Jõudsin järgmise ühisrahastusportaaliga nulli!

Ootamatult olen taas virtuaalse sule kätte võtnud ja kriban uue aasta kolmandat blogipostitust. Tuleb üle pika aja siin väga tegus kuu. Põhjuseks on toimetamised ühisrahastuses, täpsemalt kodumaistes portaalides Estateguru ja Crowdestate.

Kogu meie pere ühisrahastusportfell oli eelmise aasta viimase päeva seisuga väärt 45 131 eurot, mis koguportfellist moodustas 27,1%. Tipphetkedel on ühisrahastusportfelli väärtus olnud meil peaaegu 60 000 eurot ja üle 50-protsendi. Praeguseks on summa tippudega võrreldes neljandiku võrra vähenenud ja osakaal umbes poole väiksem.

Kahanemise peamiseks põhjuseks on stabiilne väljumine Estateguru ja Crowdestate’i portaalidest. See on kestnud nüüdseks veidi rohkem kui aasta ning vaikselt hakkab asi oma loogilise lõpuni jõudma.

Põhjuseid, miks otsustasin kinnisvaraühisrahastusest väljuma hakata, oli mitu. Üheks peamiseks olid riskid. Täpsemalt, ma ei suutnud hoomata enam paljude projektide täpset riski ja mulle tundus, et suure riski võtmise eest ei makstud enam piisavat intressi. Projektide keskmine tase tundus järjest alla minevat.

Täitsa võimalik, et ma lihtsalt ei mõista valdkonda, aga tehtud investeeringud ei lubanud enam nö rahulikult magada. Teiseks oluliseks põhjuseks oli projektide pikaajalisus. Ma ei soovinud enam raha selliste riskidega nii pikaks ajaks kinni panna.

Tol hetkel, kui mina väljumist alustasin, siis polnud meedias veel Estateguru ja Crowdestate’i probleemsete projektide teema üles tõusnud. Seega polnud need hapuks läinud projektid minu otsuse tegemise põhjuseks. Kõrvaltvaatajana portaalide tegevust jälgides pidin aga tõdema, et ka mina oleks tol hetkel tahtnud palju avatumat ja operatiivsemat kommunikatsiooni.

Kui arvestada enda poolt sisse pandud kapitali hulka, siis olen hetkel ühisrahastuses meie pere rahadega sees 32 314 euro väärtuses. Seega, umbes 12 000 eurot on portaalides tiirlemas aastate jooksul
teenitud intressitulu.

Rääkides konkreetselt Crowdestate’ist ja Estategurust, siis esimeses neist olen juba rohkem kui 1200 euroga nö rohelises. Mõned projektid on veel lõppemata ning loodetavasti on lõpuks kasumireal rohkem kui 1500 eurot. Estategurus saabus nullmoment alles hiljuti, kui viimase väljakande järel olen meie kapitali kõik kätte saanud ja edasine on vaid puhas boonus. Konto väärtuseks näitab portaal hetkel ise ca 2900 eurot.

Lõplik väljumine eelmainitud kahest portaalist võtab veel aega, aga tänaseks on selge, et mõlemast tuleb korralik kasum. Tõenäoliselt kumbagi portaali naasmist plaanis pole, kuna pigem vaikselt vaatan tulevikku silmas pidades füüsilise kinnisvara poole.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Üks kommentaar teemal “Jõudsin järgmise ühisrahastusportaaliga nulli!

Kommenteeri