Ei hakka mingit klikimeelitamise pealkirja panema, kuigi põhjust taas ju on!

Juulis kuulasin palju ettekandeid ja tagasisidet Investeerimisfestivalilt ning tundub, et kogukonna põhirõhk hakkab investeerimiselt liikuma ettevõtluse peale. Kui aastaid on palju räägitud sellest, kuidas ja kuhu paigutada 50-100 eurot, et see hakkaks intresse tiksutama, siis nüüd arutatakse üha enam põhimõtet, et investeerimine on küll kasulik ja seda tuleb teha, kuid finantsvabaduseks ainult sellest ei piisa. Tuleb mõelda, kuidas suurendada oma tulusid!

Need mõtted kuidagi hästi klapivad minu teekonnaga, sest ka käesolevas kuukokkuvõttes saan kokku lüüa numbrid, mida umbes 5 aastat tagasi ma ei osanud uneski näha. Tagantjärele vaadates olid mul tegelikult kõik oskused sissetulekute drastiliseks tõstmiseks olemas, aga puudus pealehakkamine ja usk iseendasse. Nagu olen varemgi kirjutanud, siis mind sütitas teenistust suurendama just investeerimismaailma sukeldumine, kuna tahtsin lihtsalt koguda üha uut kapitali, mida saaks oma uute ja huvitavate teadmiste rakendamiseks kasutada.

Kuidagi märkamatult olen oma igakuised sissetulekud keskmiselt kolmekordistanud ning parimatel kuudel isegi kuuekordistanud. See kõik on toimunud samm-sammult ning lihtsalt kõva töö ja pühendumise tulemusena. Senine areng lubab mul loota, et ka edasi suudan järjest rohkem inimestele lisaväärtust pakkuda, mille eest mulle siis vastutasuks ollakse nõus maksma.

Tulud/kulud. Kui alles mai kuu kokkuvõttes sain rõõmustada, et tegime perekonna kõigi aegade kõrgema aktiivsete sissetulekuga kuu, siis juulis ei jäänud me sellele üldse mitte palju maha ning saime sissetulekuteks kirja kõigi aegade teise tulemuse ehk 7888 eurot. Taaskord suur osa tuli sellest ettevõtlusest ning ausalt öeldes ei osanud ma sellist tulemust kuidagi ette ennustada.

Tagantjärele vaadates oli kaks suurt põhjust. Esiteks, õnnestus saada paar suurepärast ja ootamatut tellimust, kus tööd said kiirelt tehtud ja arved kohe ka ära maksti. Teiseks, enamus pikalt üleval olnud arveid maksti klientide poolt ära. Võimalik, et põhjuseks oligi just suvi ja puhkuste aeg, et raamatupidamistes taheti vanad võlad enne suvesimmanitele minekut ära tasuda. Igatahes oli korraks hetk, kus meil oli tasumata arveid üleval vaid üks.

Kulude pool pakkus samuti suure üllatuse, sest kuigi juulis võtsime ka ise vabalt ning nautisime suve, siis minitripid Eestis meie kulusid punasesse ei tõmmanud. Nibin-nabin jäid kulud ikka alla 2000 euro, mis eelmisel aastal oli meie pere kuu keskmine. Kokku saime seega investeeringuteks kõrvale panna veidi alla 6000 euro, mis teeb säästuprotsendiks 75%.

Kui ma ise kartsin, et juuli saab tulude mõttes olema aasta kõige rahulikum kuu, siis nüüd tundub, et selleks saab hoopis august. Kuna kliendid maksid üllatuslikult kõik õhus olnud arved ära ning juuli kuus rohkem suvitasin, kui tegin tööd, siis augustit alustame üsna nullnivoo pealt. Mõned tööd on praeguseks ette teada, kuid kui mõnda erilist superprojekti sülle ei kuku, siis tuleb järgmises kokkuvõttes edastada tunduvalt rahulikumad numbrid.

Netoväärtuse graafikus suurenes vaba raha osakaal 15,3% pealt 17,4% peale. Tänu sellele ja aktsiaturgude liikumistele nihkusid natukene ka teiste varaklasside osakaalud siia-sinna, kuid mingit põhimõttelist muutust lisaks raha osakaalu suurenemisele ei toimunud. Eks mida aeg edasi, seda keerulisem on ka iga kuu siin tavapäraselt toimetades eriti suuri muutusi esile kutsuda.

Aktsiaturul tehinguid ei teinud, kuid dividende tuli Merko Ehituselt, Tallinkilt ja näpuotsaga ka ETF-idest. Kokku laekus dividendidena 217 eurot. Oleme sügise ootel, kus esiteks peaks toimuma LHV uute aktsiate pakkumine ning ka Coop Panga börsiletulek. Praegune plaan näeb ette mõlemal juhul osalemist ning eriti magus on minu arvates just Coopi tulek.

Olen tänavu suvel päris palju erinevates Eesti suuremates ja väiksemates kohtades just Coopi poodides käinud ja enamus poode on väga kenasti korda tehtud ja näevad esinduslikud välja. Ja isegi väikestes maakohtades on Coopi poed olnud alati inimesi täis. Kuna Coop Panga teenused on paljuski seotud just läbi kaupluste nende Tallinnast väljas elavate inimestega, siis minu hinnangul see ärisuund on küllalt elujõuline.

Ühisrahastuses läks Mintosesse taas veidi raha juurde, kuid Estategurust ja Crowdestate’ist kandsin veidi raha välja. Hetkel on plaan Crowdestate’is ennast taas ühel hetkel suuremalt sisse mässida, kui Mintose intressid peaksid taas sinna 10-12% piirkonda tagasi kukkuma nagu hetkel tundub suund olevat. Estategurust jooksvalt väljun, kuna sealne kommunikatsioon probleemsete objektidega on minu jaoks vastuvõetamatu ning puudub ka järelturg.

Kohati on kurbnaljakas lugeda mõne projekti tagasisidet, kus ühes teates kirjutatakse, kuidas laenuvõtjal on probleeme ja laenu pikendatakse vms ja siis tuleb kohe otsa automaatteade, et projekt kulgeb plaanipäraselt. Või projektil on juba mitu intressimakset võlgu ning siis tuleb iga uue tähtaja puhul automaatteavitus, et intressimakse on jäänud võlgu ja saadame laenvõtjale teavituse jne.

Kui jagad minu entusiasmi Mintose portaali kohta, aga pole veel seal investeerimisega alustanud, siis tee seda palun läbi minu promokoodi SIIN. Sellega saab tänu Sinu abile minu pisikene kirjutamisfetiš Mintose poolt sümboolse rahalise toetuse ning Sina saad kiirelt reageerides Mintoselt alustamisboonust!

Passiivne tulu. Tänavuse aasta kekspaik on passiivse tulu poolest olnud meie pere senise investeerimisteekonna ilusaim aeg, kui esmalt mais tuli rekordtulemuseks 755,5 eurot, juunis purustasime kõik piirid 1118,9-eurose passiivse sissetulekuga ning juulis kogusime kõigi aegade teise tulemuse 755,7 eurot ehk nibin-nabin rohkem kui maikuus. Kolme kuuga 2630 passiivset eurot. Mitte üldse ammu oli aeg, kui ma käisin palgatööl, kus teenisin umbes-täpselt sama summa kolme kuu palgana, tehes tööd, millega ma rahulolematu olin.

2019. aasta eesmärk. Spidokas hakkab lähenema rohelisele alale ning praegusel hetkel võib tõdeda, et aastaeesmärgiks seatud 7500 eurot on mõnusalt täpne siht, mida rünnata. Tundub, et see enda jaoks korraldatud väike võistlus saab lõpplahenduse alles päris finiši eel ehk novembris-detsembris.

Kokkuvõttes taas mitme suure sammuga finantsvabaduse suunas hüpatud ning tuju hea. Kogu portfell kasvas juulis 5,7% ning värskelt hiljutises postituses sisse toodud Elunaut(imise) koefitsient kasvas 5,445peale. See tähendab, kui meie pere tulud kukuks täiesti nulli, siis praeguse hetke (eelmise + jooksva aasta keskmine) kulutaseme hoidmisel saaksime hakkama viis ja pool aastat.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

4 kommentaari teemal “Ei hakka mingit klikimeelitamise pealkirja panema, kuigi põhjust taas ju on!

  1. Mul selline küsimus selle postituse peale, et kuidas suudad maksu efektiivselt teenitud tulu tarbimisse võtta?

  2. Tere
    Mis tarkvara/exceli tabelit sa kasutad, et oma investeeringutel silma peal hoida?
    Kas oleksid nõus seda jagama?

    Roland

    1. Tere, Roland. Täiesti tavaline google docsi tabel. Kuna see on kiht-kihilt enda tarbeks ehitatud, siis pole kolmandatel inimestel sellest suurt kasu, kuna otsest loogikat pole. Tühja tabeliga lihtsalt pole aru saada, mida mingi lahter kokku arvutab. Ma ise alguses proovisin ka mingeid erinevaid allalaaditavaid stamp-variante, aga loobusin kiirelt.

Kommenteeri