Veebruar – börs kukkus kivina, aga karavan sõitis edasi!

Kuigi mitmel rindel on käimas kiired ajad, siis otsustasin järjepidevuse huvides siiski lühikese kuukokkuvõtte kirja panna. Kartsin, et kui ühe lünga sisse lasen, siis hiljem raske taas rongile astuda. Täna pikka juttu ei tee ja ilmast ei räägi. Lähen kohe numbrite juurde.

Tulud/kulud. Kogu pere tulud olid veebruaris üsna keskmised 4452 eurot ning kulud samuti keskpärased 2036 eurot. Seega üle 2400 euro jäi jälle investeerimiseks ehk säästumäär oli 54,3%.

Netoväärtuse graafikus langes aktsiate osakaal koroonaviiruse paanika tõttu 31,3% pealt 29,9% peale. Suurima tõusu tegi võlakirjade osa, mis kerkis 11,3% pealt 13% peale. Ühisrahastus kuivas veel veidi kokku, kui 24,5% sektor tuli 23,7% peale.

Aktsiad. Ütlen ausalt, et päris julm oli vaadata neid langusnumbreid veebruari viimastel päevadel. Teadmata, mis sellest koroonapaanikast lõpuks saab ja kas siit sai alguse järgmine ülemaailmne kriis, siis proovin olukorda analüüsida külma peaga. Proovin hoida ennast olukorras, kus võimalik head kraami juurde osta. Tuleb see hea kraam lihtsalt üles leida.

Ühe ostu tegin veebruaris ka ja see kujunes muidugi naeruväärseks fopaaks. Ostsin vahetult enne koroonaviiruse paanikat Novaturast, kuna aasta numbrid tulid ettevõttel korralikud ja minust targemad prognoosisid, et alanud aasta esimene kvartal võiks tulla veel tugevam. Aga siis tuli koroona ja pühkis Novaturasest sisuliselt mõne hetkega minu ostuhinda arvestades 30% minema. S**t happens! Õnneks oli see positsioon väike, et panna ennast ettevõtte tegemisi rohkem jälgima. Nüüd siis saangi esireast jälgida, kas ja kui palju ülemaailmselt viiruse tõttu pihta saanud turismisektor üldse kunagi taastub.

Võlakirjade kategoorias lisandus meie kontole 3000 Endover Ambassadori võlakirja. Tegemist oli lisapakkumisega ning tahtsin juba olemasolevale 5000 ühikule veel tegelikult tunduvalt rohkem juurde lisada kui lõpuks õnnestus. Toimus lihtsalt ülepakkumine ja ei jagunud.

Ühisrahastuses võtsin võlakirja ostuks mõned tuhanded välja, aga kuna kõiki soovitud võlakirju ei saanud, siis nüüd vaba raha kontol. Kaalun, kas hankida börsilt midagi juurde või kanda Mintosesse tagasi. Selle koroonaviiruse suurema paanikapäeva magasin kahjuks maha. Oleks siis reageerinud, oleks saanud päris häid asju mõnusa hinnaga. Ühisrahastusest tuli intressitulu 414 eurot ehk siis Mintose konto paisub aegamööda ka ise, ilma et peaks raha juurde panema.

Passiivse tulu näitaja jäi oodatust kehvemaks, kuna üürikorterisse tekkis ootamatu vakants. Õnneks see situatsioon on märtsis lahenemas ja peaks tagasi reele saama.

2020. aasta eesmärk sai seatud 12 000 passiivse euro peale ning hetkel oleme sellest tublisti maas. Samas eelmiste aastatega võrreldes on edasiminek kuude lõikes olnud suur. Näiteks käesoleva aasta esimese kahe kuuga tuli passiivselt tulu samas suurusjärgus, kui kogu esimese investeerimisaastaga kokku. Ehk siis see lumepallivärk täiega töötab. Tuleb lihtsalt ühel hetkel alustada ja hakata järjekindlalt tegutsema. Meil algas hiljuti viies investeerimisaasta ja mahuefekt on vaikselt endast hakanud märku andma.

Kokkuvõttes on tegemist igal rindel palju ja investeerimine on langenud taustategevuseks. Isiklikult mulle endale meeldibki nii, sest siis pole sellist igapäevast hinnakõikumiste ja üksikute sentide jälgimist ja muretsemist. Vaatamata verelaskmisele börsidel, kus ühel päeval haihtus meie portfellist umbes 3000 eurot, suutsime netoväärtust 0,1% kasvatada.

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Üks kommentaar teemal “Veebruar – börs kukkus kivina, aga karavan sõitis edasi!

  1. Tundub, et 2020 a. tuleb selline murranguline aasta kus oleme näinud meeletut aktsiate kõikumist (TSLA) aga see on ka normaalne, et saab natuke õhku välja. Aga loen huviga Teie pere samme investeerimisradadel!

Kommenteeri