Oktoober – ühisrahastuses andsime köit oluliselt järele, kuid raha läks kohe uude kohta tööle!

Sügis on minu jaoks kõige ebameeldivam aastaaeg. Vihmane ja rõske ilm ning pärast erksat suve on nii keeruline taas pimedusega harjuda. Sel sügisel on seni kõik olnud kuidagi ilusam. Pole vist jõudnud liiga palju seda masendust endale ligi lasta, kuna tegemist ning peamiselt positiivseid emotsioone on olnud palju.

Tulles konkreetse blogi teemadele lähemale, siis meie pere rahapada vaikselt ikka kasvab, kuigi viimasel ajal oleme korralikult ka kulutanud ning teinud väikese elustandardi tõusu. On välja vahetatud mööblit ja soetatud uusi kodumasinaid ning lubatud endale muudki head-paremat. Õnneks täiesti piinadevabalt. Kuna vanker liigub juba piisava hooga õiges suunas, saab rahulikult endale aeg-ajalt ka mõningast meelehead lubada.

Investeerimisportfellis on samuti uued tuuled jõuliselt puhumas. Kui eelmises kuukokkuvõttes sain kilgata, et hankisime portfelli oma esimese üürikinnisvara, siis sel kuul on kaks suurt uuendust, mis esialgu käivad käsikäes. Esiteks, tegin lõpuks ettevõttele ära LEI koodi. Tegin seda Eesti ühe kohaliku mugavuspakkuja juures ja see oli tõepoolest lihtne – mina sain oma koodi kätte vähem kui 24 tunniga. Teiseks, alustasin investeerimist börsivälistesse võlakirjadesse. Pikemalt võtan selle teema ette vastavas rubriigis veidi allpool.

Ühtlasi oli oktoober hüva kuu ka uute ideede poolest, kui lauale tulid kaks uut äriplaani. Ühe mõtte haudusin ma ise välja ning teine tuli minuni pooljuhuslikult. Umbes lähima kuu aja jooksul selgub, kummast ideest ja kas üldse ka asja saab. Isegi, kui nendest kahest projektist midagi käegakatsutavat lõpuks ei sünni, siis andis see mulle taas kinnitust, et igal pool meie ümber on häid ideid ja võimalusi. Tuleb vaid lahtiste silmadega ringi käia ning olla valmis asjadest kinni haarama.

Tulud/kulud. Lõpuks jõuame ka portfelli kuuülevaate juurde ning nagu sissejuhatuses vihjatud sai, siis kulude lahtisse kirjutasime oktoobris enda pere uue rekordi, peaaegu 3500 eurot. Tulupool õnneks kompenseeris ja keris lõpuks napilt üle viie tuhande. Säästuprotsendiks seega ca 32% ning kõrvale sai pandud peaaegu 1600 eurot.

Netoväärtuse graafikus toimusid nüüd teist kuud järjest väga huvitavad arengud. Kui eelmine kord muutis üldpilti oluliselt kinnisvara lisandumine, siis nüüd kerkis kahe suure investeeringu toel võlakirjade osakaal koguportfellist laksust üle 10 protsendi. Ühisrahastus on endiselt meil kõige suurema osakaaluga, kuigi päris palju raha sai portaalidest välja võetud. Peaaegu veerandi portfellist moodustavad aktsiad ning natuke rohkem kui viiendiku kinnisvara. Üürikorteri puhul arvestan siis plusspoolel olevat väärtust ehk korteri eeldatavast hetkeväärtusest on laenujääk maha arvutatud.

Aktsiaturul ei toimunud midagi. Peaaegu oleksime esimest kuud tänavusel aastal jäänud ilma ühegi dividendilaekumiseta, kuid õnneks üks ETF-idest Kasvukontol päästis selle piinliku olukorra ja saatis meile 9 eurot omanikutulu.

Võlakirjade maailmas avasin enda jaoks täiesti uued uksed, kui hankisin portfelli Creditstari ja Endover Ambassadori võlakirjad. Nagu sissejuhatuses mainitud, siis tegin seda ettevõtte alt. Mõlema puhul on siis tegemist börsiväliste võlakirjadega ning natukene võttis aega, et asjaajamine korda saada. Aga nüüd on (loodetavasti – ptüi, ptüi, ptüi üle vasaku üla) oodata mõned aastad korralikke kvartaalseid intressimakseid.

Ühisrahastuses on kõikidest portaalidest raha välja tulnud. Crowdestate’ist ja Estategurust olengi teadlikult välja tulemas, kuid Mintoses on pärast vahepealset madalseisu taas asjad paremuse poole liikumas. Kuigi võtsin üsna olulisi summasid välja ka Mintosest, siis seal on ikka plaan sees olla. Hetkel on mu Mintose strateegiaks ülilühikesed laenud, et hoida portfell võimalikult likviidsena.

Rääkides ühisrahastusest, siis huvitav on olnud jälgida erinevate portaalide ümber lahvatanud skandaalidest ja meediakärast. LHV foorumit ja erinevaid artikleid lugedes jääb mulje, et investorid endiselt ei saa aru, et investeerimises on riskid ja mida suuremat tootlust lubatakse, seda reaalsemad on ka võimalikud ohud oma rahast sootuks ilma jääda. Ühelt poolt kritiseeritakse, et intressikeskkond on selline, et pangahoiusele tuleb varsti peale maksta, teisalt aga räägitakse, kui riskantne see ühisrahastus on. Jah, ongi riskantne, aga lubatakse ka 10+% tootlust. Ma olen algusest peale veendunud olnud, et ühel hetkel peavad mingid projektid hapuks minema ja pigem olin üllatunud, et nii kaua suudeti sellest hoiduda.

Mintoses on taas intressid tõusuteel ning pakutavate laenude hulk on oluliselt kasvanud! Kui oled otsustanud Mintoses alustada, siis tee seda palun läbi minu promokoodi SIIN. Sellega saab tänu Sinu abile minu pisikene kirjutamisfetiš Mintose poolt sümboolse rahalise toetuse ning Sina saad kiirelt reageerides Mintoselt alustamisboonust!

Passiivne tulu oli oktoobris 766 eurot, mis on napilt meie kõigi aegade kolmas tulemus. Suurima osa andis endiselt ühisrahastus, kuid täitsa korraliku jälje jättis maha ka esimene kätte saadud üür. Otsustasin edaspidi kajastada puhast üüritulu ehk siis maha on arvutatud nii laenumakse ja kindlustus kui ka kunagi deklareerimisele minev tulumaks.

2019. aasta eesmärk. Aastaeesmärk sai seatud 7500 euro peale ning nüüd on selge, et see tuleb kenasti täis. Tõenäoliselt saame novembriga spidoka põhja ära, et siis detsembris veel piire nihutada.

Kokkuvõttes jälle üks põnev investeerimiskuu selja taga. Pärast suvist rutiinset loksumist investeerimisportfellis, on sügisel kõvasti paugutatud uute varaklasside lisamise ja võimaluste leidmise näol. Ilmselt iga kuu nii lennukaid uuendusi kavas raporteerida pole, aga loodetavasti on mul ka järgmistes kuukokkuvõtetes mõned üllatused varuks.

Meie kogu investeerimisportfell paisus oktoobriga 3,2%, kuid Elu(nautimise) koefitsient on viimase kahe kuu suurte väljaminekute tõttu langenud 5,5 kandist 5,1 peale.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

9 kommentaari teemal “Oktoober – ühisrahastuses andsime köit oluliselt järele, kuid raha läks kohe uude kohta tööle!

 1. äkki paned aktsiaporfelli graafiku legendi otse sõõriku peal, neid värve seal kokku ajada on jubetüütu

 2. Ma avastasin ka, et Estategurus olid just peaaegu kõik vahendid vabanenud ning võtsin need targu välja tagasi. Kinnisvaraturg on isegi kahtlane koht praegu, rääkimata kinnisvara-ühisrahastusturust. Platvormide teemalisi “paljastusi” olen isegi muianud, et oo riili, mõni asi lähebki hapuks ja lubatud protsent pole kindel!? Ennäe imet. 😀

  1. Tere. Pole saladus. Peamiselt Varksi, aeg-ajalt ka Dinerot. Aga ma teen sellist asja, et müün 0 days left laenud järelturul maha ja ei lase laene Late staadiumisse. Sellega hoian portfelli enamuse väga likviidsena. Ühtlasi pole siis ka vahet, kas laenukontor maksab hilinenud laenude eest intressi või mitte.

   1. Dinero kui Varks on mõlemad tagasiostu garantiiga. Millistese riikide laene otsid? Mogo puhul oli kaalutletud otsust kuidagi lihtsam teha, et kui keegi küsib 15 aastat vana tippklassi Mersu või Bemmi jaoks laenu, omades kõrgelt krediidikulukuse määra (saab ka LTV põhjal midagi spekuleerida), siis kuidagi oskad prügi välja selekteerida. Lühiajaliste laenude puhul mingit võitvat strateegiat vist ei ole? Oskad kommenteerida?

    1. Tere. Tagasiostugarantiiga küll, aga seal olid varasemalt teised nüansid. Dinero ei maksnud hilinenu laenude eest intressi. Nüüd hakati seda maksma, vähemalt nii sain ma Mintose blogipostitusest aru. Minu jaoks nende kuni 30 päevaste lühilaenude puhul ongi põhiline laenukontori risk. Laenaja isik või suutlikkus on siinkohal tühine. Nii kaua, kuni laenukontor on elujõuline, on kõik korras. Olen vaadanud laenukontorite finantsaruanded üle ja hetkel panustangi vaid Varksi laeudesse. Aga nagu kirjutasin, siis olen valmis need päevapealt kõik maha müüma. Ma ei tea, kas see vastas Sinu küsimusele 🙂

     1. Tere Elunaut

      Milliseid lühiajalisi laenukontoreid hetkel Mintoses piilud ja kuhu investeerid? Portaali on päris palju erinevaid kontoreid juurde tulnud.

Kommenteeri