Jaanuarivaikuse meie portfellis lõi paigast kodusadamasse jõudnud Tallink

Ahhoi, kõik investeerimisgurmaanid! Kuidagi tüütult käib see aastaring. Alles tundus, et kõik on uus ja midagi vägevat ootab ees, aga juba jaanuar läbi ja täpselt samasugune rutiin taas võimust võtnud. Või mitte?

Tegelikult peab ütlema, et nii ja naa. Ma tegelikult rutiiniinimene ja mulle enamuse ajast selline (inglise keeles on hea sõna) grindimine meeldib. Selle rutiini vahelt kuukokkuvõtte numbreid vaadates aga paistab järjest rohkem päikest ja tuleb üha süvenev usk, et investeerimistee alguses pandud eesmärgid on täiesti reaalselt saavutatavad.

Mida suuremaks portfell paisub, seda kiiremaid tuure see ka üles võtab. Nii ju tegelikult kõik kuulsad investeerimisgurud kogu aeg ka kinnitanud on. Ja, kui mina aastaid tagasi ühisrahastusse südame värinal paarisaja euro kaupa varvast sisse kastsin, siis ma seda ka uskusin. Uskusin küll, aga ikkagi tundus ulme. Nüüd tunduvad kõik asjad tehtavad, lihtsalt aega on vaja. Mitte liiga palju aega, täpselt parasjagu. Vähemalt nii tundub.

Aga numbrid, te küsite? Kus on numbrid?

Tulud/kulud. Uue aasta esimene kuu algas aktiivsete tulude mõttes okeilt, kui koju tuli pere peale 4782 eurot. See oli küll eelmise kalendriaasta keskmisest neljasaja euro võrra väiksema summa, kuid jällegi üle-eelmise aasta keskmisega võrreldes 800 eurot enam. Kuna jaanuaris oli fookus pigem mujal, kui raha teenimisel, siis jäime tulemusega väga rahule. Kulude pool püsis korralikult kontrolli all, kui välja voolas 2247 eurot, mis 40 eurot vähem, kui eelmise aasta keskmine. Investeerimiseks sai seega kõrvale panna veidi üle 2500 euro ehk 53%. 50% ongi meie jaoks aasta keskmist arvestades kujunenud selliseks sweet spotiks, kohati veidi vähem, kohati veidi rohkem. Aga mina arvan, et igati hea koht, kus olla.

Netoväärtuse graafikus vähendasin ühisrahastuse osakaalu 27,1% pealt 24,5% peale. Suurimaks tõusjaks oli aktsiate siialakas; 27,8% pealt 31,3% peale. Ülejäänud liikumised olid kosmeetilised. Muutuste põhjustest räägin täpsemalt kahes järgnevas teemalõigus.

Aktsiad. Jaanuar oli meie aktsiaportfellis Tallinki kuu! Luftitasin turul hoolega sajalisi ja ostsin meile kahes jaos koguni 6000 Tallinki aktsiat, viies laevafirma positsiooni meie aktsiaportfelli suurimaks (16,8%). Eelmisel aastal paika pandud dividendistrateegia, ettevõtte üldine suurus ja liikumissuund, insaiderite suured ostud ja suurte fondide väljumisest tingitud hinnasurve olid põhjused, miks ostuks läks. Vahepeal läksin nii ahneks, et tahtsin veel rohkem osta, aga suutsin hetkel pidurit tõmmata.

Eelmises kuukokkuvõttes mainitud PRVT2 ehk ühte alustavasse ettevõttesse tehtud osalusinvesteering tekitas kohe jaanuaris ärevaid hetki, kui tundus, et asjad ei suju tegijatel nii, nagu plaan ette nägi. Midagi ühes või teises plaanis selgeks pole veel saanud, aga probleemid nii varajases staadiumis tekitavad veidi nõutust. Eks saame näha.

Võlakirjade rindel midagi ei muutunud ja absoluutsummad ja vahekorrad jäid samaks. Küll on veebruar toomas tõenäoliselt siia olulist muutust. Aga sellest umbes kuu aja pärast.

Ühisrahastuses oli avalikkuses ülimalt värvikas kuu, kui kaks portaali osutusid pettusteks ja panid oma uksed kinni. Kuna ma polnud kummagi portaali olemasolust varasemalt isegi teadlik, siis ei raisanud ka energiat kogu selle saaga jälgimisele. Meie ühisrahastusportaal kahanes ca 3000 euro võrra, kuna võtsin Tallinki aktsiate ostmiseks kapitali. Üldises plaanis olen Mintosega praegu väga rahul. Minu strateegiaks vajalikud lühilaenud on olnud küllalt kõrge intressiga ning pidevalt saadaval. Üsna hästi on töötanud ka järelturg, mis minu likviidsuse hoidmise strateegia jaoks tähtis. Crowdestate’is olen sees veel vaid mõne üksiku projektiga ja Estategurus on kümmekond laenu õhus. Mõlemast portaalist oleme praeguseks välja võtnud rohkem, kui oma raha sisse sai pandud.

Mintoses on taas intressid tõusuteel ning pakutavate laenude hulk on oluliselt kasvanud! Kui oled otsustanud Mintoses alustada, siis tee seda palun läbi minu promokoodi SIIN. Sellega saab tänu Sinu abile minu pisikene kirjutamisfetiš Mintose poolt sümboolse rahalise toetuse ning Sina saad kiirelt reageerides Mintoselt alustamisboonust!

Passiivse tulu arvestuses tegime oma investeerimisajaloo paremuselt viienda kuu. Umbes 60 senti jäi 900 euro piirist vajaka.

Mäletatavasti panin 2020. aasta eesmärgiks, et meie portfell toodab aasta lõpuks igakuiselt keskmiselt tuhat euro passiivset tulu. Esimesel kuul seega jäime veidi latile alla. Aga arvestades eelmiste aastate jaanuari, on edasiminek silmnähtav.

Kokkuvõttes rullib lumepall endiselt hea hooga mäest alla ning pakib enda külge järjest rohkem ja rohkem lund – netoväärtus kasvas kuuga 3,4%. Elu(nautimise) koefitsient tegi olulise hüppe väiksemaks, kuna minu arvutuspõhimõtete järgi enam ei võeta arvesse üle-eelmise aasta keskmiseid kuukulutusi. Mul on valemis jooksva aasta ja eelmise aasta keskmised kulutused ja kuna me mullu otsustasime natuke elujärge tõsta, siis see on kajastumas ka numbrites. Kui detsembri lõpu seisuga oli Elu(nautimise) koefitsient 4,996, siis nüüd valemi värskendamise järel on see number 4,73.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri