnaga 8.00, aga vastaspool müüb sull 500 aktsiat hinnaga 8.00 ja seejärel aktsia hind kiirelt tõuseb. Sellisel juhul jääb order poolikult täidetuks. Selles müügiküsimuses on üks põhimõtteline viga – aktsia hind ei näita mingit keskmist hinda, vaid viimase toimunud tehingu hinda. Ja küsimusele vastates, siis see on täiesti enda soovide asi, kas tahad aktsiast iga hinnaga kiirelt lahti saada (müüd turgu) või on sul seatud mingi kindel eesmärk, mis hinda soovid aktsia eest saada, et kasumit võtta. Tuleb arvestada, et aktsia ei pruugi sinu poolt seatud hinnani kunagi jõuda ja see jääbki müümata.

Kommenteeri