Spiidod või trussikud ehk kui see on kriis, siis sellises kriisis ma tahaksingi elada?!

Panin seekordsele postitusele pealkirjaks muganduse sellest kurikuulsast Andrus Ansipi 2008. aastal öeldud tsitaadist, sest just see lausejupp tuli mulle meelde aprillikuu numbreid kokku lüües. Mitte siis trussikute osa, aga see kriisi pool. Kui märtsi kokkuvõtet kirjutades olin tuleviku suhtes äärmiselt pessimistlik, siis vähemalt ühe kuu suutsin ma hävingut igatahes edasi lükata.

Nagu varemgi kirjutasin, siis ettevõtluses kukkusid põhitegevusalal tellimused nulli. Jah, kogu aprilli jooksul mitte ühtegi müüki. Kogu kuu peale tuli vaid üks kiri, kus sain ühe tellimuse oktoobrisse. Aga huvitaval kombel – ma ei tea, kas konkreetsest kriisist tingituna või mitte – õnnestus ennast aktiivsena hoida ühel kõrvaltegevusalal, mida tavapärases situatsioonis eriti ei paku. Seega ettevõtlustulude koha pealt oli kardetust palju parem kuu.

Tulud/kulud. Pere kuu tulud olid 4775 eurot, mis on küll meie viimase 12 kuu keskmisest ca 500 eurot madalam, aga arvestades praegust olukorda, siis suurepärane tulemus. Oluliselt keskmisest madalamad (ca 300 eur) olid ka aprilli kuu kulud – 1804 euri. Seega sai kõrvale panna veidi vähem kui 3000 euri ja säästuprotsendiks kujunes 62,2%, mis on viimase 12 kuu keskmisest parem näitaja.

Mäletatavasti ennustasin eelmises postituses, et kriisi mõjude tõttu võib aprillis tulla nulliring. Tunnistan, et natukene vist pingutasin masendusmõtetega üle. Samas, ettevõtluses sellist positiivset pööret ei osanud küll kuidagi tol hetkel näha. Elame hetkel kuu korraga ning mai kuu lõpus numbreid kokku lüües vaatame, kas taas õnnestus ennast positiivselt üllatada.

Netoväärtuse graafikus tegid aktsiad korraliku tagasituleku – 26,4% pealt 27,8% peale. Ühisrahastuse osakaalu vähendasin veelgi – 21,6% pealt 19,4% peale. Peamine tõusja oli vaba raha, mis portfellide osakaalu arvestuses lendas 15,2% pealt 17,3%-ni.

Aktsiad. Kohalik Balti turg tegi aprillis korraliku võnke üles ja see vedas ka meie portfelli kaasa. Ühtegi ostu ma sel kuul ei teinud, kuigi paar kiusatust oli. Kahjuks jäi aega väheks, et börsil toimuvasse rohkem keskenduda ning enamikel päevadel piirdusin sellega, et viskasin kord-paar pilgu hinnaliikumistele peale. Tihti juhtus nii, et kell oli juba ammu neli läbi, kui mul tuli meelde aktsiahindu vaadata.

Üks asi, mida tahan seoses aktsiatega mainida, on Tallinki teema LHV foorumus. Kahjuks tuleb tõdeda, et kriis on osadele inimestele üsna halvasti mõjunud. Öeldakse, et alkohol võimendab inimese loomupäraseid omadusi. LHV foorumit lugedes tundub, et ka kriis võimendab inimeste madalamaid instinkte ja võtab pidurid maha.

Võlakirjade osakond oli meil kollektiivpuhkusel ja midagi raporteerida pole. 🙂

Ühisrahastuses on ärevus endiselt peal, kui Mintoses on suur osa rahast sees n-ö halbades situatsioonides. Pemiselt siis Finko Armeenias ehk endises Varksis. Mintose blogis lubati, et aprilli keskel hakatakse üle aja läinud laene tagasi ostma ja ma ei saa nüüd öelda, et mulle päris valetati. Kaks laenu läks tagasi, aga umbes sada korda nii palju on veel endiselt alles. Loodan endiselt Mintosest vähemalt sinna sisse pandud raha kätte saada. Kui kaua see võiks aega võtta, pole aimugi. Igatahes regulaarselt ma väljakandeid sealt teen, kui vähemalt kolmekohaline summa on tagasi tiksunud.

Passiivse tulu näitaja oli päris ilus number. Arvestades, et Mintose intressitulu on normaalkuudega võrreldes kahanenud ca kolm korda väiksemaks ja tippudest alla tulnud neli korda, siis kuuga 785 eurot passiivselt koju tuua oli väga hea tulemus. Endoveri võlakirjadelt saime intressitulu, Kaubamaja maksis dividende ja üür õnnestus ka kätte saada.

Kolmandik 2020. aastast sai sellega juba läbi. Täitsa tormiline aasta on meil käsil ja ei ole näha, et see niipea maha rahuneks. Kuigi eesmärgispidomeetris paika pandud aastasest passiivsest tulust 12 000 eurot jään iga kuuga üha kaugemale, jätkan siiski positiivsema homse lootuses sihi püüdmist.

Kokkuvõttes kasvatasime portfelli uutele rekordkõrgustele. Umbes 10 000 eurot kasvu võrreldes märtsiga ehk +5,7%. Meenutame, et märtsi kukkumine oli -4,2%. Tõele au andes ei ole mõtet praegu absoluutnumbritesse väga süveneda, sest me ei oska keegi öelda, kui palju reaalselt praegu väärt on Mintose süsteemis olev raha või meie üüril olev korter. Varasid nagu on, aga nagu Buffett on öelnud, siis mõõna ajal saab näha, kes on ilma püksteta ujunud. Ma loodan, et saan kunagi öelda, et mina ujusin lõpuks kenasti kaldale. Ja kui isegi päris spiidod jalas polnud, siis trussikud ikka!

Avaldas Elunaut

Kontakti saab minuga e-maili aadressil tasane.investor@gmail.com.

Kommenteeri