Õues on pime ja märg, portfellis muusika mängib ja paistab päike! Aga kauaks?

Üks pimedamaid ja kohutavamaid kuid ehk november on tänaseks kokku pakitud ja numbrid kirja pandud. Kui kohalik Eesti kliima rõõmu ei paku, siis investeerimine ja kuu numbrite kokkulöömine on selle kohustuse enda kanda võtnud.

Kogu minu senise investeerimiskarjääri jooksul on kõik kuidagi juba lihtsalt sujunud ja suuri tagasilööke pole olnud. Tean, et lõpmatuseni see ei kesta. Aga kaua seda pidu meile veel antud on? Kindel on see, et proovin peo lõppemiseks võimalikult hästi valmis olla, et siis rasketest aegadest veel tugevamana välja tulla. Kas õnnestub, pole aimugi, aga üritama peab!

Ettevõtluse rindel on senised asjad kenasti rööbastesse jooksnud ja silmapiirile on kerkinud paar uut võimalikku projekti. Seniste kohtumiste põhjal tundub, et ühes neist panen ka ise käe külge. Teise tegemise jätan aga inimestele, kes valdkonda ja ideesse rohkem usuvad ning astun ise kõrvale.

Aga pikemat juttu sel korral ei tee ning vaatame üle portfellis toimunu…

Tulud/kulud. Ka novembris olid kulunumbrid kõrged ning näha on, et mõningased elustiilimuutused tähendavadki igakuist stabiilset kulu. Aga tegemist on täiesti teadlike otsustega, mistõttu tuleb numbrid lihtsalt kirja panna ja teekonda nautida. Pere tulude pool oli samuti keskmisest kõrgem, kui aktiivsete tegevustega tuli koju peaaegu 5300 eurot. Sellest sai kõrvale pandud 36,4% ehk siis peaaegu kaks tuhat jääb ootama investeeringutesse suundumist.

Netoväärtuse graafikus on 28,3 protsendiga suurim osakaal ühisrahastusel, 24,9% võtavad enda alla aktsiad ja 21,5% kinnisvara. Peamise trendina on jätkumas ühisrahastuse osakaalu vähenemine, kuna olen portaalidest raha välja toomas ning samas teised varaklassid on kasvamas. Üürikorteri puhul on tegemist netoväärtusega, laenukohustused on korteri turuväärtusest maha arvutatud.

Aktsiaturul sai šopatud juurde 2000 Tallinki aktsiat ning osaletud Coop Panga IPO-l. Kuukokkuvõtte ajaks Coopi aktsiaid veel välja jagatud pole, mistõttu sinna alla pandud kapital läks veel arvesse vaba rahana. Coopi sai märgitud 5000 aktsiat, kuna usk ettevõttesse on tugev. Plaan oli isegi rohkem märkida, aga ühel hetkel tekkinud negatiivne meediafoon hoidis meid tagasi. Intressi maksis meile Baltic Horizon Fund, kust laekusid järjekordsed 162 eurot. Kokku on BHF-ist meile aastate jooksul kaukasse potsatanud juba peaaegu 1200 eurot.

Võlakirjade maastikul meil ühtegi muudatust ei toimunud, aga LHV maksis 60 eurot intressi.

Ühisrahastuses olen Estategurust ja Crowdestate’ist väljumas ning ka Mintosest sai Coop Panga märkimiseks veidi raha välja kantud. Mintoses olen täielikult üle läinud lühilaenude strateegiale, et muuta sealne portfell järk-järgult võimalikult likviidseks. Laenupakkumine on Mintoses taas üles tõmmatud, kuigi vahepeal tõusuteel olnud intressid on hetkel enam-vähem paigale jäänud. Kokku laekus ühisrahastusest intresse 527 eurot, millest Mintos tõi 447,5 eurot.

Mintoses on taas intressid tõusuteel ning pakutavate laenude hulk on oluliselt kasvanud! Kui oled otsustanud Mintoses alustada, siis tee seda palun läbi minu promokoodi SIIN. Sellega saab tänu Sinu abile minu pisikene kirjutamisfetiš Mintose poolt sümboolse rahalise toetuse ning Sina saad kiirelt reageerides Mintoselt alustamisboonust!

Passiivne tulu oli novembris meie ajaloos teistkordselt neljakohaline number! 1009 eurot tuli kokku ühisrahastusest, dividendidest ja intressidest ning üüritulust. Nagu olen varemgi kirjutanud, siis olen investorina rahavoo fänn ning passiivne kuusissetulek on üks peamine näitaja, mida ma jälgin. Näiteks portfelli aastatootlust ma isegi ei arvuta.

2019. aasta eesmärk. Aastaeesmärk sai sätitud 7500 euro peale ning see sai sel kuul kindlalt ületatud. Kui on oodata detsembris sarnast passiivset sissetulekut, siis jõuame aasta arvestuses 9000 euro all. Juba uude aastasse ette vaadates tuleb järgmine eesmärk juba tõenäoliselt viiekohaline.

Kokkuvõttes oli investeerimise mõttes taas üks ilus kuu. Vaikselt toimetame ikka edasi ja portfell on seni kasvanud üle ootuste hästi. Seda nii aktiivse tegevuse tulemusena kui ka passiivsetest tuludest. Kogu meie portfell paisus novembris 2,4%, kuid Elu(nautimise) koefitsient jätkas langemist. Põhjuseks viimase kolme kuu kulutustenivoo selge kasv. Kui alles hiljuti oli meie koefitsient 5,5 kandis, siis tänase seisuga on see 4,983.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri