Mis tunne on, kui aktsiapositsioon teeb hetkega -40%? Mina nüüd tean!

Pinevamad Balti börsi jälgijad kindlasti märkasid, kuidas eelmisel nädalal Leedu papi- ja paberitootja Grigeo kodumaal keskkonnaskandaali sattus ja nende aktsia seeläbi korraks ühe hetkega isegi 40-protsendilises miinuses käis.

Veel nädala alguses olin mina rõõmus Grigeo aktsionär, kuna ettevõte on viimastel aastatel olnud kasumlik ning vähemalt kõrvalt vaadates liikumas õiges suunas. Firma aktsia hinnaks oli 1,5 eurot, mina soetasin kunagi portsu aktsiaid 1,38 euroga. Vahepeal on makstud ka dividende ehk siis igati positiivne keiss.

Ja siis. Teisipäeval tulid välja esimesed infokillud, mille peale aktsia kukkus kolinal 1,36 peale ja kauplemine pandi kinni. Kui ma õigesti aru sain, siis asi oli selles, et Grigeo Klaipeda tehasest jooksis reovesi otse merre ning seda on loodusesse lastud ilma puhastamata juba pikemat aega. Väidetavalt olla kohalikud inimesed sealsele keskkonnakaitsele korduvalt probleemist teada andnud, aga ametnikud istusid kas lollusest või mõnel muul põhjusel tegevusetult. Igatahes päris haisev (päris kibe huumor, eksole?) juhtum.

Vahepealsetel päevadel selgus järjest uut informatsiooni ning ühel hetkel võttis ettevõtte juhatus ka omaks, et asi on tõsine ning võib nii otseselt kui kaudselt mõjutada ettevõtte edasist kasumlikust. Otseselt seeläbi, et räägitakse juba mitmekümne miljoni euro suurustest trahvidest ja kaudselt seeläbi, et mitmed jaeketid ütlesid üsna kiirelt tarnelepingud Grigeoga üles ja ka Leedu inimeste seas levis üleskutse firma toodangut mitte tarbida.

Reedel vajus aktsia esimese hooga lausa 80 sendi peale ja mul korra tekkis soov riskida ja juurde osta. Aga seda ma ei teinud. Päeva jooksul stabiliseerus aktsia hind 1,05 euro kandis ning eks paistab, mis tulevikus saama hakkab.

Mida sellest õppida? Ega suurt midagi polegi. Investeerimise mõttes on tegemist täiesti ootamatu sündmusega, mida ei saa ette planeerida. Kui mõni ettevõte korraldab selliseid hämaraid ja illegaalseid asju, siis ega aastaaruannetes seda kirja ju ei panda. Põhiline mõte, mis mul tuli, et miks küll ma sinna Leetu üldse investeerinud olen?

Seega, mina olen nüüd reaalselt kätte saanud selle tunde, kui minu investeering ühe hetkega -40% teeb. Ebameeldiv oli, aga mingit paanikat ei tekkinud. Kuigi, kuna positsioon ei olnud portfelli mõistes suur, siis ilmselt sellest mingeid järeldusi võimaliku järgmise kriisi valguses väga teha ei saa. Aga omamoodi põnev kogemus. Nüüd tunnen, et siit edasi läheb aasta 2020 kiirel tempol ainult paremaks!

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

2 kommentaari teemal “Mis tunne on, kui aktsiapositsioon teeb hetkega -40%? Mina nüüd tean!

    1. Portfelli jõudis ikka börsilt ostes 🙂 See oli kunagi, kui börs oli minu jaoks uus ja huvitav. Numbrite järgi tundus väga hea investeering ja kõik oligi kena, kuni nüüd selle intsidendini. Meil portfellis veel mingeid “huvitavaid” aktsiapositsioone, mis said soetatud suure hurraaga ja nüüd on juba kahetsetud või kahetsemine seisab veel ees.

Kommenteeri