Plahvatuslik september! Portfell kerkis uue varaklassi toel kui pärmi peal

Käes on see hetk, kui saan ette võtta septembri numbrite kokku arvutamise ja postituse kirjutamise. Etteruttavalt võib ära öelda, et sellist portfelli raputust, uuendusi ja kõike muud polnud meie senise investeerimiskarjääri jooksul juhtunud kui toimus nüüd äsja lõppenud septembrikuus.

Lõpuks, kui kõik numbrid kokku said, siis istusin pikalt meie tabeli ees ja mõtlesin, kust otsast seda kirjatükki alustada. Aga nagu ikka, kui ühtegi head ideed pole, siis tasub lihtsalt otsast minema hakata ja vaadata, kuhu välja jõuad. Nii ma nüüd siis teengi, et hetkel neid ridu kirjutades puudub mul igasugune vaade, kuidas see postitus lõpuks välja nägema hakkab. Aga seda põnevam on.

Proovin enne konkreetsete numbriteni jõudmist veidi tausta avada, mis meie portfellis siis seninägematut juhtus. Alates septembrist näeb meie investeerimisportfellis ka sellist siilakat nagu kinnisvara. Ühesõnaga, ostsime väljaüürimiseks korteri, millele üsna kiirelt ka elaniku sisse saime.

Tähelepanelikumad lugejad teavad, et meie enda kodu ma portfellis kajastanud ei ole, sest tegemist pole investeeringuga. Seega pole seni numbrites kajastunud ei kodu turuväärtus ega ka laenujääk. Sama jätkan ma ka edaspidi, et portfellis kajastub vaid üüril olev korter. Plusspoolel siis hinnatav turuväärtus ning miinuspoolel laenujääk.

Selgitan juba ette ära ka postituse lõpus välja tuleva nüansi, kus meie investeerimisportfell suurenes vaatamata olulisele väljaminekule hüppeliselt. Põhjuseks on see, et mul õnnestus pangalaenud selliselt ringi mängida, et investeerimiskorter jäi tugevalt plusspoolele – korteri turuväärtus on ca 30 000 euro võrra suurem kui laenujääk. Tänu erinevatele vangerdustele õnnestus korter enda omaks saada küllalt hea hinnaga, kuna tegemist polnud avalikult müügis oleva objektiga.

Tulud/kulud. Septembri sissetulekud kogu pere peale olid väga korralikud – 4351 eurot. Aga kulud olid väga suured, 3225 eurot. Pikalt kaalusime abikaasaga, kuidas kulude kirjapanek lahendada. Lõpuks otsustasime nii, et kõik otseselt uue korteri ostuks tehtavad väljaminekud kirjutame investeeringute reale, kuna see raha hakkab reaalselt tagasi tooma. Seega kõik sissemaksed ning riigilõivud jms ei kajastu meie kuu kuludes. Küll panime kuludesse kirja need olukorrad, kus ostsime enda koju uue mööblitüki, et vana viia üürikorterisse. Kui aga ostsime otse üürikasse midagi, siis see oli taas investeering. Igatahes, olgu, kuidas on, suurtele kuludele vaatamata õnnestus 1126 eurot siiski kõrvale panna, mis teeb säästuprotsendiks 25,9%. Hea tõdeda, et ka sellised erakorraliste väljaminekutega kuu ei suutnud meid punasesse tirida.

Netoväärtuse graafik on tänu kinnisvarainvestori staatusesse sisenemisele nüüd oluliselt muutunud. Ühisrahastuse osakaal on endiselt kõige suurem, kuid protsentuaalselt langes see 36,6% peale. Aktsiad on 24,9% ning kinnisvara siilakas on 22,6%. Tasub siis tähele panna, et kinnisvara puhul on kajastatud objekti puhasväärtus (turuväärtus miinus laenujääk). Vaba raha osakaal on pärast kõiki vangerdusi 8%, mis endalegi ootamatult kõrge, kuna ühel hetkel septembris tundus, et kontod on täiesti kuivad ja tuleb hakata investeeringuid likvideerima, et kogu selles kinnisvaratrianglis vee peal püsida.

Aktisaturul tegime üle pika aja ühe tehingu, kui märkisime LHV aktsiaid. Kuna rahaliselt oli kitsas käes, siis suurelt märkimises osaleda ei saanud ning lõpuks pudenes meile 39 uut aktsiat. Tehniliselt vist peaks need kirjutama oktoobrisse, kuid kuna rahaliselt toimus tehing septembris, siis otsustasime kanda need justkui ikkagi sinna kuusse. Dividende tuli natuke Kasvukontol olevatelt ETF-idelt ning Silvanolt, kokku 73 eurot. Silvano puhul oli tehniliselt vist tegemist aktsiakapitali vähendamise väljamaksega, aga minu jaoks üks raha kõik.

Ühisrahastuses on puhumas muutuste tuuled, kui Mintoses on vahepealsetel headel aegadel krabatud mõnusa intressiga laene vaikselt tagasi ostetamas ning jooksvad intressid on läbi teinud olulise languse. Hetkel pole portaalist veel raha välja võtnud ning hoian seda ringlemas lühikestes laenudes, kuid silmapiiril on mõned teised ideed ning pikas plaanis Mintoses 9-10% peal raha kinni ei pane. Septembris juhtus ka see, et müüsin mitmed Crowdestate’i projektid järelturul maha ning võtsin portaalist nii palju raha välja, et praegu on olukord, kus olen kokkuvõttes 450 euroga plussis. Ehk siis välja on tulnud rohkem, kui sisse panin. Ja viies projektis olen veel sees. Konto väärtuseks näitab veel ca 800 eurot.

Passiivne tulu. Ilma rabelemata laekus möödunud kuul kaukasse 722 eurot, peamise sellest tõi ühisrahastus. Uuest kuust alates lisandub uue rahavoo objektina üürikorter. Lugesin äsja Rahakrati postituse all tekkinud poleemikat, kuidas peaks üüri passiivse tuluna kajastama. Kas peab arvutama üürist maha ka pangalaenule kuluva raha või mitte. Või arvutada maha vaid intressimaksed? Ma veel kaalun, kuidas endale neid asju kirja panna, aga tõenäoliselt arvutan üüritulust laenumakse summa maha. Aga oktoobri kokkuvõtteni on veel aega ja ei hakka pead vaevama sellega.

2019. aasta eesmärk. Nagu spidoka pealt näha, siis aasta alguses seatud eesmärgini on minna veel 1355 eurot. See tähendab, et kuu keskmine peab viimasel kvartalil tulema 452 eurot, et ülesanne saaks täidetud. Olen kindel, et see tuleb raudselt täis, kuna seni on tänavu vaid korra (veebruaris) jäänud kuu passiivne sissetulek väiksemaks ning nüüd lisandub siia ka üürimakse.

Kokkuvõttes tulebki tõdeda, et see tormiline kuu on küll selja taga, aga järelmõjud kestavad tõenäoliselt veel pikka aega. Kuna nüüd olen ka üürileandja ja minu jaoks on see hetkel veel tume maa, siis saab olema huvitav, palju selles vallas jooksvalt tegemist saab olema. Aga tänu kinnisvaravangerdustele ja raamatupidamismaagiale kasvas meie koguportfell siis napilt üle 150 000 euro. Eelmise kuuga võrreldes oli kasvu 13%.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

2 kommentaari teemal “Plahvatuslik september! Portfell kerkis uue varaklassi toel kui pärmi peal

  1. Passiivse tulu eesmärki vaadates, siis peaksid vast isegi 8k piiri kätte saama. Kuradima võimas ma ütlen! Alles mäletan, kui hakkasid investeerima 😀

    1. Tänud. Eks on juba aastaid möödunud ka sellest. Aga see investeerimine on asja üks tahk. Hoopis olulisem on ikkagi aktiivsete tulude suurendamine läbi ettevõtluse. Sest portfell on kogunenud aktiivse tegevusega ikka, kuigi investeerimistulud on ajas jõudsalt kasvanud ja see teeb headmeelt.

Kommenteeri